Särkymätön juomapakkaus on ekoteko

Kartonkitölkkeihin, hanapakkauksiin, kierrätettäviin muovipulloihin ja viinipusseihin pakatut juomat ovat kevyitä ja käteviä pakata. Kevyet pakkaukset ovat myös ekoteko, sillä niillä on pieni hiilijalanjälki.

Kuva: Peggy Thomas

Kevyt pakkaus keventää myös hiilijalanjälkeä

Viinien ja muiden alkoholien ympäristövaikutukset syntyvät valmistuksen lisäksi pakkauksesta ja kuljetuksesta. Hiilijalanjälkeään pohtivan kuluttajan kannattaakin kiinnittää huomiota juoman valmistustavan lisäksi pakkaustyyppiin.

Juomapakkauksen osuus tuotteen ympäristövaikutuksista yllättävän suuri, peräti 40 prosenttia. Alkon teettämän selvityksen mukaan särkymättömillä pakkauksilla on grammoissa pienin hiilijalanjälki juomalitraa kohden (hiilidioksidiekvivalenttigrammat per litra):

● Hanapakkaus 70 g CO2e/l

● Kartonkitölkki 80 g CO2e/l

● Viinipussi 96 g CO2e/l

● Kierrätettävä PET-muovipullot 245 g CO2e/l

Pakkauksen ympäristövaikutukset on helppo hahmottaa, kun ajattelee, että yhden minuutin suihkun tuottama hiilijalanjälki on noin 80 CO2e/l.

Särkymättömät pakkaukset ovat ekologisia, koska ne eivät paina paljon. Kevyemmän materiaalin tuominen valmistusmaasta Suomeen vaatii vähemmän energiaa kuin painavan kuljettaminen. Näin myös päästöjä syntyy vähemmän.

Festivo Red - Paola Suhosen suunnittelemassa kuosissa

Festivo Red -punaviini on pakattuna kevyeen kartonkitölkkiin. Sarjaan kuuluu myös valkoviini, Festivo Riesling.

Hanapakkaus vähentää päästöjä ja hävikkiä

Myös logistiikka ja kuljetus vaikuttavat alkoholin tuottamaan hiilijalanjälkeen.

Hanaviinit kuljetetaan Suomeen usein noin 25 000 litran flexitankeissa, jotka ovat kuin erittäin suuria hanaviinipakkauksia. Flexitankit tuodaan Suomeen yleensä jäähdyttämättömissä tai kylmäkonteissa laivalla, joka on lentorahtia vähäpäästöisempi kuljetustapa. Viini pullotetaan pienempiin kuluttajapakkauksiin vasta määränpäässä. Laivalla suuressa tankissa kuljetettu hanaviini on siis kuljetus- ja pakkausyhdistelmänä päästömäärältään pienin. Hanapakkaus vähentää myös hävikkiä ja tätä kautta tuotteen ympäristökuormitusta.

Hanapakkauksen pussi ja hana on suunniteltu ilmatiiviiksi, joten viini ei altistu hapelle ja pilaannu nopeasti. Hanapakkaukseen tai viinipussiin säilötty viini pysyy jääkaapissa hyvänä jopa kuukauden. Näitä pakkausvaihtoehtoja kannattaa suosia etenkin, jos tiedät, ettei kaikki juoma kulu kerralla.

Lisätietoa alkoholien tuotanto- ja pakkaustavan ekologisuutta koskevista merkinnöistä löytyy Alkon sivuilta.

Gato Negro -hanapakkaus on kevyt ja sen vuoksi ekologinen valinta

Gato Negro Cabernet Sauvignon 300 cl hanapakkauksessa.

Kierrätä pakkaus oikein

Jotta pakkauksen ympäristökuormitus olisi mahdollisimman pieni, se tulee kierrättää oikein. Kierrätettynä PET- eli kestomuovista tehty pullokin on ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Pantillisten pakkausten kierrätysjärjestelmää ylläpitävän Suomen Palautuspakkaus Oy PALPAn mukaan pantillisten PET-muovipullojen kierrätysprosentti on Suomessa erittäin hyvä, yli 90. Pantilliset muovipullot eivät siis jää kovinkaan usein roskaksi luontoon.

Pantittomat pakkaukset tulee lajitella materiaalin mukaan kartonki-, seka-, muovi-, lasi-, energia- ja metallijätteeseen.

Useita eri materiaaleja sisältävä hanapaukkaus on kierrätettävä erityisen huolellisesti. Kartonkiosa kuuluu kartonkijätteeseen, muovinen sisäpussi, hana ja kahva muovijätteeseen ja alumiinia sisältävä sisäpussi, viinipussi, hana ja kahva sekajätteeseen. Viinipussit ja hanapakkausten sisäpussit voi palauttaa myös yli 200 Alkon myymälään.

Tarkemmat kierrätysohjeet löytyvät Alkon ja PALPAn sivuilta. Ohjeissa on jonkin verran paikkakuntakohtaisia eroja, jotka kannattaa huomioida.

Gato Negron kevyt muovipullo on ekologinen valinta

Gato Negro Pinot Noir on pakattuna 1 litran PET-pulloon. Tuote pakataan pulloihin Turussa.

Huippuviinejä helpoissa pakkauksissa

Keveys tekee särkymättömistä juomapakkauksista myös helppokäyttöisiä. Kartonkitonkat, viinipussit ja muovipullot ovat hyviä vaihtoehtoja, jos haluat nauttia punaviinilasillisen laavulla vaelluksen päätteeksi, mutta rinkkaan ei saa tulla liikaa painoa.

Kartonki- ja muovipakkaukset eivät paina repussa, ja viinitonkkaa on helppo kantaa kahvasta. Neliömäisiä tonkkia on myös helppo pinota päällekkäin, jos viet juomia vaikkapa suuriin juhliin, mutta kuljetustilaa on rajallisesti.

Särkymättömiin pakkauksiin pakattujen viinien valikoima kasvaa koko ajan. Hanapakkauksissa myydään useita laatuviinejä, jotka säilyvät pitkään hyvinä ilmatiiviissä pakkauksissa. Leirinuotiollakin voi siis siemailla huippuviiniä.

Turun tehtaasta hiilineutraali

Kestävä kehitys on tärkeä arvo Pernod Ricard Finlandille. Turussa Artukaisten tehtaalla valmistetaan monia suomalaisille rakkaita alkoholeja, kuten Minttua, Valkiaa ja Swingiä. Juomia tuotetaan entistä ekologisemmin, sillä tehdas on matkalla hiilineutraaliksi.

Hiilineutraaliuden mahdollistaa Turku Energian uusi Artukaisten höyrylaitos, joka toimii puuhakkeella. Pernod Ricard Finlandin tehdas on jo entuudestaan käyttänyt sataprosenttisesti uusiutuvaa tuulisähköä, ja nyt rinnalle tulee puulla tuotettu höyryvoima. Vuoden 2019 aikana tehtaan käyttämän uusiutuvan energian määrä nousee 90 prosenttiin.

Yhtiö käyttää myös enenevissä määrin kierrätysmuovipulloja, jotta pakkausten ympäristövaikutus olisi mahdollisimman pieni. Pakkausmateriaalien hiilijalanjälki on pienentynyt viime vuosina 25 prosenttia, ja koko tuotannon jätemäärä kolmanneksen. Lisäksi kaatopaikkajätettä ei synny tehtaalla lainkaan, vaan kaikki syntyvä jäte hyödynnetään kierrättämällä tai polttamalla energiaksi.

Vuonna 2018 Pernod Ricard -konserni sai ainoana alkoholijuomayhtiönä Global Compact Lead -tunnustuksen. Se kertoo yhtiön kunnianhimoisesta suhtautumisesta ympäristöarvoihin sitoutumisesta YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Kuuntele vastuullisuudesta sekä muista tämän hetken kiinnostavimmista viinimaailman trendeistä lisää Viinivieraissa-podcastista tästä linkistä.

Viinimaailman trendit - Viinivieraissa podcast

Teksti: Janica Brander

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi