Syksyn riistaviinit

Syksyn riistaviinit Jacob's Creek Double Barrel Shiraz, Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon ja Tayu Pinot Noir.
Kuva: Sari Spåra
10.09.2021

Riistaruoissa on oma vahva ja valloittava luonteensa. Niiden ohessa nautittujen viinien onkin kannettava itsensä hyvin, jotta ateria pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Esittelemme nyt riistaherkkujen ystäville muutamia tutustumisen arvoisia ja riistan kanssa hyvin yhteen sopivia viinejä. Näistä löytyy laatuviini kaikkien peijaisten budjettiin. 

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz ja Cabernet Sauvignon 

Riistaruoat ovat kuin luotuja tälle viiniparille, minkä ymmärtää hyvin viinejä siemaillessaan. Viinit tekivät vaikutuksen myös Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa, jossa ne palkittiin kultamitaleilla omissa sarjoissaan. Jacob's Creek Double Barrel -punaviineissä on monitahoista luonnetta, jonka syntymisessä valmistustavalla on oma roolinsa: kypsytys tapahtuu viinitynnyreiden lisäksi viskitynnyreissä.

Jacob's Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon on täyteläinen ja pehmeä punaviini, jonka makumaailmasta löytyy mustaherukkaa, luumua, suklaata ja yrittisyyttä. Jacob's Creek Double Barrel Shiraz on puolestaan erittäin täyteläinen viini, jonka mausta löytyy kirsikkaa, viikunaa, karhunvatukkaa, neilikkaa ja tammea.  Molemmat punaviinit asettuvat hienosti osaksi syksyn hämärtyvien iltojen ja riistapöytien tunnelmaa.

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon

Tämä viini viihtyy jotakuinkin kaikkien liharuokien seurassa mainiosti. Riista ei tee poikkeusta sääntöön – Castillo de Molina Gran Reserva Cabernet Sauvignon on riistaruokien juotavana kerrassaan herkullinen siemailtava. Keskitäyteläisenä, raikkaan hedelmäisenä ja mehevän mustaherukkaisena se kruunaa riistaillallisen. Viini on tarjolla 75 cl lasipullon lisäksi myös suuremmalle seurueelle sopivassa kolmen litran hanapakkauksessa. Laatuviini on moneen kertaan kansainvälisissä viinikilpailuissa palkittu ja menestynyt myös Suomessa Vuoden Viinit -kilpailuissa. Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa viini osallistui lajikesarjaan Cabernet Sauvignon, alle 13 euroa ja se palkittiin hopeamitalilla. 

Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignon

Vuoden Viinit -kilpailussa 2021 kultaa ja vuonna 2022 hopeaa voittanut Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignon on laatuviini, joka viihtyy aromikkaiden punaisten liharuokien, ja myös riistan, seurassa. Täyteläisen viinin rypäleet kerätään käsin Chilen Colchaguan laaksosta. Parhaiten tämän laatuviinin aromit tulevat esiin 18–20 asteisena tarjoiltuna. 

Pinot Noir -viinit loistavat riistalintujen seurassa

Riistalinnut ovat monen herkuttelijan suosikkeja. Pettämätön klassikkoyhdistelmä syntyy, kun niiden kanssa tuodaan pöytään Pinot Noir -rypäleistä valmistettuja viinejä. Riistalintujen aromit nousevat upeasti esiin näiden keskitäyteläisten, marjaisten ja hapokkaiden viinien myötä. Luonteikkaiden ominaisuuksiensa ansiosta Pinot Noir -rypäleistä valmistetut viinit ovatkin vakiinnuttaneet asemansa riistalintuaterioiden luotettuina punaviineinä. Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi tänä vuonna Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa palkittuja chileläisiä Tayu 1865 Pinot Noir sekä Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir -punaviinejä. 

Jälkiruokavinkki riista-aterian päätteeksi

Ihanat makeat jälkiruoat päättävät täydellisen riista-aterian. Helppo ja herkullinen vinkki riista-aterian jälkiruoaksi on muun muassa perisuomalainen leipäjuusto, joka valmistetaan uunissa ja tarjoillaan lakkojen sekä suomalaisen Lapponia Lakkaliköörin tai vaikkapa kuplivan suomalaisen Valkia -kuohuviinin kera. Kannattaa kokeilla myös Valkian kotimaista likööriä jälkiruokien seuralaisena.

Täydellinen leipäjuustoherkku on nopea valmistaa: paloittelet noin 50–75 g / ruokailija leipäjuustoa vuokaan ja maustat sen fariini- tai muscovadosokerilla. Jälkiruoka valmistuu 200 asteisessa uunissa vartissa. Myös hieman kohmeiset marjat kinuskikastikkeella sekä vaikkapa marjajäädyke lakoista tai mustikoista on ihana päätös herkulliselle aterialle. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!