Pääsiäisruoka - näin kokoat pääsiäisviikon herkkuhetket

Pääsiäisruokaa ja Campo Viejo -punaviini.
23.02.2024

Pääsiäisviikon herkkuhetket - paasto vai pääsiäisruoka

1. Vapaapäivien startti kiirastorstaina

Pääsiäinen tarjoaa fantastisen tauon keskellä kevään kiireisintä uurastusta. Sitä on syytä juhlia samassa veneessä kelluvien ystävien kanssa illanistujaisilla kiirastorstaina. Älä ylisuorita tarjoilujen suhteen, sillä nyt on aika rentoutua. Viritä mieluummin takkatuli, kaada punaviiniä laseihin ja pistele lammasmakkarat vartaisiin. Niiden kaverina voi maistella vaikkapa etikkaisilla kapriksilla maustettua, kotitekoista perunasalaattia. Tai riko joukko pääsiäisen symboleja eli kananmunia kulhoon ja paista mahtimunakas. Lisää ruokaisuutta siihen saat esimerkiksi savulammas- ja perunakuutioilla ja keväisyyttä yrteillä, kuten ruohosipulilla. Lisukkeeksi riittää raikas salaatti ja tuore leipä.

2. Pitkäperjantain paastoateria

Menneinä aikoina pitkäperjantaina pitäydyttiin kaukana lihasta, sillä paaston aika jatkui pääsiäisyöhön asti. Pääsiäisruoka sai vielä odottaa. Lihan vaihtaminen kalaan pitkäperjantaina on edelleen kaunis perinne – kaipasitpa sitten hengellisyyttä tai et. Kala-ateriaan saat ekstrakeväisyyttä tarjoamalla lisukkeena vaikkapa parsaa. Tai hauduta hernerisotto ja mausta se lammasjuhlia enteilevällä tuoreella mintulla. Muista, ettei esimerkiksi lohi vaadi rinnalleen viileää valkoviiniä, sillä maaliskuun koleudessa lämmittävä punaviini komppaa sitä ryhdikkäämmin.

3. Lauantaiyön nautiskelua - pääsiäisruoka jos toinenkin

Kristillisessä perinteessä pääsiäisyö edustaa riemun aikaa: Kristus on voittanut kuoleman elämällä. Siksi varsinkin ortodoksit juhlivat paastottuaan pitkin kevättalvea. Harva perinteisiin tottumaton jaksaa kuitenkaan kukkua lieden ääressä yömyöhään. Niinpä pääsiäisen yöpalan suhteen on sallittua kulkea pitkin oikopolkuja. Savustettu lampaanviulu, laadukas juustopöytä ja kylmät munaruoat, kuten tortilla española eli espanjalainen perunamunakas ovat helppo asetella tarjoiluvadeille kelmun alle ennakkoon ja ottaa rentouttavat nokoset ennen h-hetkeä.

4. Lammaspidot pyhinä

Lampaanpaisti on pääsiäispöydän kuningas - pääsiäisruoka parhaimmillaan. Moni tosin uhmaa kevätsään viileyttä ja livahtaa jo terassille grillaamaan karitsankareen tai -kyljykset. Yksi vaihtoehto on napata vaikutteita pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä ja tarjota lammas kuskusin kera. Silloin liha maustetaan aromaattisesti esimerkiksi kardemummalla ja höystetään makeutta tuovilla kuivatuilla aprikooseilla.

Pääsiäiskattauksen tyylitunnelmointia

1. Valitse värisi

Pääsiäiskattaus hehkuu tyypillisimmin keltaisen ja vihreän sävyissä. Yhdistelmä toki toimii vuodesta toiseen, mutta jos kaipaat vaihtelua, kata pöytäsi vaikka voimallisella violetilla tai munankuoren valkoisella. Valitse kukat, lautasliinat ja muut koristeet samasta sävyperheestä.

2. Heittäydy keräilyyn

Jouluperinteisiin kuuluu rakkaiden koristeiden kaivaminen joka vuosi esiin, mutta pääsiäisen suhteen harva hifistelee samaan tapaan. Tutut, vuodesta toiseen juhlaa kunnioittavat koristeet kuitenkin luovat muistoja. Tavanomaisten tipujen ja pupujen ohella voit kerätä vaikka matkoilta posliini- ja puumunia tai pieniä ikoneja.

3. Älä kavahda kulttuurivaikutteita

Suomalaiseen pääsiäiseen kuuluvat mämmi ja suklaamunat. Moni kuitenkin innoittuu ortodoksien hartaan juhlatunnelman vuoksi lisäksi venäläisestä pääsiäisestä. Kukaan ei kuitenkaan kiellä inspiroitumasta myös muista kulttuureista. Esimerkiksi italialainen pääsiäisleivonnainen, kuohuviinin kera nautittava kyyhkysenmuotoinen Colomba kruunaa myös suomalaisen juhla-aterian.

4. Nauti luonnosta

Pääsiäinen korostuu Suomessa kevään juhlana. Kukkakaupan tuomisten lisäksi onkin mukava saada palanen metsää kotiin. Perinteisimpiä vaihtoehtoja ovat pajunkissat ja hiirenkorville muutamassa viikossa puhkeavat koivunoksat. Kuitenkin myös mustikanvarvut tai sammaleet – joista on tärkeä häätää ötökät ulos vaikka pakastamisen avulla ennen pöytään laittamista – tuovat kevään vihreyden pöytään. Perinteisen rairuohon tai ohranversojen sijaan voit kylvää myöhemmin salaatille makua antavan vihanneskrassin.

5. Vapauta taiteilijasielusi

Askartelu ei ole enää vain lasten etuoikeus, sillä värityskirjojen tapaan se on vapautettu myös aikuisten stressinlievitykseen. Jollet muuta ehdi, korvaa vaikka päivällisen paikkakortit itse vesiväreillä maalaamillasi Mignon-nimikkomunilla. Tai taittele jokaisen paikkaa osoittamaan kattaukseesi sointuvista papereista japanilaiseen tyyliin pikku lahjapussi, joka voi kätkeä sisälleen vaikka suklaayllätyksen.

Pääsiäisruoka- ja juomavinkkien antaja Mirva Saukkola on tyyli- ja tapakouluttaja, joka on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015).

Kaipaatko lisää ideoita pääsiäiseen?

Pääsiäisen aikaan on ihana rauhoittua hyvän ruoan ja juoman pariin, nähdä ystäviä ja hemmotella perhettä herkullisella ruolla. Keräsimme pääsiäisen parhaat lammas- ja muut ruokareseptit, viinisuositukset, drinkkivinkit ja muut ideat yhdeksi kokonaisuudeksi.  Tutustu. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!