Glögikausi on täällä taas!

29.11.2011

Joulun ja koko kylmän kauden suosituin lämmin alkoholijuoma on kiistatta glögi. Se on erottamaton osa suomalaista joulujuomaperinnettä; ja yhä suositumpi tuliainen ja lahja.

Tarinoiden mukaan jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset nauttivat maustettua viiniä - tosin useimmiten kylmänä. Viiniä maustettiin maun parantamiseksi - ja toisaalta maustamista perusteltiin terveydellisillä syillä. Erään tarinan mukaan, joku kekseliäs myös huomasi, että lämmittämällä viinin maku parani edelleen. Niin tai näin, vanhin kirjoitettuna säilynyt glögiresepti löytyy yli 2000 vuotta sitten Roomassa eläneen herkkusuu Apiciuksen kirjoittamasta keittokirjasta.

Keskiajalle tultaessa mausteista lämmitettyä viiniä nautittiin laajalti Euroopassa ja Ruotsissakin jo 1600-luvulta lähtien. Suomeen glögin toi luultavasti muuan diplomaatin rouva, joka oli ihastunut siihen Tukholmassa vuonna 1929. Aluksi glögiä nautittiin lähinnä ruotsinkielisissä perheissä. Vasta 1960-luvulla glögi levisi laajemmin myös tavallisen kansan keskuuteen perinteisten joulujuomien kuten maidon, oluen ja viinan rinnalle.

Tänä päivänä glögiä nautitaan paitsi joulua odotellessa ja jouluna, myös lämmikkeenä talven kylmiä viimoja nujertamaan. V.S.O.P. Juhlaglögi on hienostunut talvijuoma, jossa brandyn makua on pyöristetty lämpimällä kanelilla. V.S.O.P. Juhla Glögi maistuu perinteiseen tapaan sopivasti lämmitettynä. Hinta: 9;98 €, Alkon tuotenumero: 321817

V.S.O.P. Manteli Glögin hienostuneen maun salaisuus piilee tilkassa brandyä, jonka vahvaa makua manteli sopivasti pehmentää. Hinta: 9;98 €, Alkon tuotenumero: 395517

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!