Viiniraati: Testissä makeat valkoviinit

Makeat valkoviinit sopivat välipäivien taco-juhliiin.
22.12.2022

Viinitastingiin osallistumiselta ei vaadita syvätietämystä viineistä. Riittää, että tarjolla on viinejä ja niitä maistavilla ihmisillä mielipiteitä! Viiniraati on Juomavinkin juttusarja “jokamiesluokan” viinitastingeista, joissa aivan tavalliset viininautiskelijat kokoontuvat arvioimaan ajankohtaisia tuotteita. Raati maisteli sopivat makeat valkoviinit välipäivien taco-juhliin.

Kinkku, kalat ja laatikot ovat syystäkin rakastettuja jouluklassikoita, mutta välipäivinä makunystyrät alkavat jo kaipailla vaihtoehtoja. Perinteisen suomalaisen joulupöydän hillittyjen makujen jälkeen välipäivien illalliselle kannattaa kattaa piristävän tulinen kattaus – pyöräytä pöytään thaimaalaisia, reilun chilisiä ruokalajeja tai vaikka tacobileet, joissa tarjoilet tacojen täytteeksi erilaisilla chileillä höystettyjä moleja ja muita täytteitä.

Tulisen ruoan vastapariksi sopivat makeamman päädyn valkoviinit. Viiniraatimme koostettiin ystäväporukasta, joka testasi liudan makeita ja puolimakeita valkkareita etkotunnelmissa, pienten maissitortillojen kanssa nautittuna. Täytteenä oli valkosipulissa paistettua kanaa, vihersalaattia sekä itsetehtyä tulista pico de galloa ja guacamolea. Moscaton kanssa maisteltiin lisäksi rosmariinikeksejä ja brie-juustoa.

Winemalia Medium Dry White Bear Blend

Chilestä tulevat Winemalia-viinit tuotetaan kestävällä ja viinitilojen luontoa kunnioittavalla tavalla ja ne ovat kaikkien Viña San Pedron viinien tapaan Certified Sustainable Wine of Chile -sertifioituja.

Näppärässä kartonkitetrassa myytävä puolikuiva White Bear Blend on sekoitus Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Viognier -rypäleitä.

Raati toteaa tämän syvän keltaisen viinin helpoksi ja raikkaaksi, mutta jää kaipaamaan makeutta tasapainottavaa hapokkuutta.

Pelkiltään maisteltuna makeat viinit saattavat vaatia hieman makunystyröiden totuttelua, jos on tottunut kuivemman profiilin viineihin.

 • “Tämä kyllä paranee juodessa”, toteaa yksi.
 • "Suhteellisen kevyt maku alussa, lopussa tulee enemmän makeutta", toteaa toinen.
 • "Helppo aloitteluviini etkoille sellaisenaan", toteaa kolmas.

Puolikuiva Winemalia White Bear Blend sopii kuvauksen mukaan tarjottavaksi juurikin aasialaisen, eli mausteisen, ruoan kanssa, ja toisaalta taas kevyiden salaattien tai alkupalojen kanssa.

Raati päätyy siihen, että viini sopii myös hyvin seurusteluviiniksi illan aloitteluun, mutta esimerkiksi yksittäisen alkumaljan kanssa raatilaiset kallistuisivat jonkun vivahteikkaamman ja syvemmän makuprofiilin viiniin. Koko ryhmä kiittelee pakkauksen kokoa ja suljettavaa korkkia, ja toteaa "tätä viiniä voisin hyvin ostaa itsekin". 

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition

Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa hopeamitalilla sarjassa "Euroopan valkoviinit, hinta 13–18 euroa" palkittu Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition valkoviini on kuvauksen mukaan laatuvalinta mausteisille itämaisille ruoille.

Tuoksu aiheuttaa raadille yllätyksen. Vaikka tastingin kaikki viinit ovat makeita tai puolimakeita, tämä gewürztraminer tarjoilee terävän, parfyymisen tai jopa mineraalisen tuoksun.

Tuoksun jälkeen vielä suurempi yllätys on viinin maku: kukkaisuus ja makeus eivät ole sitä, mitä tuoksu antoi odottaa.

Tastingin makeimpien viinien ystävä nautti Gisselbrechtistä ihan sellaisenaan siemaillen. Muut kallistuivat siihen, että viini tarvitsisi rinnalleen oikein tulisen aasialaisen ruokalajin, tai ehkä jonkin jälkiruoan.

 • “Maistuu siltä, että tätä suositeltaisiin ravintolassa jonkun hyvin spesifin ruokalajin tai maun kaveriksi.”
 • "Maku on todella kukkainen ja selvästi myös makea, vaikka sokeria on vain 8 g/l."
 •  "Tykkään makeammista viineistä ja tämä on ihan hyvä ihan itsekseenkin."
 • "Tässä on alkoholia 13 %, mutta viinin makeus peittää sen kyllä aika mukavasti."
 • "Hienostuneempi maku, ja selvästi tässä on myös jälkimakua." 

Festivo Riesling

Saksalaisen, puolimakean Festivo rieslingin tetrapakkauksen kuosin on suunnitellut suomalaisssuunnittelija Paola Suhonen. Raikas ja hapokas viini sopii kuvauksen mukaan niin kesäisille piknikeille kuin vahvasti maustetuille ruoillekin.

Raati toteaa Festivon tuoksultaan miedoksi ja koostumuksen kevyeksi.

Maku puolestaan kirvoittaa kuvauksia hedelmistä, ainakin päärynästä ja omenasta. Lisäksi pieni kirpeys tasapainottaa miellyttävästi viinin makeutta.

 • “Tätä joisi mielellään sellaisenaan!”
 • "Tässä on aika vaalea väri, ja koostumus on kevyt".
 • "Todella helppo juotava ja sopii seurusteluun myös itsekseen"
 •  "Tykkään tämän viinin tuoksusta tosi paljon"
 • "Purkki on tosi söpö ja helppo ottaa mukaan vaikka piknikille."

Raadissa todetaan siis, että Festivo on ehkä parhammillaan juuri suosituksen mukaan kesäisellä piknikillä, hyvin viilennettynä.

Moselland Ars Vitis Riesling

Saksan Moselin viinilaakson riesling-rypäleistä tehty Moselland Ars Vitis on pakattu hauskaan taidepulloon, jonka erikoisuus on sen kausittain vaihtuva etikettikuva.

Viinin tuoksu herättää raadissa paljon mielleyhtymiä, joskin epämääräisiä.

“Tässä on hyvin vahva tuoksu, aika kukkainen”, sanoo yksi. Muut eivät komppaa vaan pitävät tuoksua aika neutraalina.

Maku on yllättävän mieto ja lempeä voimakkaan tuoksun jälkeen. Ars Vitis on 100 % riesling-rypäleestä, ja rieslingille ominainen aavistuksenomainen pirskahtelevuus tuntuu makean ja pehmeän maun joukosta.

 • “Maku ei ole kovin voimakas, mutta tämä tuntuu kielellä”, todetaan.
 • "Tässä makeus ei peitä alkoholin makua kuten tuossa toisessa mitä maisteltiin", toteaa yksi raatilaisista.
 • "Minun mieleeni vähän turhan makea, voisiko olla ihan hyvä viini hänelle, joka aloittelee?"
 • "Tarvitsee mun makuun paljon jäitä seurakseen", sanoo seurueesta se, joka normaalisti ei juurikaan juo makeita viinejä.

40 % sokeripitoisuus aiheuttaa ihmetystä. Viini onkin todella makea, ja sen todetaan sopinevan parhaiten jälkiruokien kanssa, tai sitten hyvin voimakkaan chilisen aasialaisen ruoan pariksi.

Raati jää kaipaamaan isompaa hapokkuutta tasapainottamaan makeutta ja pohtii, että viini voisi sopia spritz-tyyppisiin drinkkeihin.

Gato Negro Sweet Moscato

Moscato, tai espanjankielisissä maissa moscatel, on ehkäpä perinteisimpiä makeiden viinien rypälelajikkeita. Suomalaisten rakastama chileläinen Gato Negro on tuonut markkinoille myös oman Moscatonsa, jota saa tällä hetkellä Alkon tilausvalikoimasta.

Makeus tulee esiin jo tuoksussa. Lisäksi raatilaiset löytävät siitä liköörisyyttä ja aprikoosia.

Makeus vaatii raadilta hieman sulattelua. Viinissä on sokeria 60 g litrassa, joten sokeripitoisuusmittarilla se on tastingin makein.

“Maku tuntuu menevän nieluun ja nenään asti.”

Kaikki raatilaiset löytävät mausta leimallisesti aprikoosia tai persikkaa, ja yksi luonnehtii koostumuksen tuntuvan “lempeältä kielellä”.

 • “Tässä on jokin selkeä jälkimaku, mutta se jälkimaku tulee ikään kuin ensimmäisenä suuhun!”
 • "Tämä on selvästi makein ja oikeasti jo jälkiruokaviini", toteaa erilaisia Moscato-viinejä aiemmin maistellut.
 • "Jos tykkää aprikoosista ja persikasta tai makeista viineistä niin tämä viini voisi sopia silloin"

Lopulta raati kokeilee sekoittaa Gato Negro Moscaton spritz-tyyppiseksi drinkiksi. Kun viiniin lisää kivennäisvettä ja limeä, siitä tulee erinomainen kepeä ja kevyt matala-alkoholinen drinkki.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!