Viinitasting: Raati testasi hilloiset punaviinit

Viiniraati testasi hilloiset punaviinit.
01.01.2023

Viinitastingiin osallistumiselta ei vaadita syvätietämystä viineistä. Riittää, että tarjolla on viinejä ja niitä maistavilla ihmisillä mielipiteitä! Viiniraati on Juomavinkin juttusarja “jokamiesluokan” viinitastingeista, joissa aivan tavalliset viininautiskelijat kokoontuvat arvioimaan ajankohtaisia tuotteita. 

Moni meistä osaa kertoa, miltä makean ja kuivan vakoviinin ero tuntuu suussa. Mutta miltä maistuvat kuivat punaviinit? Ja mitä oikeastaan makeat punaviinit edes ovat?

Viinin makeusasteen määrittely ei ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Vaikka jäännössokerin määrä litrasssa on numeerisesti tarkka määritelmä, sen perusteella harvoin voi määrittää, miten makealta viini suussa tuntuu. Toisinaan viinin voimakkaat hapot tasapainottavat sen makeutta, ja toisaalta hyvin kevyt ja mieto viini saattaa tuntua sokeripitoisuuttaan makeammalta.

Kauden mehevimpien punaviinien tastingiin kokoontui joukko ystävyksiä, jotka rakastavat niin mausteisia ruokia kuin viinejäkin.

Tastingin viinit sisältävät noin 10–20g välillä jäännössokeria litrassa, paitsi yksi viineistä, jossa on vain 3,8g s/l. Kuitenkin kaikki viineistä on määritelty meheviksi, hilloisiksi ja hedelmäisiksi. Tämäkin osoittaa, että sokeripitoisuus ei yksinään määritä kokemusta viinin makeudesta, tai kuten punaviinien yhteydessä useimmiten kuvaillaan, hilloisuudesta.

Kuten edellisen tastingin makeiden valkoviinien kanssa, myös runsaammin jäännössokeria sisältäviin punaviineihin sopii erinomaisesti lämpimän mausteinen ruoka. Esimerkiksi lämpimän tulinen chili con carne viihtyy erinomaisesti mehevän hilloisten punaviinien seurana.

Viinikimaran makupariksi on Skiffer-ravintolan Surf’n’turf -pizzan tyyliin valmistettu chilinen chorizo-jokirapupasta, joka yhdistää viineihin sopivasti täyteläisen tomaattipadan ja niin meksikon kuin Kaakkois-Aasiankin tulisuuden ja hapon koosteen yhteen ruokalajiin. Normaalisti raati nauttisi tällaisen paletin kanssa olutta, mutta sopivan punaviiniparin löytäminen vastaaville talvisille pataruoille kiinnostaa.

Campo Viejo Winemakers' Blend Hanapakkaus

Tastingin ensimmäinen viini on yllättävän vähäsokerinen: siinä on jäännössokeria vain 3,8 g/l. Bobal, Grenache ja Tempranillo -rypäleistä tehty oiva keskitäyteläinen viini on kotoisin Espanjasta, Riojan punaviinialueelta. Kuvauksen viinin luvataan olevan hennon paahteinen ja täynnä punaisia marjoja.

Raati kiinnittää huomiota viinin täyteläiseen väriin. Jäsenet tietävät vain, että se on testivalikoiman pienimmän jäännössokeriprosentin viini. Viinin tuoksusta he olettavat sen nuoreksi tuoksun kepeyden ja hedelmäisyyden perusteella. Ulkonäkö kuitenkin haastaa arvailut; viini vaikuttaa väriltään hyvin syvältä, joskin violetilta, mikä taas viittaisi nuorempaan viiniin.

Ensimmäinen maistaja huomioi, että hanapakkauksesta tuleva viini hyötyisi pidemmästä ilmaamisajasta. Päätetään ottaa testiin netissä nähty kikka viinin pikailmaamisesta; sauvasekoitinta surautetaan viinissä muutama sekunti, jolloin viini joutuu kosketuksiin hapen kanssa hyvin tehokkaasti.

Pikailmaamisen jälkeen raati maistelee Campo Viejoa tyytyväisenä.

“Kiva tämmöinen. Vahva, mutta kepeä”, myhäillään.

“Tosi hilloinen, mutta toisaalta ihan tasapainoinen”, kuuluu yksi analyysi. “Siis nimenomaan, yllättävän tasapainoinen, kiva hillo”, yhtyy toinen.

Yksi raadista tutustuu violetin hanapakkauksen kyljessä kerrottavaan tarinaan viinistä.

Campo Viejo Winemakers’ Blend on Campo Viejo -viinitalon pääviinintekijä Elena Adellin ja kahden muun voimanaisen, Elena Suárezin ja Irene Pérezin yhteistyön ja viinin tekemisen taidonnäyte. Viini on maultaan pehmeä ja elegantti punaviini, jossa maistuu pääviinintekijä Elenan kokemus ja intohimo intensiivisiä ja elegantteja viinejä kohtaan, Irenen tieteellinen ymmärrys viineistä sekä Elenan moderni tapa lähestyä viinin tekemistä.

Rypäleet on valittu huolellisesti Campo Viejon vanhimmista viiniköynnöksistä. Voimatrion yhteistyöllä viinistä on tehty tarkoituksella nuori ja eloisa.

“Hieno tarina! Kuulostaa elokuvalta kolmine tekijänaisineen”, raatilainen kiittelee.

Raati toteaa viinin toimivan mainiosti myös lämpimän tulisen pastan kanssa. Sen mausteisuus ja kompleksisuus tekevät siitä oivan makuparin myös erilaisten liha- ja grilliruokien sekä tapasten seuraan.

“Hyvä viini kastikkeelle”, raatilainen toteaa. “Hyvä kastike”, kuulee toinen. Päätetään, että viini oiva niin kastikkeille kuin hieno kastike itsessään.

Gato Negro: 9 Lives Apasionado Red Blend

Cabernet Sauvignon ja Syrah -rypäleistä koostettu pehmeä 9 Lives Apasionado on luonnehdinnan mukaan keskitäyteläinen ja keskitanniininen, pehmeä ja hedelmäinen viini.

Se kuuluu chileläiseen 9 Lives -laatuviinien sarjaan, josta Alkossa on saatavana myös Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa palkittu 9 Lives Delirious Cabernet Sauvignon sekä trendikäs 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviini.

Sarjan Apasionado Red Blend tuoksuu raadin nenään hyvin marjaisalta, jopa parfyymiselta. Ryhdytään pohtimaan oikeita marjoja luonnehtimaan tuoksua, mutta maistaessa viiniä keskustelu kääntyykin yhtäkkiä Sisiliaan.

Maku on kuitenkin raadin mielestä “Freesin marjainen ennemmin kuin hilloinen”. Yhdelle maistajalle kukkainen marjaisuus on liian intensiivinen. “Tulee olo, että saan allergian.”

Raati päätyy luonnehtimaan marjaisuutta mustaviinimarjaksi. “Tämä tuoksuu ja maistuu hyvin violetilta”, kuvailee yksi maistaja.

Chilisen tomaattikastikkeen kanssa viini toimii hyvin. Hienoinen parfyymisuus leikkaantuu chilin parina tyylikkäästi ja marjaisuus säestää hienosti ruoan tulisuutta.

Jacob’s Creek Shiraz Lighter Alcohol

Jacob´s Creek Shiraz Lighter Alcohol tarjoaa vastuullisesti matala-alkoholisen australialaisen vaihtoehdon Italian Lambruscoille. Alkoholia on poistettu suodattamalla, jonka jälkeen viiniä on kypsytetty 15 kuukauden ajan terästankeissa ennen pullotusta. Valmiissa viinissä on 9,5 % alkoholia.

Tuoksu on raadin nenään “hyvin viinimäinen”. Ei niin kukkea ja marjaisa kuin edellisissä viineissä.

“Kuin joku olisi keksinyt uudestaan viinin ja sen, miltä sen pitää tuoksua.”

Pehmeiden tanniiniensa, matalan alkoholipitoisuutensa sekä suhteellisen korkean sokeripitoisuutensa ansiosta viini soveltuu erinomaisesti mm. aasialaisille maustetuille ruoille sekä pitsan ja pastan seuralaiseksi. Maku kuitenkin jakaa raadin mielipiteet.

Ensituntuma on todella helppo ja kepeä, mutta antaa ehkä odottaa loppumaulta jotain, mitä ei koskaan tulekaan.

“Todella hyvä ja erikoinen kuitenkin kevyemmän alkoholipitoisuuden viiniksi.”

“Maistuu täysin siltä, mitä tuoksu antaa odottaa”, raati huomioi.

Silk & Spice Red Blend

Portugalilainen Silk & Spice Red Blend kunnioittaa Portugalin historiaa silkkitien kulkijana viinillä, jossa muinainen kauppareitti näkyy niin etiketissä kuin tämän viinin mausteisissa vivahteissa.

Tämä monipuolinen ja verrattain makea (jäännössokeria on 15 grammaa litrassa) viini suositellaan nautittavaksi grillilihojen, mausteisten itämaisten ruokien tai pizzan tai pastan seurana.

Viini saa raadissa aikaa tastingin välittömimmät kehut.

“Tastingin isoin hillo tähän mennessä, mutta oikein hyvä.”

Hilloisuus ja kypsä mehevyys ihastuttaa ja vihastuttaa. Toiselle viinin makea hilloisuus on liikaa tulisesta tomaattikastike-makuparista huolimatta. Joku muu taas kehuu samaa piirrettä:

“Tämä on oikein tällainen tömisevä hillojuna, joka ei anna armoa missään vaiheessa.”

“Kuin luumukeittoa joisi!”

Alicante Bouschet, Baga, Shiraz ja Touriga Nacional -rypäleitä yhdistävä Silk & Spice saa kuitenkin yksimielisimmät hyväksynnän myhäilyt raadissa aikaan.

Castillo de Molina Gran Reserva Apassimento Style

Pehmeä ja hedelmäinen Castillo de Molina Gran Reserva Appassimento Style edustaa hieman makeampaa punaviinityyliä ja nimi "Appassimento Style" viittaakin italialaiseen menetelmään, jossa viininvalmistuksessa käytetään kuivattuja rypäleitä. Sokeria viinissä on 17 grammaa litrassa.

Raadin suuhun viini maistuu oikein täyteläiseltä, mutta mehevien ja makeahkojen punaviinien kimara alkaa jo väsyttää raatia. Yksinään illallispöydässä Castillo de Molina maistuisi varmasti jokaiselle raatilaiselle etenkin tulisen ruoan kanssa, mutta viidentenä maisteltuna hilloisena viininä sen makeus alkaa ylikorostua raadin suussa.

“En uskonut, että edellisestä voisi mennä hilloisemmaksi, mutta näköjään voi!”

Todetaan, että viini saattaisi sopia joulupöytään pehmeän kinkun ja imellettyjen laatikoiden rinnalle. “Tämä myös tuoksuu aavistuksen kinkulle”, eräs raatilainen arvioi. Uumoillaan, että mielleyhtymän aiheuttaa tuoksun keitetyt luumut, joita joulukinkun seuranakin joskus tarjoillaan.

Cabernet Sauvignon, Carmenère ja Shiraz -rypäleistä tehty viini jää miellyttävästi lämmittämään nielua ja muistuttaa maistajia myös viikunan aromeista. 

Maistelun lopuksi raati päätyy lopulta siihen, että piti Campo Viejon Winemakers’ Blendistä eniten. Näin kepeissä viineissä vähempikin sokeripitoisuus riittää tuomaan viiniin mukavan hilloisaa marjaisuutta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!