Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa palkitut viinit

Vuoden Viinit 2022 -kilpailun voittajat ja palkitut viinit.
Juomavinkin viinit pärjäsivät jälleen hienosti Vuoden Viinit -kilpailussa. Neljän kulta-, kahden hopea-, ja neljän pronssimitalin lisäksi kahdeksan viiniä palkittiin kunniamaininnalla.
29.07.2022

Vuoden Viinit  2022 -kilpailun voittajaviinit on nyt valittu. Juomavinkin viinit menestyivät kilpailussa jälleen upeasti ja 15 eri viiniä palkittiin eri sarjoissa kulta-, hopea- ja pronssimitaleilla sekä kunniamaininnoilla. Osa viineistä useammassa eri sarjassa. Kilpailussa viinit maistetaan sokkona ja kukin tuomari pisteyttää viinit itsenäisesti.

Järjestyksessään jo 25. kilpailun tuomaristoon kuului Vuoden Viinit kilpailu ry:n ja viiniseurojen viinintuntijoita, sommeliereita ja riippumattomia viinialan ammattilaisia. Voidaankin sanoa, että Vuoden Viinit -mitali kertoo, että valitessasi palkitun viinin tiedät, että kyseessä on hyväksi arvoitu viini omassa kategoriassaan.

Kultaa – Vuoden Viinit 2022

Jos grillaus ja liharuoat on juuri sinun juttusi, niin nyt on laatuviinin valinta helppoa. Jacob's Creekin Double Barrel -sarjan Cabernet Sauvignon 4h Vintage sekä Shiraz voittivat molemmat kultaa ja myös hieman edullisempi Wyndham Estate BIN 555 Shiraz nappasi voiton omassa sarjassaan. Kalamiehen reppuun kannattaa jälleen kerran sujauttaa yhden Chilen kansainvälisesti palkituimman viinisarjan Castillo de Molinan moneen kertaan palkittu Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc.

Sarjansa parhaat punaviinit

Aina kun tarjolla on laadukas australialainen Shiraz-viini, kannattaa viritellä grilliä tulille, pistää pihvit pannulle ja virittäytyä nautiskelutunnelmaan.  Jacob's Creek Double Barrel Shiraz tulee ikoniselta Shiraz-rypäleen viljelyalueelta Barossasta, jonka on myös Australian palkituin viinialue. Erittäin täyteläisen ja keskitanniinisen punaviinin maussa on alueelle tyypillisesti marjaisuutta: kirsikkaa, viikunaa ja karhunvatukkaa sekä neilikkaa ja tammea. Viinin upea maku on viimeistelty skotlantilaisissa viskitynnyreissä. Se on valmis juotavaksi jo nyt, mutta siinä on potentiaalia ikääntyä vielä 10 vuotta. Tämä Shiraz on hyvä viini possulle, lampaalle ja naudalle. Viiniä on hyvin saatavana Alkoissa ympäri Suomen. Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa viini palkittiin kahdessa sarjassa: kultaa Uuden maailman punaviinit, hinta 13–18 € ja hopeaa sarjassa Syrah-punaviinit, hinta yli 13 €, jossa voiton nappasi Wyndham Estate BIN 555 Shiraz. 

Wyndham Estate BIN 555 Shiraz -punaviinin voitto ei ole yllätys. Tämä maailman parhaanakin Shiraz-viininä palkittu punaviini on maultaan erittäin täyteläinen, notkea, marjahilloinen, luumuinen, eukalyptuksinen, tamminen ja lämmin. Täydellinen valinta naudan lihasta valmistetuille pihveille ja maistuu myös kovien kypsytettyjen juustojen sekä pizzan viininä. Kannattaa pitää mielessä myös tulevaa riistakautta ajatellen. Viiniä on hyvin saatavana Alkoissa ympäri Suomen. 

Jacob's Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 4h Vintage 2015 palkittiin parhaana viiniä sarjassa Uuden maailman punaviinit, hinta yli 18 €. Lajikesarjassa Cabernet Sauvignon -punaviinit, hinta 13 € tai yli se sai pronssia. Australiasta Coonawarran alueelta tulevan viinin maku on täyteläinen, pehmeä, keskitanniininen, mustaherukkainen, luumuinen ja suklainen. Hienon pehmeän makunsa viini saa viimeistelystä irlantilaisissa Jameson-viskitynnyreissä. Viini on nappivalinta erityisesti naudan lihasta valmistetuille ruoille, grillatun lampaan seuraan sekä suurriistalle kuten hirvelle. Täydellinen punaviini myös nautiskeluviiniksi. Viini on valmis juotavaksi, mutta myös tässä viinissä on potentiaalia kypsyä vielä 10 vuotta. Suosittelemme, että tarkistat myymäläsaatavuuden Alkossa ja tilaat kätevästi haluaamasi myymälään Alkon verkkokaupasta.

Kalamiehen luottokaveri

Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc on kalaruokien ystävien luottoviini, mutta sen käyttömahdollisuudet ruokapöydässä ovat lähes rajattomat. Moneen kertaan palkittu viini voitti Vuoden Viinit 2022 -kilpailun sarjan Uuden Maailman valkoviinit, hinta alle 13 € ja palkittiin myös lajikesarjassa Sauvignon Blanc -valkoviinit, hinta alle 13 € pronssimitalilla. Arvostetulta Elqui Valley -alueelta Chilestä tuleva viini on maultaan kuiva, hapokas, sitruksinen, karviaismainen, herukanlehtinen, mineraalinen ja yrttinen. Viinillä on paikallinen ekosertifiointi ja se sopii myös vegaaneille. Hyvä valkoviini  kala- ja äyriäisruokien sekä erilaisten kasvisruokien seurassa. Loistovalinta myös kesän noutopöytiin! Viiniä on hyvin saatavana Alkoissa ympäri Suomen. 

Hopeaa – Vuoden Viinit 2022

Castillo de Molina Reserva -sarjan Gran Reserva Pinot Noir palkittiin jo toisena vuonna peräkkäin hopeamitalilla lajikesarjassa Pinot Noir -punaviinit hinta alle 13 €. Pinot Noir -punaviinit ovat monen viiniharrastajan intohimo. Eikä ihme, sillä elegantit Pinot Noir -viinit ovat hyvin monipuolisia ruokaviinejä. Suosittelemme tätä maultaan keskitäyteläistä, keskitanniinista, kirsikkaista, kypsän karpaloista, mausteista ja kevyen yrttistä viiniä esimerkiksi paistetun ja grillatun kalan seuraan tai mietojen juustojen sekä pastaruokien viiniksi. Hyvä valinta myös possulle sekä monipuolisuutensa ansiosta noutopöytään. Ja kun sorsastus- ja sienestyskausi alkavat, kannattaa Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir pitää ehdottomasti mielessä. Viinillä on paikallinen ekosertifiointi ja se sopii myös vegaaneille. Viiniä on hyvin saatavana Alkoista ympäri Suomen. Myös hanapakkauksessa

Pronssia – Vuoden Viinit 2022

Australialainen Jacob's Creek on yksi Australian vanhimmista viinitaloista ja tunnettu laatuviineistään. Viinitalon viinit menestyivät tänäkin vuonna upeasti ja talon luomuviini Jacob's Creek Organic Chardonnay sai pronssia lajikesarjassa Chardonnay-valkoviinit, hinta alle 13 €. Edellisenä vuonna viini osallistui Luomuvalkoviinit -sarjaan, jossa se sai niin ikään pronssi. Viini on herkullinen suvikumppani erilaisille lohiherkuille, kermaisille pastoille grillatulle kanalle ja possulle sekä noutopöytään. Maistuu toki lasissa ihan sellaisenaan. Viiniä on hyvin saatavana Alkoissa ympäri Suomen. 

Jacob's Creek -viinien menestyksen Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa täydensivät Australia Drinks Awardseissa roseefanien ykkössuosiksi noussut provancetyylinen Jacob's Creek Le Petit Rosé sekä Chivas Regal-viskitynnyreissä viimeistelynsä saanut  Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay.  Molemmat palkittiin kunniamaininnalla omissa sarjoissaan. Jacob's Creekin viinit tuotetaan uusiutuvalla energialla, joka on peräisin auringosta ja tuulesta. 

Chileläinen Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignon sai pronssia lajikesarjassa Cabernet Sauvignon -punaviinit, hinta alle 13 €. Laatuviini tulee Chilen Colchaguan laaksosta ja on upea viini possun, naudan sekä lampaan ja myös riistan seuraan. Viinin maku on täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, mustaherukkainen, karpaloinen ja mokkainen. Kannattaa herkutella myös juustoilla, kun tätä viiniä on tarjolla. Myymäläsaatavuuden voit tarkistaa näppärästi Alkon verkkokaupasta, josta viinin tilaaminen omaan lähi-Alkoon onnistuu helposti.

Kunniamaininta jaetaan hyvin menestyneelle viinille

Juomavinkin viinien hienon Vuoden Viinit 2022 -kisamenestyksen täydensivät viisi uuden maailman ja kolme eurooppalaista Kunniamaininnan saanutta puna-, valko- ja roseeviiniä. Kunniamaininta jaetaan viinille, joka on menestynyt hyvin, mutta jää mitalien ulkopuolelle. Tutustu viineihin tarkemmin niiden omilla sivuilla. Löydät niistä ihania viinejä niin grillin herkuille, loppukesän rapupöytiin, sienimetsän antimille, riistalle ja seurusteluun. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!