Viinejä joulun makeille herkuille

Valdespino sherry ja kuivakakku joulukattauksessa.
Bodegas Valdespino on ollut toiminnassa jo vuodesta 1430. Sherrytalo sai nopeasti paljon mainetta tultuaan Espanjan ja Ruotsin kuninkaallisten sherrytoimittajaksi.
06.12.2023

Joulun jälkiruoille portviiniä...

Jouluna saa herkutella ja sehän tarkoittaa myös suussasulavia ja viettelevän ihania jälkiruokia. Luvassa on todellinen nautiskeluhetki, kun jälkiruokien seurana siemaillaan niiden kanssa upeasti yhteen sopivaa portviiniä, sherryä tai vaikkapa samppanjaa.

Yleisesti ottaen joulunajan jälkiruokaviineihin pätee sama suositus kuin ylipäätään jälkiruoan ja viinin yhdistämiseen: juotavan olisi hyvä olla hieman syötävää makeampaa. Kun jouluateriointi etenee jälkiruokiin, on Juomavinkin mielestä pöydän ehdoton kruunu laadukas portviini, sillä se toimii niin makeiden jälkiruokien, suklaan kuin kypsien juustojen seurassa. Hyvällä portviinillä on myös nimi - ja se on ollut jo 1700-luvun lopulta lähteien Sandeman.

Sandeman Old Invalid -portviiniä voidaan hyvällä syyllä siis kutsua portviinien klassikoksi. Perinteisellä portviinimenetelmällä valmistettu Sandeman on maultaan runsas ja ryhdikäs. Niin hienostunut, että jouluaterian voisi hyvin päätää palaan suklaata ja lasilliseen Sandemania.

Portviini sopii mukavasti myös cocktaileihin sekä jos haluat valmistaa glögisi alusta asti itse, saat siihen tyylikästä twistiä lorauttamalla glögiin tilkan Sandemania. Sandeman on myös hyvä lahjaidea, ja myydään Alkossa lahjapakkauksessa. 

... tai kenties sherryä

Sherry on espanjalainen viinityyli, jonka hintalaatu-suhdetta pidetään jopa maailman parhaana. Sherryjen makujen kirjo vaihtelee kuivasta ylellisen makeaan. Cream-sherryt kuuluvat sherryjen tyyleissä makeimpaan päähän ja sopivat erityisesti joulun jälkiruokien seuraan. Perinteisellä Solera-menetelmällä valmistetut Marco de Jerezin -alueelta tulevat Valdespinon Sherryt ovat oiva valinta jälkiruokapöytään ja seurustelujuomiksi. 

Täyteläisen Valdespino Cream Sherryn mausta löytyy jo itsessään jouluisia aromeja kuten viikunaa, taatelia ja tummaa siirappia. Se onkin täydellinen valinta esimerkiksi kuivattujen hedelmien, kuivakakkujen, taateleiden ja suklaan seuraan. Cream Sherry toimii myös jäätelöiden ja jäädykkeiden viininä. Valdespino Oloroso Sherry puolestaan on loistava kumppani, kun tarjoat jälkiruoaksi juustoja. Esimerkiksi voimakkaat ja kypsät juustot , kuten Stilton tai Manchego yhdessä pähkinöiden sekä kuivattujen hedelmien kanssa rakastavat Valdespino Oloroso Sherryä. 

Kaikki vinkit jouluun samasta paikasta

Kokosimme yhteen osoitteeseen mahtavan Kaikki joulun vinkit - kokonaisuuden, josta löydät monipuolisen kattauksen viinivinkkejä, drinkki- ja ruokareseptejä sekä vinkkejä herkullisiin itsetehtyihin ruokalahjoihin. Näillä vinkeillä onnistut varmasti.

Ja tiesithän, että Alkon verkkokaupasta voit kätevästi tilata kaikki saatavilla olevat viinit mihin tahansa Alkoon sekä omaa joulupöytääsi varten että lahjaksi? Tilauksesi on perillä 4–5 arkipäivässä valitsemassasi myymälässä. Tutustu siis rauhassa vinkkeihimme, tee elämästä helppoa ja tilaa viinit ja muut juomat suoraan haluamaasi myymälään. Myös pullopostina lahjaksi ystävälle. 

Katso kaikki vinkit jouluun – viinit, reseptit, drinkit ja lahjat

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!