Pataruoka ja punaviini palkitsevat talvireippailun

Campo Viejo -punaviinit ja pataruoka
01.01.2024

Tammikuun rapsakkaan pakkasilmat ja varovaisesti lisääntyvä päivänvalokin kutsuvat ulos reippailemaan ja nauttimaan talvilajeista. Kun sukset on voideltu ja luistimet teroitettu, vierähtää ulkona helposti perheen tai ystävien kanssa koko päivä. Sisään tullessa posket ovat pakkasen puraisemat ja nälkä kiljuva. Ulkoilija tekeekin itselleen palveluksen, kun laittaa päivällisen ainekset hautumaan ennen ulos lähtöä. Mehevä pataruoka lämmittää ulkoilijan reippailupäivän jälkeen.

Erilaiset lihapadat ovat patojen parhaimmistoa, sillä lähes liha kuin liha kypsyy padan lämmössä suussasulavan mureaksi. Pataan voikin valita edullisempia ruhonosia – varmista vain, että niissä on myös kohtuullisesti rasvaa mukana. Lihat, joissa on luu mukana, takaavat padalle herkullisen, syvän umamisen maun. Kasvissyöjän pataan sujahtaa juureksia, sieniä ja papuja tai linssejä – kokeile esimerkiksi punajuuripataa kantarelleilla ja linsseillä

Kaada padan seuraksi lasiin mehevää ja hilloista Campo Viejon punaviiniä. Espanjalainen, viineistään kuuluisasta Riojan maakunnasta tuleva Campo Viejo Reserva on yhteensä 36 kuukautta tammitynnyreissä ja pullossaan kypsynyt Tempranillon, Gracianon ja Mazuelon blend, sopii hyvin liharuokien kanssa, etenkin lampaalle ja tummille lihapadoille. Se on mainio kumppani myös mausteiselle chorizolle, ilmakuivatulle kinkulle tai kypsälle manchego-juustolle. Sen kanssa sopii vaikkapa Lempeän mausteinen lihapata, joka maustetaan muun muassa espanjalaisella chorizo-makkaralla. 

Kevyemmän makupaletin padalle puolestaan sopii Campo Viejo Crianza, 18 kuukautta kypsytetty Grenache- ja Tempranillo-blend. Tässä keskitanniinisessa ja keskitäyteläisessä viinissä maistuu muun muassa tummat marjat ja mausteet. Tälle makupaletille sopii esimerkiksi mehevä mustaherukkainen lihapata.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!