Sherryt joulun herkkujen seurana - katso reseptit

Sherryt joulun herkkujen seurana - katso reseptit
Kuva: Taatelijoulutortut, Mari Moilanen
15.12.2020

Sherry on mainio ruokajuoma esimerkiksi tapasten, juustojen ja leivonnaisten seurana ympäri vuoden. Erityisesti joulun aikaan leivotaan ja tarjoillaan herkkuja, jotka ovat omiaan tarjoiltuna sherryn kanssa.

Tässä kolmen ruokatoimittajan ja -vaikuttajan kehittämää reseptiä Valdespino Sherryille.

Taatelijoulutortut

Resepti ja kuva: Mari Moilanen

Juomasuositus: Valdespino Cream Sherry

12 kpl

1 pkt voitaikinalevyjä
12 tuoretta taatelia
2 rkl vaahterasiirappia
1/2 tl aitoa vaniljaa jauheena
50 g sinihomejuustoa
½ dl hasselpähkinä- tai mantelirouhetta

  1. Valmista taatelihillo poistamalla taateleista kivi ja ajamalla ne vaahterasiirapin sekä vaniljaripauksen kanssa tehosekoittimessa sileäksi hilloksi. Lisää lusikallinen vettä, mikäli hillo on liian sakeaa.
  2. Sulata lehtitaikinalevyt ohjeen mukaan. Valmista tortuista jouluruusunmalliset tortut. Leikkaa levyt kahteen neliöön ja leikkaa veitsellä L-kirjainen muotoiset viillot ristikkäisiin kulmiin noin 1/2 sentin päähän reunasta.
  3. Taita leikatut suikaleet ristiin ja aseta keskelle lusikallinen taatelihilloa. Ripota hillon pinnalle hieman sinihomejuustoa. Leivo näin kaikki tortut, voitele ne kevyesti kananmunalla, ripota tortun päihin hasselpähkinärouhetta ja paista 200 asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Tarjoa taatelijoulutorttujen kanssa Valdespino Cream sherryä.
Valdespino oloroso sherry juustolautanen Johanna Koskiranta
Kuva: Cocktailpalat ja juustolautanen, Johanna Koskiranta

Simppelit cocktailpalat ja juustolautasen herkut

Resepti ja kuva: Johanna Koskiranta

Juomasuositus: Valdespino Oloroso Blend Medium Sherry

500 g Valmiiksi kaulittuja voitaikinalevyjä (5kpl)
Kananmuna voiteluun
Unikonsiemeniä koristeluun

Ota voitaikina levyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaisesti levitettynä uunipellille leivinpaperin päälle. Kun levyt ovat vielä vähän kohmeiset, ota haluamallasi piparimuotilla taikinasta paloja. Jätä palat leivinpaperille ja voitele ne kananmunalla. Ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista pakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna jäähtyä. Avaa lehtevät palat ja laita väliin haluamaasi täytettä.

Täyte-ehdotukset

Cantadou-piparjuurituorejuusto (notkeuta tarvittaessa creme fraichella)
Ilmakuivattu kinkku
Bresaola (Tätä löytyy helposti ainakin Lidl että Pirkan Parhaat -tuotteista)
Stilton-homejuusto
Manchego
Hyvälaatuista hunajaa (valuta cocktailpalojen päälle)

Lisäksi juustolautaselle muita hyviä Sherryn kanssa sopivia herkkuja

Parmesan
Mantelit
Hanhenmaksa
Riistapatee
Stilton-homejuustolla täytetyt taatelit tai taatelit sellaisenaan

Nauti jäähdytetyn Valdespino Oloroso Blend Medium Sherry -lasillisen kanssa kun on rauhoittumisen aika ja istahdat katselemaan joulukuusta.

Huom! Piparimuotteja voi olla kahta kokoa, jolloin taikinasta jää mahdollisimman vähän käyttämättä. Ylijäämäpalat voi kaulia ja ottaa niistä vielä lisäpaloja. Jos et halua käyttää piparimuotteja, voit leikata taikinasta pieniä suupalan kokoisia neliöitä.

Näillä muoteilla sain yhdestä levystä 3 isoa ja 4 pientä cocktailpalaa. Levyjä oli 5 kappaletta/pkt.

Juustolautanen
Suklaa-viikunakakku Valdespino Cream Sherry
Kuva: Cream Sherry suklaa-viikunakakku, Peggy Thomas

Cream Sherry suklaa-viikunakakku

Resepti ja kuva: Peggy Thomas

Juomasuositus: Valdespino Cream Sherry

1,6 l vuoka

200 g pehmeitä kuivattuja viikunoita
1 dl tummaa teetä
2 1/2 dl Valdespino Cream Sherry
200 g pehmeää voita
3 dl ruokosokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhoja
1 dl tummaa kaakaota
2 tl leivinjauhoa
voita ja korppujauhoa kakun voiteluun

  1. Kuumenna uuni 175 ºC asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.
  2. Pilko viikunat pieneksi ja poista tarvittaessa kovat kanta pois. Mittaa viikunat, tee, ja sherry kattilaan.
  3. Kiehauta ja jatka hauduttamista miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Yhdistä vehnäjauho, leivinjauhe ja kaakao. Vaahdota voi ja sokeri.
  5. Lisää kananmunat voi-sokeri seokseen yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää viikunaseos.
  6. Ripottele siivilän läpi jauhoseos kevyesti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan.
  7. Paista uunin keskitasolla noin 50 minuuttia, kunnes kakku on kypsää. Nosta uunista ja anna jäähtyä.
  8. Koristele halutessasi kaakaojauheella ja tomusokerilla. Tarjoile.
  9. Säilytä kakkua hyvin suojattuna. Esimerkiksi kelmun alla.
  10. Halutessasi voit pirskotella leikatun kakun pintaan lisää Cream Sherryä.
Suklaa-viikunakakku Valdespino Cream Sherry

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!