Riesling-viinit x 10 kesämenoihin ja herkuille

MSL Riesling Dry -viinipullo ja kala-ateria.
Hienoarominen ja raikas MSL Riesling Dry ui kuin kala vedessä ahvenen, kuhan ja siian seurassa.
03.06.2022

Riesling seurusteluun ja ruokapöytään

Riesling-viinit ovat monipuolisia ruokaviinejä sekä trendikkäitä seurusteluviinejä. Raikas Riesling on parhaimmillaan luonteikas ja ryhdikäs valkoviini, jossa hedelmäisyys, sokeri ja happo ovat kivasti tasapainossa. Tyyleissä löytyy makeista jälkiruokaviineistä erittäin kuivaan. Suosituimpia tyylejä ovat kuivat ja puolikuivat Rieslingit.

Ruokapöydässä raikas Riesling on vaaleiden kalojen – ahvenen, kuhan ja siian – seuraan yhtä luonteva valinta kuin mato onkeen. Monipuolisuutensa ansiosta Riesling-viinien kanssa voi hyvillä mielin tarjota myös äyriäisiä, salaatteja tai vaikkapa kanaruokia.

Euroopassa parhaat Rieslingit tulevat Saksasta ja Ranskasta, mutta myös uuden maailman viileämmillä viininviljelyalueilla tehdään upeita Riesling-viinejä. 

Kuivat Riesling-viinit

Perinteiset ja kuivat Rieslingit tulevat usein Saksasta tai Ranskan Alsacesta. Ne ovat aromaattisia ja monipuolisia ruokaviinejä, joiden makumaailmasta löytyy usein mineraalisuutta. Jos et tiedä, mitä valkoviiniä kalalle tai kesäherkuillesi valitsisit, poimi kassiin saksalainen kuiva Riesling.

Raikas ja kuiva MSL Riesling Dry -valkoviini on hienoarominen, elegantti ja rakenteeltaan tasapainoinen. Monipuolisen ruokaviinin seurassa viihtyvät vaalea kala, äyriäiset, salaatit, kasvikset ja kanankin. Viini tulee Moselin laaksosta Sakasasta, jossa rypäleiden pitkä kypsymisaika kehittää viiniin selkeät hedelmäiset aromit. Viinissä on alkoholia 11,5 % ja se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Kokeile, ehkäpä löydät ihan uuden lempiviinin! 

Moselin alueelta tulee myös melko runsas Moselland Riesling Trocken. Se on nappivalinta seurustelu- ja tapas viiniksi sekä ruokapyötään pasta-, kala- ja äyriäisruokien seuraan. Kevyempään pulloon pakatun viinin hiilijalanjälki on pienempi kuin perinteiseen viinipullon pakatuilla viineillä. Moselland Riesling Trocken 2020 palkittiin kunniamaininnalla Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa sarjassa Euroopan valkoviinit, hinta alle 13 €. 

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg on tyylikäs ranskalainen huippu riesling. Sen rypäleet on poimittu käsin Alsacesta Dambach-la-Villen kylästä. Viinilehdeltä täydet viisi tähteä saanut Riesling on paras valinta grillatulle lohelle ja ravuille sekä maustetuille kasvisruoille. Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2019 sai juuri kunniamaininnan Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa sarjassa Europan valkoviinit, hinta yli 18 €.

Puolikuivat Riesling-viinit

Puolikuivat Rieslingit yhdisteään useimmiten Saksaan. Nämä viinit ovat tyyliltään kevyempiä kuin kuivat ja erittäin kuivat Riesling-viinit. Viineistä löytyy kuitenkin riittävästi hapokuutta, joten ne ovat hyviä ruokaviinejä. Matala-alkoholiset viinit kasvattavat suosiotaan, ja puolikuivassa Rieslingissä on usein myös vähemmän alkoholia kuin kuivassa.

“Tämä risukka pitää maistaa”, totesi Vuoden Viinit 2021 -kilpailun tuomaristo Moselland Riesling Kabinettista. Viini on riesling-viineistä tunnetun Moselin laakson tyypillinen edustaja ja erinomainen seurusteluviini. Sen tuottaja Moselland tunnetaan kotimaassaan arvonimellä Riesling Expert. Suosittelemme kokeilemaan sitä maustettujen ruokien, pastan, salaattien ja pizzan kyytipoikana. Hyvä valinta myös juhannusmenoihin, sillä Moselland Riesling Kabinett on saatavana riittoisassa kolmen litran hanapakkauksessakin. Alkoholia tässä laatu rieslingissä on 7,5 %. 

Makeammat Riesling-viinit

Riesling-rypäleestä valmistetaan myös makeita viinejä, jotka maistuvat juustojen sekä jälkiruokien seurassa.

Moselland Ars Vitis Riesling on puolimakea, keskihapokas ja matala-alkoholinen Riesling. Alkoholia siinä on 8 %. Moselland Ars Vitis Riesling on erinomainen seurusteluviini, ja pienen makeutensa ansiosta myös hyvä itämaisten ruokien ruokaviini. Laatuviini kauniissa pullossa on myös hyvä tuliainen!

Festivo Riesling on puolimakea saksalainen Riesling, jota suosittelemme seurusteluviiniksi sekä ruokapöytään maustetumpien ruokien seuraan. Litran kartonkitetraan pakattu viini on myös hyvä valinta piknikille, festareille tai vaikkapa mökille.  Pakkauksen tyylikäs kuosi on Paola Suhosen käsialaa. Kartonkipakkaus on myös vastuullinen valinta, sillä viinipakkauksista kartonkitetralla on toiseksi pienin hiilijalanjälki.

Modernimman tyylin Riesling-viinit

Euroopan ulkopuolella Australiassa ja Chilessä viileissä olosuhteissa kasvaneet Rieslingit ovat usein kuivia ja tyyliltään modernimpia kuin eurooppalaiset Rieslingit. Niistä löytyy kypsää hedelmäisyyttä, mutta myös hapokkuutta, joka tekee viineistä yhtä monipuolisia ruokaviinejä kuin Euroopassa tuotetut perinteisemmän tyylin Rieslingit.

Australialaisen Jacob’s Creekin Classic-sarjan Riesling on kuiva, raikas, hedelmäinen ja ryhdikäs viini. Se on hyvä valinta paitsi aperitiiviksi, myös kalalle, äyriäisille ja raikkaille salaateille.

Chileläinen 9 Lives Inspiring Riesling on raikas, eloisan nuorekas ja pirteän hapokas riesling. Sen seurassa viihtyvät grillatut ja paistetut kalat ja äyriäiset sekä runsaat salaatit.

Alkoholiton Riesling

Jos haluat herkutella kevyemmin tai tarjota huomaavaisesti kesävieraille myös alkoholittoman vaihtoehdeon, ei Riesling-viinistä tarvitse tinkiä. Australialainen Jacob's Creek UnVined Riesling on laadukas alkoholiton viini, jossa on kaloreita puolet vähemmän kuin 12 % alkoholia sisältävässä Jacob's Creek Classic Rieslingissä.

Jacob's Creek UnVined Riesling 2018 voitti Vuoden Viinit 2019 -kilpailussa kultaa sarjassa Alkoholittomat viinit. Tyyliltään Unvined Riesling on puolimakea, pirteä ja hedelmäinen. Se on myös monipuolinen ruokaviini, jonka seurassa voi tarjota kalaa, pikkusuolaisia ja itämaisia ruokia. Jacob's Creek UnVined Riesling -viiniä myyvät Alko sekä hyvin varustetut päivittäistavarakaupat kuten K-Citymarket ja K-Supermarket. Huomaavainen valinta juhlien noutopöytään!

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!