Tipaton tammikuu uudenlaisella twistillä?

Ceder'sin alkoholitommat ginit ja Campo Viejo alkoholiton kuohuviini.
04.01.2022

Tipatonta tammikuuta ei nykyisin tarvitse viettää pelkän vichyn voimin. Markkinoille on rynnistänyt monipuolinen joukko aidosti maistuvia alkoholittomia ja matala-alkoholisia juomia, viineistä "väkeviin".

Makua ilman voltteja 

Tutkimusten mukaan lähes joka viides suomalainen viettää tipatonta tammikuuta. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen – edes hetkellisesti – on kasvava trendi myös maailmalla.

Jos kaipaat lasiisi alkoholitonta vaihtoehtoa, sinun ei tarvitse tyytyä pelkästään kraanaveteen tai karpalomehuun, kuten ennen vanhaan. Juomavalmistajat ovat hoksanneet tipattomuustrendin ja tuovat markkinoille tiuhaan tahtiin uusia alkoholittomia tai matala-alkoholisia tuotteita.

Ilman voltteja on saatavissa niin kuohuviinejä, viinejä, oluita kuin jopa "väkeviä". Ja mikä parasta: nykyisin ne maistuvat aidosti siltä, miltä pitääkin!
 

0-prosenttinen kuohuviini talven juhliin

Lasien kilistäminen on arvokas juhlarituaali, joka kieltämättä menettää hieman loistettaan, jos pikarissa on pommacia. Onneksi nykyisin löytyy myös tyylikkäitä ja maistuvia alkoholittomia vaihtoehtoja!

Espanjalainen Gran Campo Viejo 0% Sparkling on tasapainoinen ja ryhdikäs, täysin alkoholiton kuohuviini. Se valmistetaan Sant Sadurí d'Anoian kylässä ensin normaaliiksi valkoviiniksi samanlaisista rypäleistä, joista yleensä tehdään cavaa.

Alkoholiton kuohuviini valmistetaan uudenlaisella spinning cone -tekniikalla. Siinä viiniä pyöritetään tyhjiössä suuressa lingossa, joka erottelee viinin "makuytimen" sen muista komponenteista. Ydin laitetaan erikseen talteen, jonka jälkeen alkoholi höyrystetään pois matalassa lämpötilassa. Näin viinin aromit eivät vahingoitu. Lopuksi elementit jälleen yhdistetään ja viiniin tuodaan kuplivuutta hiilihapolla.

Spinning cone -menetelmä on hienovaraisempi kuin aiemmin alkoholittomien viinien valmistukseen käytetty "käänteinen osmoosi" eli suodatus. Uuden tekniikan ansiosta viinin makuprofiili pysyy alkuperäisenä ja sen aromit säilyvät, vaikka alkoholi poistuu.

Puolikuiva, hedelmäinen ja sitruksinen Gran Campo Viejo 0% Sparkling sopii alkumaljaksi tyylikkäisiin juhliin sekä ruoan seuralaiseksi etenkin, jos pöydässä on kalaa tai äyriäisiä. Miten olisi tipattomat rapujuhlat talven keskelle?

Täysin alkoholiton espanjalainen kuohuviini

Viininystävän alkoholittomat valinnat

Tiedät tunteen: välillä suu kaipaa juuri punaviinin pehmeyttä tai valkoviinin raikkautta, eikä mikään muu kelpaa. Tipattoman tammikuun viettäjälle löytyy onneksi myös viinivaihtoehtoja!

Alkoholitonta Australiasta

Perinteikkään australialaisen viinitalon Jacob's Creekin alkoholittomat UnVined-viinit ovat makuprofiililtaan tasapainoisia ja ryhdikkäitä. Sekä punainen Jacob's Creek UnVined Shiraz että valkoinen Jacob's Creek UnVined Riesling on valmistettu uudenlaisella spinning cone -menetelmällä, joka säilyttää viinin luonteen ja aromit alkuperäisinä, vaikka alkoholi poistuu. Keskitäyteläinen ja puolimakea punainen Shiraz sopii ruokapöytään rasvaisten kalojen, possuruokien tai pastojen pariksi. Valkoinen Riesling on puolestaan puolimakea ja hapokas, joten se nauttii erityisesti aasialaisittain maustettujen ruokien, kalojen ja salaattien seurasta.

Gato Negro matala-alkoholilliset viinit.

Matala-alkoholista Chilestä

Alkoholittomien viinien lisäksi kannattaa pitää mielessä myös matala-alkoholisten, eli noin 5–8 -prosenttisten viinien maistuva joukko. Esimerkiksi kaikille tutun chileläisen Gato Negron viiniperheestä löytyvät matala-alkoholiset Gato Negro Red Blend 5,5 % ja Gato Negro White Blend 5,5 %. Myös ne on valmistettu aromeja suojelevalla spinning cone -tyhjiöpyöritystekniikalla, joka on alkanut yleistyä vasta muutaman viime vuoden aikana.

Nimensä mukaisesti punainen Red Blend 5,5 % on sekoitus Cabernet Sauvignon, Carmenére ja Syrah -rypäleitä. Marjaisa ja keskitäyteläinen Red Blend 5,5 % pääsee oikeuksiinsa talvisen mehevien pataruokien kanssa. Valkoinen White Blend 5,5 % on sekoitettu perinteisistä Chardonnay ja Sauvignon Blanc -rypäleistä. Sen raikas ja puolikuiva makuprofiili osuu yksiin etenkin salaattien tai kasvisruokien kanssa – tai kevyenä seurustelujuomana.

Saksalaista matala-alkoholista – myös hanapakkauksessa!

Riesling on monien suosikkivalkoviini, joten on vain loogista, että siitäkin on nyt valmistettu aidosti maistuva matala-alkoholinen versio. Saksalainen Mosellandin viinitalo on tuottanut 7,5-prosenttisen Moselland Riesling Kabinett -valkoviinin, joka on Riesling-tyylille klassisesti puolimakea ja pirteän hedelmäinen. Se kaveeraa mausteisten itämaisten ruokien, pastojen ja salaattien kanssa ja sopii myös tyylikkääksi seurusteluviiniksi.

Vuoden Viinit 2021 -kilpailun raati palkitsi Moselland Riesling Kabinettin kovatasoisessa Riesling-sarjassa kunniamaininnalla ja kehotuksella "Tämä 'risukka' täytyy maistaa!" Kätevänä erikoisuutena Moselland Riesling Kabinett on saatavilla myös 3 litran hanapakkauksena, jolloin se on kätevä matala-alkoholinen vaihtoehto vähän suuremmankin porukan talvisiin kokoontumisiin.

Gin & Tonic alkoholittomasta ginistä? Onnistuu!

Alkoholittomien nautiskelujuomien trendi on siinä pisteessä, että viinien jälkeen vuoroon ovat päässeet myös väkevät. Jos mieli tekee klassisen kirpsakkaa Gin & Tonicia, sellaisen voi nykyisin loihtia myös alkoholittomana.

Ruotsissa suurta menestystä saavuttaneen Ceder's-juomatalon Ceder's Non-Alcoholic Gin sopii kaikkiin cocktaileihin perinteisen väkevän ginin tilalle. Sen maussa on ginille klassista katajanmarjaisuutta ja korianterisuutta, mutta myös hauskan modernia pientä laventelisuutta.

Ceder'sin alkoholittomasta ginistä saa tehtyä alkoholittoman gin tonic -drinkin.

Kaikki Ceder'sin käyttämät raaka-aineet ovat 100-prosenttisen luonnollisia ja ne on kerätty Etelä-Afrikasta, Cederbergin vuoristoalueen tienoilta. Juoman alkoholittomuus on saatu aikaan tislaamalla jokainen reseptin 18 raaka-aineesta erikseen, ennen sekoittamista. Valmistustapa on todella työläs, mutta se takaa, että aromit pääsevät oikeuksiinsa vähintään yhtä hyvin kuin perinteisessä ginissä.

Kokeilunhaluisille koticocktailmestareille Ceder's Non-Alcoholic Ginistä löytyy myös kaksi erikoisversiota: sitrushedelmien ja kurkun aromeja esiin nostava Crisp sekä inkiväärinen ja neilikkainen Wild. Jokaisesta valmistuu herkullinen Gin & Tonic, kun lasiin lisää Ceder'sin kaveriksi reilusti jäitä, laadukasta tonic-vettä sekä oman maun mukaisen hedelmäkoristeen. Ja kurkkuhan lasketaan myös hedelmäksi. How delightful!

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!