Aperitiivihetki pariisilaisittain

Ranskassa ystävien illanvietto ennen yhteiselle aterialle ravintolaan siirtymistä alkaa usein aperitiivilla kotona. Listasimme onnistuneen aperitiivihetken aakkoset.

1. Rajoitettu, mutta laadukas juomavalikoima

Aperiitivihetken ei tule vaatia isäntäväeltä juuri aherrusta. Siksi megalomaanisen cocktail-baarin rakentaminen on turhaa. Muutama juoma riittää. Juomavinkki.fi suosittelee kesäaperitiiviksi tämän hetken muodikkainta juomaa eli Lillet Spritzeriä.

Se syntyy seuraavista aineksista:

Lillet Spritzer
8 cl Lillet Blancia
Tonic-vettä
Koristeeksi: mansikoita, mintunlehtiä ja kurkunsiivu

Sen lisäksi on hyvä varata alkoholiton vaihtoehto ja tietenkin raikasta vettä – varsinkin jos elohopea kipuaa korkealle. Laita juomat jäähtymään ajoissa ja asettele koristeet jo ennakkoon kauniisiin kulhoihin.

2. Kevyttä purtavaa

Ruokaisten cocktail-palojen väkertäminen vie turhaan aikaa, mutta ne myös pilaavat ruokahalun. Ranskalainen tapa onkin tarjota jotakin kevyttä ja ruokahalua kutkuttavaa. Tee esimerkiksi kevyt dippikastike ja tarjoa sen kanssa kesäisesti tuoreita kirsikkatomaatteja, retiisejä ja kukkakaalipaloja. Unohda sen sijaan raskaat juustot ja leikkeleet. Jos haluat monen kesäkuumalla kaipaamaa suolaisuutta pikkupurtaviisi, miksaa dippiin välimerelliseen tapaan esimerkiksi anjovista.

3. Jämpti aikataulu

Aperitiivihetki ei ole cocktail-tilaisuus. Pöytävarauksenne vuoksi sen aikataulu ei voi venyä. Ilmoita siksi vieraille napakasti reunaehdot. Eli jos ravintolapöytä odottaa kello 20, ovat vieraat tervetulleita esimerkiksi kello 18:n ja 19.30:n välisenä aikana, minkä jälkeen seurue suuntaa yhdessä aterioimaan. Mieti myös, miten siirtyminen tapahtuu ja olisiko esimerkiksi tilataksin buukkaaminen ennakkoon järkevä ajatus.

4. Ulkona vai sisällä?

Pariisilainen aperitiivihetki järjestetään tyypillisesti ilmastoiduissa sisätiloissa, sillä harvalla kaupungissa on mahdollisuutta takapihaan tai kattoterassiin. Suomessa voi kuitenkin käyttää luovuutta. Aperitiivit takapihalla tai veneen kannella sopivat hyvin ulkoilmaelämää rakastaville pohjoisen asukkaille.

Jos päätät esimerkiksi sateen sattuessa viettää hetken sisätiloissa, tuo kesä sinne mukanasi. Torilta noudettu muhkea pionikimppu luo kummasti kesätunnelmaa.

5. Ole valmis!

Aperitiivihetken tiukan aikataulun vuoksi emäntäkään ei voi viime hetkellä vaihtaa mekkovalintaansa tai isäntä etsiskellä muiden odottaessa lempikenkiään. Koska ideana on jatkaa matkaa, tulee sinunkin olla uloslähtökunnossa jo ensimmäisten vieraiden saapuessa.

Artikkelin kirjoittaja Mirva Saukkola on tyyli- ja tapa-asiantuntija, joka on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015). Mirvan blogia Pariisista voit seurata osoitteessa mirvasaukkola.com.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi