Viinitasting: Viiniraati astui glögisesonkiin 2022

Sesongin glögit 2022 tuovat mukanaan herkullisia uutuuksia.
06.11.2022

Tällä kertaa Viiniraati kokoontuu testaamaan kauden glögimaut, joita riittää perinteisistä glögeistä villeihin karkkiyhdistelmiin. Onhan pikkujoulukausi pian ovella! Makeiden joulujuomien rinnalle on valittu makupareiksi klassista pikkujoulupöydän tarjottavaa: piparkakkuja sinihomejuustolla ja ilman, päärynää ja makeannälkäisimmille vihreitä kuulia.

Raati määrittelee olevansa glögien keskivertokuluttajia. Yksi nauttii mieluummin glöginsä mehuversiona ja punaviinin erikseen. Toiselle riittää kerran kaudessa yhden vuosikertamaun testaaminen ja kolmas pitää höyryävää glögimukillista joulumarkkinoiden ohittamattomana ohjelmanumerona.

Viiniraadin testaamat glögit

Pukki Luomu Glögi: Paras kaveri voimakkaalle juustolle

Ensimmäisenä testissä on Pukki Luomu Glögi. Se on perinteisesti maustettu punaviiniglögi, jonka kuvauksessa luvataan tuoksussa olevan muun muassa kirsikkaa, vadelmaa, joulumausteita ja kevyt rommin aromi.

Alkoholin tuoksu iskeekin mukin lämpimästä höyrystä ensimmäisenä tajuntaan: raati huomaa, että höyryävän kuumia juomia ei ole tarpeen nuuhkia samalla voimalla kuin viinejä. Huolellisempi haistelu paljastaa kuin paljastaakin punaiset ja mausteiset tuoksut.

Luomu Pukin maku jakaa raadin mielipiteet. Yksi on erottavinaan tuoreiden metsämarjojen, kuten mustikan tai vadelman häivähdyksen, toinen taas mieltää maun paksuksi ja kaardemummaiseksi. “Tummanpuoleinen”, makua luonnehditaan.

Vaikka glögi on tehty punaviiniin, tanniinit eivät napsahda juomasta kitalakeen, sen verran kevyt on punaviinin maku.

Glögi sopii erinomaisesti sinihomejuuston kanssa; se on niin makeaa, että molempien maut ryhdistäytyvät suussa.

Sinihomejuuston seuraan

Tuike Punaviiniglögi: Tastingin perinteikkäin

Kauniin heleänpunainen Tuike punaviiniglögi on somassa 37,5 cl lasipullossa. Määrä on juuri sopiva kahdelle ihmiselle, joten glögi sopisi vaikkapa jouluisille treffeille.

Glögin traditionaalinen tuoksu ja maku miellyttävät raadin perinteiden ystäviä. Joulumausteet erottaa, toisaalta myös punaviinin, jopa selkeämmin kuin ensimmäisessä glögissä.

“Tätä joisin mielelläni joulumarkkinoilla”, raadista kuuluu.

Tämäkin glögi istuu tyylikkäästi pikkujoulujen klassisimman makuparin, piparin ja sinihomejuuston, kylkeen.

Tätä joisin joulumarkkinoilla

Valkia Talviomenaglögi: Kestää kauden ulkopuolellekin

Kotimaisena tuotemerkkinä tunnettu Valkia on laajentanut tuotevalikoimaansa kuohuviineistä ja likööreistä myös glögiin. Valkia Talviomenaglögi on vaalea, ja sen valmistukseen on käytetty glögimausteiden lisäksi niin omenaviiniä kuin tavallista ja fermentoitua omenamehuakin.

Voimakas omenaisuus tulee maussa esille monella tavalla; yksi maistaa omenankuoren särmän, toinen lapsuuden jouluista tutun punaisen talviomenalajikkeen. Lopulta omena vie kuitenkin ajatukset etäämmälle joulusta.

“Tämä olisi hyvä retkijuoma termarista nautittuna. Jos joulusta jää pullo yli, se kannattaa käyttää laskiaisen pulkkamäessä”, raadissa tuumitaan.

Hyvä myös retkijuomana termarissa

Jouluinen Suklaa & Pipari Glögi: Kaakaoinen yllätysmaku

Raati ei oikein tiedä, mitä nimen perusteella odottaa. Miten ihmeessä Jouluinen Suklaa & Pipari Glögi onnistuu yhdistämään kaikki lupaamansa maut onnistuneeksi juomaksi? Väri on ehdan glöginen; tummanpunainen juoma taittaa aivan ujosti ruskeaan. Suklaa nousee jo tuoksussa voimallisesti esiin. Paahteinen suklaa ja punaviiniglögin mausteet muodostavatkin keskenään hienon yhdistelmän.

Myös maku tuo suklaan kiinnostavasti esille. Joku muistelee lapsuutensa maitokaakaoita ilman maitoa. Toisten mielestä suklaan aromi on ehdottomasti pikakaakaota hienostuneempi.

Piparkakun makua on vaikeaa erottaa glögimausteista. Useampi toisaalta luulee tunnistavansa maussa piparminttua, vaikka tuoteselosteen mukaan sitä ei reseptissä ole.

“Onko piparkakussa anista? Voiko tässä maistua se?”, pohditaan.

Pohdinta unohtuu, kun vihreistä kuulista löytyy tämän glögin kanssa tastingin hauskin, joskin vihlovan makea makupari. Pari kuulaa glögimukillisen kanssa toimisi upeasti pikkujouluaterian äkkimakeana päätöksenä.

Huomionarvoista on, että Suklaa & Pipari Glögi, kuten tastingin kaikki glögit, sopii myös vegaaneille.

Pikkujouluaterian makeaksi päätökseksi

Rocky Salted Caramel Glögg: Pähkinäinen uudenvuoden malja

Rocky-glögien riemumarssi pikkujoulupöytiin alkoi muutama vuosi sitten, kun sarjan ensimmäinen Rocky Road Glögg ihastutti suomalaiset. Siitä asti Rocky on yhdistellyt kausimakunaan joulun ajalta tuttuja makeisia ja pullottanut vuosiglöginsä hauskoihin ja räväköihin pulloihin.

Tänä vuonna uutuusmaku on Rocky Salted Caramel eli suolakaramelli, ja pullossa komeilee pähkinänsärkijänuken kuva. Näyttävä pullo sopii sellaisenaan pikkujoulupöydän koristeeksi.

Tuoksu onkin klassisten glögiaromien alla melko pähkinäinen. Raadissa harmitellaan, ettei pöytään ole katettu pähkinöitä tai manteleita.

Maun ensipuraisu on niinikään glöginen, mutta sitten suuhun alkaa levitä ehta karamellin maku. Suolaa maussa on vaikeaa erottaa, kun suolakaramellikin usein perustuu toffeeta rytmittäviin suolahiutaleisiin. Sen sijaan karamellin maku tuntuu hyvin paahteisena, voisena ja pähkinäisenä – ja muistuttaa erehdyttävästi Daim-karkkia.

Raati on yksimielinen siitä, että tätä nauttisi ehdottomasti lasillisen jälkiruoaksi. Yhden maistajan mielestä juomasta tulisi erinomainen uudenvuodenistujaisten seurustelujuoma. Raati maisteli Rockyn höyryävän kuumana kuten muutkin testatut glögit. Rocky Salted Caramel voisi kuitenkin toimia hauskasti jälkiruokajuomana esimerkiksi kermaliköörin tapaan grogilasista jääpalan kanssa.

Erinomainen seurustelujuoma ja hauska jälkkäri

Viinitastingiin osallistumiselta ei vaadita syvätietämystä viineistä. Riittää, että tarjolla on viinejä ja niitä maistavilla ihmisllä mielipiteitä! Viiniraati on Juomavinkin juttusarja “jokamiesluokan” viinitastingeista, joissa aivan tavalliset viininautiskelijat kokoontuvat arvioimaan ajankohtaisia tuotteita. Tällä kertaa viinit vaihtuivat lähestyvän joulun kunniaksi glögeihin.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!