Valkoviinit ja reseptit kotimaiselle kalalle

Kotimaista kalaa ja sille sopivat viinit
20.06.2023

Mökillä monesta kuoriutuu varsinainen kalastaja-eemeli, ja mikäs sen parempaa, tarjoavathan kotimaiset vedet hienoja ruokakaloja. Jos ahti soi antejaan, katso tästä ihanat valmistusohjeet ja viiniparit mökkivesien kalasaaliille. Jos katiska jäi tyhjäksi, vinkkaamme kurjan kalapäivän pikapelastajan ja sille nappiviinin.

Ahven on kotivesien luotettu raitapaita

Ahven on vähärasvainen kala, jonka hennohko maku tarvitsee rinnalleen sitä kunnioittavan, hedelmäisen viinin. Toisaalta ahvenresepteihin kuuluu yleensä olennaisesti voi tai rasvainen kastike, joka taas kestää viiniltä ryhdistävää hapokkuutta.

Valitse voissa haudutetun tai ihanan kermaisen béarnaisekastikkeen kanssa tarjoillun ahvenen kanssa lasiin Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris. Viinilehden Vuoden Valkoviinit 2022 -kilpailussa pronssimitalilla palkittu valkoviini saa nimensä viinin valmistusmenetelmästä: Viinin käyminen tapahtuu rypäleiden luonnollisten hiivojen avulla ilman, että hiivaa joudutaan lisäämään.

Viinilehti antoi viinille täydet viisi tähteä viidestä ja arvioi sen harmoniseksi, laadultaan erinomaiseksi ja luonteikkaaksi viiniksi, joka on suorastaan löytö.

Kuhaa pöytään

Kuha on toinen mökkikalastajan luottosaalis. Maukkaassa vaalealihaisessa petokalassa on suuret ruodot, joten ne on helppo poistaa. Kuha taipuu niin yksinkertaiseksi arkiruoaksi kuin fiinimmäksi viikonloppupäivälliseksikin.

Viinikseen se kaipaa vivahteikkaan ja ryhdikkään valkoviinin. Kokeile esimerkiksi australialaista Jacob’s Creek Rieslingiä, joka sopii erityisesti vähärasvaisten kalojen ja äyriäisten kanssa.

Kesäiset siikareseptit

Siikaakin saattaa taitava mökkikalastaja pyytää uistimella tai keskikesällä suurisilmäisillä verkoilla järvien viileistä syvänteistä. Lohikaloihin kuuluva mutta kohtalaisen vähärasvainen siika on monipuolinen ja herkullinen ruokakala. Monille savustettu tai halstrattu siika on se ainoa oikea tapa nauttia tätä hopeakylkeä, mutta siika taipuu myös erinomaisesti cevicheen tai carpaccioon.

Monipuoliselle siialle sopii pirteä, hedelmäinen ja tasapainoinen Santa Helena Varietal White Blend, joka on nyt kesän kunniaksi saanut uuden etiketin. Tämä kalapöydän moniottelija myydään litran muovisessa pullossa, joten se on myös kevyt ja näppärä mökille pakattava viini.

Chileläisen chevichen kanssa kannattaa kokeilla uuden maailman sauvignon blancia, kuten lukuisia kertoja palkittua Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blancia.

Vaikka järviemme lapamadot ovat käyneet jo harvinaisiksi, raakakypsennettävät makeiden vesien petokalat kannattaa pakastaa nopeasti ennen valmistamista.

Järvien pikkuprinssi muikku on mökkiklassikko

Etenkin itäsuomalaisilla kesämökeillä tuskin kuluu kesää, jolloin ei nautittaisi muikkuloita. Mikäli niitä ei pyydetä itse tiheäsilmäisillä muikkuverkoilla, lähimmän taajaman torilta niitä yleensä jo saa, tuoreena tai rapeiksi paneroituina valmiina syötäväksi.

Rasvaisesta ja herkullisesta muikusta voi halutessaan valmistaa vaikka espanjalaisten boqueronejen eli tuoreiden anjovisten tapaan valmistettuja, viinietikassa marinoituja ja persiljalla ja valkosipulilla maustettuja alkupaloja.

Suomalainen perinteikäs tapa fritata muikut on paikallista rasvapaperiruokaa parhaimmillaan. Rapeiden muikkujen ja perunasalaatin kanssa toimii upeasti monikäyttöinen ja rento Winemalia White Bear Blend. Tämän kuivan Viognierin, Sauvignon Blancin ja Chardonnayn sekoituksen pirteys, hedelmäisyys ja happoisuus muodostavat oivan vastaparin suolaisenrapeille muikuille.

Kun kalaonni ei suosi

Aina ei nappaa, tai kalastamiseen kuluu liikaa aikaa ja vaivaa. Mökillä on hyvä pitää rentoutuminen pääroolissa ja varata jääkaappiin, tai pakastimeen, jos sellainen on, muutama hätävararaaka-aine helpottamaan ruokahuoltoa. Tuoreet katkaravunpyrstöt säilyvät pakastimessa huonon saalispäivän varalle ja ne valmistetaan espanjalaisittain mukavasti grillissä. Tulisten gambojen rinnalle varaa viinikaappiin hieman makeampi Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition.

Lohi puolestaan odottaa lähes jokaisen suuremman marketin kalatiskillä epäonnista kalastajaa, ja taipuu uskomattoman monenlaisiin resepteihin. Modernisoi esimerkiksi perinteinen lohileipä valmistamalla lohesta tartaria ja ryydittämällä se kirpsakalla wasabimajoneesilla.

Lohen kanssa toimii monikäyttöinen Gisselbrechtin luomu-Riesling.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!