Lampaankareille viskitynnyrissä kypsytetty punaviini

Jacob's Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon ruokaresepti
26.02.2024

Viskitynnyrissä kypsytetty viini pääsee oikeuksiinsa lampaankareiden seurana

Jacob's Creek Double Barrel on viinisarja, jonka viinit ovat kypsyneet viinitynnyreiden lisäksi lähes 20 vuotta vanhoissa skotlantilaisissa viskitynnyreissä. Suomen markkinoille lanseerattu Jacob's Creek Double Barrel Shiraz saavutti välittömästi niin valtaisan suosion, että se sai rinnalleen saman sarjan Cabernet Sauvignon -rypäleestä valmistetun Jacob's Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon -punaviinin pian markkinoille tulonsa jälkeen. 

Viskitynnyriviimeistely tuo viiniin lisää ulottuvuutta ja rakennetta, ja tekee siitä täyteläisemmän ja pehmeämmän.

Molemmat viinit ovat menestyneet myös Vuoden Viinit -kilpailussa ja vuonna 2022 ne nappasivat tuplakultaa. Nämä punaviinit maistuvat erinomaiselta sellaisenaan, mutta pääsevät entisestään loistamaan esimerkiksi lampaankareiden ja baba ganoushin seurana.

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -punaviiniä löytyy hyvin Alkoista ympäri Suomen. Mikäli olet enemmän Cabernet Sauvignon -viinien ystävä, ja haluat tämän viinin pääsiäispöytääsi, suosittelemme, että tilaat Jacob's Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon -punaviinin lähimpään Alkoosi.

Valkoviinin ystäville viskitynnereissä kypsytetystä viinisarjasta löytyy Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay, joka on mainio valinta vaikkapa pääsiäisen kalapöydän viiniksi. Myös tämä viini on palkittu Vuoden Viinit -kilpailussa. 

Lampaankareet ja Baba Ganoush

Pääsiäispöydän pääruokana maistuu upeasti lampaankareet, Baba Ganoush eli munakoisotahna, vihreä salaatti ja niiden seurana viini- ja viskitynnyreissä kypsytetyt Jacob's Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon tai Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -punaviini. Tällä viini-ruokayhdistelmällä hurmaat vieraasi takuuvarmasti. Sinulla ei ole vain herkullinen ruoka-viini-yhdistelmä, vaan lisäksi upea tarina viinin takana kerrottavaksi. Ja mikä parasta Baba Ganoushin* voit valmistaa jo ennakkoon ja kareet on valmistuvat tuossa tuokiossa suoraan ruokailijoiden lautasille.  

*Baba ganoush on munakoison ystävien suosikki. Monikäyttöinen tahna on gluteeniton ja vegaaninen, ja siinä käytettävät mausteet ovat samat kuin hummuksessa.

Näin syntyi Jacob's Creek Double Barrel -viinisarja

Jacob´s Creekin viinintekijätiimi nyt jo eläkkeelle jääneen Bernard Hickinin johdolla kokeili eri viinirypäleitä eri viskien käyttämiin tammitynnyreihin kahden vuoden ajan. "Eri viskitynnyrit toimivat eri tavoin eri rypäleiden kanssa, joten vei aikaa ymmärtää viskitynnyrikypsytyksen todellinen vaikutus viiniin. Oikean rypäleen ja sitä parhaiten täydentävän viskitynnyriyhdistelmän löytäminen vaati vuosien työn, ennen kuin löysimme tasapainoisen kokonaisuuden ja pääsimme erinomaiseen lopputulokseen.”, Bernardin jälkeen viinitekijätiimin johtoon ja Jacob´s Creekin pääviinintekijäksi nimitetty Ben Bryant selittää.

Jacob´s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon on tavanomaisemman 12 kk viinitynnyrikypsytyksen jälkeen levännyt kolmisen kuukautta irlantilaisissa Jameson –viskitynnyreissä. Viskitynnyrikypsytys pehmentää tanniineja ja pyöristää mukavasti viiniä. Rypäleet poimitaan Coonawarran alueelta Etelä-Australiasta ja vuosikerta on 2015, mutta aluetta tai vuosikertaa ei lainsäädännöllisistä syistä saa vientipullojen etiketissä viskitynnyrikypsytyksestä johtuen mainita. Siksi Cabernet Sauvignonin etiketissä lukee ”4th vintage”, joka tarkoittaa, että kyseinen vuosikerta on järjestyksessään neljäs vuosikerta, joka kyseistä viiniä on pullotettu. Ensimmäinen erä tätä upeaa, täyteläistä ja vaniljaista viiniä pullotettiin siis vuonna 2011.

Jacob’s Creek -viinitila sai alkunsa vuonna 1847, kun Johann Gramp perusti ensimmäisen kaupallisen viinitarhan Etelä-Australiaan Barossan laaksoon Jacob’s Creek -nimisen joen uomaan. Tänä päivänä Jacob’s Creek on yksi Australian tunnetuimmista viinimerkeistä. Jacob’s Creek -viinejä nautitaankin ympäri maailmaa yli 1 000 000 lasia joka päivä. Jacob’s Creek on myös yksi maailman arvostetuimmista viinimerkeistä, jonka viinit ovat vuosien saatossa voittaneet yli 6000 palkintoa alan arvostetuissa kilpailuissa ympäri maailmaa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!