Suomen suosituin valkoviini on Gato Negro Sauvignon Blanc

Gato Negro Sauvignon Blanc -valkoviinit hanapakkauksessa ja pullossa.
31.01.2023

Gato Negro jatkaa suomalaisten suosikkiviinien tunnuksena: Alkon vuoden 2022 myyntitilastoiden mukaan Gato Negro – tuttavallisemmin Musta kissa – on Suomen ostetuin yksittäinen viinituoteperhe.

Gato Negro Sauvignon Blanc oli vuonna 2022 Suomen myydyin valkoviini ja toiseksi myydyin viini 883 173 litralla. Kaikkiaan Alkon myyntitilastoissa sekä kahdenkymmenen myydyimmän valkoviinin että punaviinin joukkoon mahtui yhteensä neljä Gato Negroa: Sauvignon Blancin lisäksi Gato Negro Chardonnay valkoviinien sijalla 16, punaviinien kolmanneksi myydyin Gato Negro Cabernet Sauvignon sekä sijalta 11 löytyvä Cabernet Sauvignon Shiraz.

Vuoden 2022 myydyimmät Gato Negro -viinit

Gato Negro – kaikkien tuntema kissaviini

Gato Negro oli myös ensimmäinen chileläinen viinibrändi, josta amerikkalaislehdistö on koskaan kirjoittanut ja tänä päivänä kaksi pulloa Gato Negro -viiniä avataan joka sekunti jossain päin maailmaa! Viinejä viedään yli 80 maahan Suomen ollessa yksi suurimpia vientikohteita.

Suomessa Gato Negro on ollut myynnissä kolmisenkymmentä vuotta, mutta mustan kissan tarina alkaa jo 1960-luvulta Chilestä, jolloin viinituottaja Viña San Pedro mietti, minkä nimen antaisi uutuusviinilleen. Nimen tulisi kuvastaa vahvuutta ja erilaisuutta ja silloisen saksalaisen pääviinintekijän mieleen tuli kaksi sanaa: Schwartze Katze. Vanhan saksalaisen legendan mukaan Mosel-joen varrella asui musta kissa, joka vahti viinitynnyreitä tunnetun viinimyyjän kellarissa. Ja osittain ehkä myös siksi, että myös chileläisen viinitilan liepeillä hyöri viinintekijän kissa. 

Schwartze Katze eli musta kissa oli täydellinen nimi viinille, joka tuotiin markkinoille espanjaksi käännettynä nimellä Gato Negro. Suomalaisten viininystävien keskuudessa Gato Negro tunnetaan tuttavallisesti Kissaviininä.

2020 Joukko eturivin ruokabloggaajia juhlisti Gato Negron 30-vuotista voittokulkua Suomessa luomalla valikoiman viineihin sopivia reseptejä.

30 vuotta Suomessa -reseptit ja viinit

Mustan kissan uudet vaatteet

Tänä vuonna tutut viinit pistävät uudella tavalla silmään Alkojen hyllystä, sillä osa Gato Negrojen pakkauksista ja etiketeistä uudistuu.

Gato Negro Red Blend -hanapakkaus saa täysin uuden ja erottuvan ilmeen, joka taatusti huomataan hyllyssä. Samalla tämä Cabernet Sauvignon-, Carmenère- ja Shiraz -rypäleistä valmistettu viini siirtyy 9 Lives -perheen alle. Tuote on Certified Sustainable Wine of Chile -sertifioitu ja sokerimääränsä ansiosta (7 g/l) sopii myös hieman makeampien punaviinien ystäville.

Koko tuoteperhe kuuluu Alkossa kokonaisuudessaan Vihreä valinta -kategoriaan. Gato Negron valmistaja Viña San Pedro Tarapacá on jo pitkään noudattanut ympäristöystävällisiä käytäntöjä, joiden tarkoituksena on edistää kestävää kehitystä. Samalla viinitalo panostaa myös sosiaaliseen vastuuseen, joka kattaa työntekijät ja heidän perheensä sekä yhteisöt, joiden alueilla VSPT viljelee.

Myös pakkausten kestävyyteen on panostettu. Viinintuotannossa iso osa ympäristökuormituksesta ja päästöistä aiheutuu kuljetuksesta, joten ei ole yhdentekevää, millaisessa pakkauksessa viini liikkuu. Monet Gato Negron viineistä on saatavilla kartonkitölkeissä tai muovipulloissa, mikä vähentää kuljetuksen kuormittavuutta ratkaisevasti.

Gato Negron kevyemmät pakkaukset

Tunnetko kissaperheen koko laajuudessaan?

Gato Negro -viinien tuoteperhe Alkossa vuonna 2022.

Musta Kissa on ollut valko- ja punaviineineen suomalaisten luottovalinta jo vuosikymmeniä, mutta tiesitkö, että viime vuosina tuoteperhe on täydentynyt useilla, kiinnostavilla uutuuksilla?

Gato Negro Red Blend 5,5% ja White Blend 5,5% ovat nimensä mukaisesti matala-alkoholisia viinejä, jotka saa näppärästi ruokakaupasta mukaan. Viime syksynä Juomavinkin Viiniraati arvioi kevyet Gatot erinomaisiksi seurustelu- ja nautiskeluviineiksi

Makeampien viinien ystäville kissaperheestä löytyy valinnanvaraa. Gato Negro Semi Sweet Red hurmaa hieman makeamman viinin ystävät pehmeillä tanniineillaan ja miellyttävällä jälkimaulla. Se on loistava kumppani voimakkaille juustoille, jälkiruoille ja tulisille ruoille.

Gato Negro Semi Sweet White on raikas ja kuluttajaystävällinen viini, joka vastaa samalla voimakkaaseen, maailmalla ja varsinkin Euroopassa vahvistuvaan "sweet & fun" -trendiin eli makeampien juomien kysyntään. Se sopii seurustelun lisäksi hyvin itämaiselle mausteiselle ruoalle.

Suloisena hännänhuippuna kissaperheessä on Gato Negro Sweet Moscato. Se on nimensä mukaisesti valmistettu kokonaan moscato-rypäleestä ja sokeria viinissä on 60 g/l. Gato Negron Moscato-viini sopii makeutensa takia täydellisesti mausteisten ruokien, kuten curryjen tai maustettujen kanansiipien kanssa. Moscato-viinit toimivat upeasti prosciutton tai brie-juuston kanssa.  Parhaimmilleen moscatot pääsevät mantelisten ja pähkinäisten jälkiruokien ja leivonnaisten kanssa. Kokeile esimerkiksi runebergintortun kanssa!

Tutustu muihin chileläisviineihin

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!