Espanjalainen Michelin-tähtiravintola, Nerua, panostaa sesonkeihin ja paikallisuuteen

Josean Alija - Bilbaolaisen Michelin-tähtiravintola Neruan Michelin-kokki
02.09.2017

Nerua on Bilbaon Guggenheim-museon yhteydessä toimiva, keittiömestari Josean Alijan luotsaama ravintola. Josean Alija toimi yhtenä vierailevana kokkina Food and Art 2017 -tapahtumassa Mäntässä. Juomavinkillä oli kunnia päästä haastattelemaan tätä erittäin arvostettua, Michelin-tähden ansainnutta huippukokkia.

Onnettomuuden kautta yhdeksi Euroopan parhaaksi kokiksi

Josean Alijan tarina kokkina on hyvin dramaattinen. Hän tiesi jo hyvin nuorena haluavansa ammattikokiksi ja aloitti jo 14-vuotiaana opiskelemaan alaa luokkansa nuorimpana oppilaana. Opintojensa jälkeen Josean työskenteli useissa eri ravintoloissa ja kartutti kokemustaan. Hänen suunnitelmiinsa tuli kuitenkin täyskäännös vuonna 2000, kun hän joutui vakavaan moottoripyöräonnettomuuteen, jonka seurauksena hän oli koomassa 21 vuorokautta. Onnettomuudessa Josean menetti osittain haju- ja makuaistinsa, eli kokin tärkeimmät ominaisuudet. Nuori kokkilupaus ei kuitenkaan lannistunut, vaan päättäväisesti ryhtyi treenaamaan aistejaan takaisin. Myöhemmin Josean Alija voitti Best Young Chef -kilpailun, joka toi takaisin Joseanin itseluottamuksen kokkina.

Vuonna 2011 Joseanin unelma toteutui, kun hän pääsi avaamaan Nerua-ravintolan ja toteuttamaan täysin itseään kokkina. Nerua on suunniteltu ravintolaksi, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia, ikimuistoisia kokemuksia.

Ravintolasta on tehty dokumentti "Nerua, The taste of the River". Dokumentin pääset katsomaan tästä linkistä.

  • Vuonna 2009 Identità Golose valitsi Josean Alija parhaaksi kansainväliseksi kokiksi.
  • Vuonna 2011 Nerua ansaitsi ensimmäisen Michelin-tähtensä.
  • Vuonna 2015 arvostettu Restaurant-lehti listasi Neruan maailman 100 parhaan ravintolan joukkoon. Vuonna 2017 Neruan sijoitus listalla on 56.

 

Michelin-tähtiravintola Nerua Bilbaossa

 

Maailman lähiruoka- ja sesonkitrendit Neruan arkipäivää

Jos Suomessa ja muualla pohjoisemmassa Euroopassa nousevana ruokatrendinä on käyttää sesongin raaka-aineita ja ostaa niitä mahdollisuuksien mukaan lähituottajilta, on tämä ajattelu Joseanille arkipäivää. Ruokalistojen suunnittelu tehdään Neruassa aina vuotta aikaisemmin, eli tällä hetkellä ensi kesän menut on jo lyöty lukkoon ja katseet ovat jo syksyssä 2018. Näin heillä on mahdollista hyödyntää menun suunnittelussa juuri niitä raaka-aineita, jotka juuri sillä hetkellä ovat parhaimmillaan. Menu vaihtuu Neruassa kolmesti vuodessa ja se suunnitellaan nimenomaan kausituotteiden pohjalta. Näin ravintola pystyy varmistamaan raaka-aineiden tuoreuden ja laadun. Tavarantoimittajista Nerua valikoi vain parhaat.

Neruan viinilistalla uniikkeja, laadukkaita viinejä

Menun suunnittelu lähtee Neruassa aina ruoka edellä, jonka edellä tiimi valikoi menulle täydellisesti sopivat viinit. Myös viinien kanssa ravintola pitää yllä korkeaa tasoaan. Ravintola suosii uniikkeja ja erittäin laadukkaita viinejä. Lähellä tuotetun ruuan lisäksi Neruan juomalistalla nähdään aika ajoin lähellä tuotettuja viinejä. Vuoden 2017 ajan Neruassa juhlistetaan Guggenheim-museon 20. ja Nerua-ravintolan 6. vuosipäiviä. Juhlaillallisilla on tarjoiltu muun muassa riojalaisen Campo Viejon tasokkaita viinejä sekä Perrier Jouët -samppanjatalon eri samppanjoita.

 

Michelin-tähtiravintola Nerua Bilbaossa

 

Michelin-tähtiravintola Nerua Bilbaossa

 

Michelin-tähtiravintola Nerua Bilbaossa

 

Tajunnanräjäyttävä aloitus Mäntän Food and Art -tapahtumassa

Food and Art 2017 -tapahtumassa Josean Alija valmisti tomaattisen nimikkoruoka-annoksensa. Annoksen pääideana on viisi tomaattia, joista jokainen on eri lajiketta ja maistuu yhdelle yksittäiselle yrtille. Annos saattaa kuulostaa vaatimattomalta, mutta sitä se ei ole. Annos on äärimmäisen mielenkiintoinen, tajunnanräjäyttävä makumatka, jota on vaikea unohtaa. Tomaatit Food and Art -tapahtumaan Josean oli tuonut mukanaan Espanjasta.

Annoksen kanssa tarjoiltiin portugalilaista Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde -valkoviiniä. Viini oli riittävän dynaaminen, raikas ja siitä löytyy annoksen kaipaamaa hapokkuutta. Viinissä on myös annoksen kaipaamaa sitruksisuutta ja tuoreutta, eikä se ole liian aromaattinen jättääkseen annoksen varjoonsa.

Lue lisää Mäntän Food and Art -tapahtuman Chef's Menusta tästä linkistä.

 

Michelin-tähtiravintola Nerua Bilbaossa

 

Michelin-tähtiravintola Nerua Bilbaossa

 

Michelin-tähtiravintola Nerua Bilbaossa

 

Vieraile Neruassa

Nerua sijaitsee Bilbaossa, Guggenheim-museon yhteydessä. Paras aika matkustaa Bilbaoon on maaliskuusta lokakuuhun, poikkeuksena elokuu, jolloin paljon esimerkiksi ravintoloista sulkee ovensa lomien vuoksi.

Lisätietoja: www.neruaguggenheimbilbao.com

 

Michelin-tähtiravintola Nerua Bilbaossa

Kuvat: Julius Konttinen, Teija Kohijoki ja Nerua Guggengeim Bilbao

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!