Pataruoka on helppo herkku arkeen ja viikonloppuun

Osso Buco -pataruoka-annos ja Castillo de Molina Cabernet Sauvignon -punaviinin hanapakkaus.
31.01.2022

Pataruoka on ihanan helppo ja suloisesti lämmittävä herkkuruoka,  ja parhaimmillaan juuri nyt talvella, kun pakkanen paukkuu ja lunta tuiskuaa. Pataruoasta saat myös vaivattomasti valmistettavan rungon talvilomaviikon menuksi. Lomalla on aina mukava herkutella, ja sitä mukavampaahan se on, mitä vähemmän aikaa kuluu keittiössä. Padat ovat myös siitä mukavia ruokia, että niitä on helppo tehdä vaikkapa parin päivän satsi, koska ajan myötä niiden maku vain paranee. Ja kun lorautat pataan tilkan hyvää viiniä, saat uutta syvyyttää pataruokasi makuun.

Viinin valinta pataruokaan

Viini kannattaa valita pataan sen pääraaka-aineen sekä valmistustavan mukaan. Koska padat ovat usein mutkattomia ruokia, myös viini saa olla mutkaton. Valitse pataan laatuviini, niin sitä on mukava tarjota padan parina myös itse aterialla.

Kun pataan lorautetaan punaviiniä, saa viini olla keskitäyteläinen tai täyteläinen - ja hedelmäinen. Moni Cabernet Sauvignon -punaviini, kuten Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon, onkin oiva pari padalle, kun lihana on nautaa, possua tai riistaa. Tämän kansainvälisesti menestyneen punaviinin maku on täytelänen, mustaherukkainen, kypsän karpaloinen ja mausteinen. Hienostuneenmakuinen Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon toimii upeasti myös lammaspatojen punaviininä. Myös saman viinitalon Gato Negro Red Blendiä kannattaa kokeilla pataruokien parina, kun padan raaka-aineena on nautaa tai possua. Tämä täyteläinen ja keskitanniinen, maultaan tumman kirsikkainen, metsämarjainen, luumuinen, mausteinen ja kevyen vaniljainen viini, sai Viinilehdeltä arvosteluissa maininnan LÖYTÖ. Molemmat viinit löytyvät Alkosta Chile-hyllystä. 

Kun pataruokaan tulee valkoviiniä, saisi se olla aromikas viini, ja hapokkuudeltaan melko pehmeä. Chileläinen vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini 9 Lives Inspiring Riesling on hyvä valita mm. täyteläiseen kanapataan, kalapadoille sekä juustofonduen viiniksi. Se on maultaan kuiva, hapokas, kypsän greippinen, keltaluumuinen, viheromenainen, hennon kukkainen ja yrttinen. Ja myös erinomainen seurusteluviini. 

Kalapatojen pariksi suosittelemme raikasta ja jopa voimakasaromista viiniä kuten Gato Negro Sauvignon Blanc. Sen maku on kuiva, hapokas, kypsän greippinen, viheromenainen, herukkainen, hunajameloninen ja yrttinen. Gato Negro Sauvignon Blanc on pirteähappoinen valkoviini, joten voit huolettaa kokeilla sitä myös padoissa, joiden kastikepohja on tomaatti- tai oliiviöljypohjainen. Ja luonnollisesti Suomen suosituin valkoviini maistuu upeasti myös padan parina ruokapöydässä. 

Osso buccon viinisuositukset

Osso bucco on italialainen pataruokien klassikko ja lähtöisin Pohjois-Italiasta, Milanosta. Osso bucco valmistetaan tavallisimmin naudan potkasta, mutta myös vasikan ja possun potka käy sen kanssa mainiosti. Suomalaista twistiä saat tähän herkulliseen ja helppoon italialaiseen klassikkoon, kun valitsetkin raaka-aineeksi poronlihaa. Keittokirjoistaan ja television ruokaohjelmista tutun keittiömestari Pasi Kurosen reseptillä valmistat helposti murean Osso bucco -padan vaikkapa viikonlopun herkutteluun. Tämän padan täsmäviiniksi suosittelemme  Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon punaviiniä, joka löytyy suurempaa seuruetta ajatellen Alkosta myös hanapakkauksessa. Myös Gato Negro Red Blend on hyvä valinta Osso bucco -padalle. 

Juustofonduen viinisuositukset

Juustofondue on Sveitsin kansallisruoka ja peräisin ranskankielisen Sveitsin alueelta. Se sisältää perinteisesti aina gruyère-juustoa ja aidolla sveitsiläisellä reseptillä valmistettaessa myös Vacherin Fribourg -juustoa. Jos jälkimmäistä ei löydy, voi sen korvata myös Comte- tai Appenzeller-juustolla. Vaikka juustofonduen seuraan voi valita dipattavaksi lähes mitä tahansa kaapista löytyy ja omaa makua miellyttää, on ehdoton osa juustofondue-elämystä juureen leivottu ranskalainen maalaisleipä. Koska juustofondue on aika tukevaa ruokaa, vaatii se valkoviiniltä raikasta hapokkuutta. Sitä löytyy Riesling-viineistä. Tämän juustofonduen täsmäviiniksi suosittelemme 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviiniä. Kannattaa kokeilla myös alkutalvesta Alkoihin saapunutta MSL Riesling Dry -uutuusviiniä. 

Hirvipadan viinisuositukset

Hirvipadasta voidaan sanoa, että se on suomalaista juhlaruokaa parhaimmillaan. Pata valmistuu hitaasti uunissa hautuen, jolloin myös pataan rouheasti silputut juurekset maustuvat täydellisiksi. Mausteista ja yrteistä hirvipataan kannattaa laittaa katajanmarjaa sekä timjamia. Myös sienet, kuten kantarellit ja suppilovahverot, ovat upea lisä hirvenlihasta valmistettuun pataan. Tämän hirvipadan täsmäviiniksi suosittelemme Gato Negro Red Blend -punaviiniä. Myös Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon on hyvä vaihtoehto. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!