Savulohi kardemummalla - mikä viini sopii mausteiselle lohelle?

Mausteinen ruoka vaatii hieman enemmän vaivaa, kun tulee viinivalinnan aika. Vahvoja mausteita käytettäessä on löydettävä viini, joka tukee mausteen aromimaailmaa.

Tinskun keittiössä & Tyynen kaa -blogin Tiina kokkasi kardemummalla maustettua savulohta. Makuyhdistelmä voi kuulostaa jo pelkkänä ruokana erikoiselta. Senpä vuoksi myös viinivalinta ei ollut helppo. Muutaman viinin maistamisen perusteella Tiina päätyi yhdistämään keskitäyteläisen ja marjaisan, mutta hennon mausteisen Castillo de Molina Reserva Pinot Noir -punaviinin tälle aterialle.

Voit lukea Tiinan blogista tästä linkistä, millä perusteella hän seurueineen päätyi juuri tähän viinivalintaan, ja mitä muita viinejä heillä oli maistelussa mukana.

Viinille neljä tähteä - "Viini on löytö!"

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir on saatavilla sekä pullossa että hanapakkauksessa, mille Viinilehden viiniasiantuntijat ovat antaneet neljä tähteä ja arvion: Viini on löytö!

Sama viini oli myös ensimmäinen chileläinen viini, mikä on koskaan voittanut Vuoden Viini -kilpailun pääpalkinnon. Castillo de Molina -viinitalon viinit ovat vuodesta 2014 asti saanut menestystä kyseisessä kilpailussa.

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir
Hinta Alkossa: 11,98 € / 75 cl

Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, mausteinen, kevyen yrttinen.

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir 300 cl hanapakkaus
Hinta Alkossa: 35,99 €

KARDEMUMMALLA MAUSTETTU SAVULOHI

Tarvitset:
n. 1 kg lohifilee (kirjolohikin käy, mutta valitse mielellään mahdollisimman ”pullea” yksilö)
n. 2 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
n. rkl sormisuolaa (käytin Maldon)
1 – 2 tl kardemummaa
1/3 tl jauhettua kanelia
maun mukaan rouhittua mustapippuria, hieman roseepippuria ja/tai kuivattua chiliä

Tee näin:

  • Kuivaa filee talouspaperilla ja poista halutessasi keskiruodot.
  • Sivele fileen pinta siirapilla tai juoksevalla hunajalla (silikoninen pullasuti on tässä loistava apu)
  • Ripottele päälle suola ja muut mausteet.
  • Anna maustua kylmässä puolisen tuntia.
  • Lohen maustuessa – Valmistele savustin.
    (Käytin savustuksessa noin 1 dl leppähaketta hieman kostutettuna. Sokeripaloja en käyttänyt. savusta lohi suoraan ritilällä. Laita ritilän alle rasvapelti. Suojaa rasvapelti foliolla niin vältyt tiskiltä.
  • Savusta lohta noin 20 min. Ohuelle kirjolohelle riittää hieman lyhyempikin aika. (laske aika siitä kun laitat kalan vielä kylmään savustimeen)
  • Tarkista kypsyys. Lohen on tarkoitus olla mehevän kosteaa.

Jos lohi ei päädy heti ruokapöytään – Anna sen jäähtyä hieman. Kääri ensin leivinpaperiin ja vielä folioon ja laita kylmään.

Resepti ja kuvat: Tiina Varjus

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi