Rapujuhlien menu edullisesti


Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2018 ja rapuja
29.06.2023

Ravustuskausi alkaa 21. päivä heinäkuuta ja monen suomalaisen rakastamien rapujuhlien aika koittaa jälleen.

Jos ei ole niin onnellinen tilanne, että rapuja löytyy mertakaupalla siitä oman mökkijärven pohjasta, saa tuoreista, kotimaisista ravuista pulittaa tuntuvan summan. Rapujuhlat saa kuitenkin kasaan säästöbudjetillakin!

Rapuja alkupalaksi

Klassinen tapa on tarjota ravut alkupalana ja pääruokana jotain edullisempaa ja täyttävämpää ruokalajia. Alkupalaksi rapuja kannattaa varata 5–7 kappaletta syöjää kohti. 

Rapujen kanssa tarjolle voi laittaa perinteisen voin, paahtoleivän ja tillisilpun modernisti vaikkapa erilaisia dippejä: valkosipulimajoneesi, chilinen majoneesi tai sitruunalla terävöitetty tillipesto sopivat upeasti saksiniekkoja ryydittämään.

Kasvissyöjät on hyvä muistaa rapupöydässäkin! Rapuja vastaavaa näperreltävä on esimerkiksi keitetty artisokan latva sitruunamajoneesin tai voisulan kanssa. Tämän ranskalaisherkun kotimainen vastinpari on apposet eli keitetyt herneenpalot, niin ikään voisulan kanssa tarjoiltuna.

Jos taas jokirapujen kuorinta turhauttaa, miksi et lähestyisi rapumenua aivan uudesta kulmasta ja tarjoilisi grillattuja jättikatkarapuja? Ne voivat myös täydentää alkupalan joki- ja täplärapukattausta.

Sopivat viinit ravuille

Rapujen kanssa sopii luonnollisesti valkoviinit. Erinomainen rapuviini on Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa kunniamaininnan saanut Moselland Riesling Trocken 2020 sarjassa Euroopan valkoviinit, hinta alle 13 €. Se on kuiva ja melko runsas riesling, joka soveltuu paitsi rapujen kumppaniksi, myös seurustelujuomaksi ja aperitiiviksi sekä apposten kanssa.

Toinen nappivalinta on lukuisia palkintoja ja tunnustuksia niittänyt Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc. Tämän ryhdikkään chileläisviinin maussa löytyy muun muassa karviaista ja mustaherukanlehteä, joten se istuu upeasti tillillä maustettujen rapujen kanssa.

Voimakkaammin maustettujen rapuruokien (jos siis päädyt rapuleipiin aiolin tai tillipeston kanssa) tai vaikka grillattujen jättikatkarapujen kylkeen istuu upea Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg. Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa se palkittiin kunniamaininnalla sarjassa Euroopan valkoviinit, hinta yli 18 €, ja Viini-lehti on antanut tälle rieslingille täydet viisi tähteä. 

"Avoin, persikkainen, omenainen ja hunajaisuutta, limeä ja hentoa hunajaa - orastavaa kukkaisuuttakin tarjoava, herkullinen tuoksu. Kuiva, mutta leveän hedelmäinen maku toistaa tarkasti tuoksun aromimaailman. Viinistä voi lisäksi erottaa aprikoosia, persikan kiveä ja hentoa petrolisuuttakin. Hennon öljyinen ja suunmyötäinen maku saa ryhtiä tiiviistä hapokkuudesta ja mineraalisuudesta. Kokonaisuus jättääkin pitkään suussa viipyvän, monivivahteisen, reilusti veden kielelle nostattavan, etäisesti karvasmanteliin vivahtavan, monipuolisen jälkivaikutelman", lehti luonnehtii. 

Rapujuhlien pääruoaksi kauden herkkuja

Teemaan sopivan pääruoan on hyvä olla ruokaisa rapujen kanssa askartelun jälkeen. Vuodenajan puolesta eletään yltäkylläistä aikaa; sesongissa ovat niin sienet, suuri osa kotimaisista kasviksista sekä kotimaiset marjat ja hedelmät, joten pääruoan vaihtoehdot ovat lukuisat.

Voit tarjota esimerkiksi perinteiseen ruotsalaiseen tapaan kantarellimunakasrullan, joka on ryyditetty ruotsalaiseen rapupöytään saumattomasti kuuluvalla Västerbotten-juustolla. Merellistä teemaa puolestaan voi jatkaa esimerkiksi halstratulla siialla tai säästöbudjetilla jatkaen kirjolohella ihanien uusien perunoiden ja hernekastikkeen kanssa. 

Niin juustoisen munakasrullan kuin halstratun siiankin kanssa suosittelemme uutta, portugalilaista Silk & Spice White blendiä. Tämä alvarinho- ja arinto-rypäleistä tehty puolikuiva ja keskihapokas viini toimii hienona vastuksena voimakkaille juustoille siinä missä vähärasvaiselle kalallekin.

Kirjolohen ja hernekastikkeen herkkien makujen kohottajaksi puolestaan sopii rapukattauksen rieslingit tai pirteä ja hedelmäinen chardonnay, kuten Castillo de Molina Reserva Chardonnay

Rapujuhlien jälkiruoaksi kotimaisia marjoja

Satokauden juhla saa jatkua vielä jälkiruokakattauksessakin. Rapujuhlakaudella valittavana on käytännössä kaikki kotimaiset marjat, omenat, luumut tai vaikka raparperi. Ihana vegaaninen jälkiruoka syntyy ylellisestä vadelma-raparperi-frangipane-piirakasta, tai jos haluat päästä helpommalla, pyöräytä kotimaisten marjojen päälle ihana lakka-kinuskikastike, jonka voi tehdä myös vegaanisesti. Kinuskikastikkeen kanssa sopii esimerkiksi puna- ja valkoherukat ja jäätelö. Myös raikas limeposset puhdistaa paletin aterian jälkeen, ja sen kanssa voi tarjota niitä marjoja, jotka juuri silloin ovat parhaimmillaan.

Helppo, kustannustehokas ja hyvin perinteinen vaihtoehto taas on ihana mustikkapiirakka, tai sen ranskalaisserkku galette, joka on ohjeessamme täytetty raparperilla. 

Marjaisien jälkiruokien kanssa maistuu makeahko kuohuviini, kuten Mateus Sparkling Demi-Sec Rosé tai kotimaisia marjoja juhlistaen kotimainen Valkia Marjametsä. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!