Dining 26 tuo välimerelliset pidot Tampereelle

Tamperelainen Arto Rastas on monia liemiä keitellyt huippukokki. Hän on tunnetuin Sorsapuiston kupeessa sijaitsevasta Hella ja Huone -fine dining -ravintolastaan. Rastas on tarjoillut tamperelaisille myös burritoja ja fondueta, ja hän omistaa Helsingissä ruokakoulutusta tarjoavan Suomen kulinaarisen instituutin.

Aleksanterinkadulla sijaitseva Dining 26 on Rastaan ravintolaperheen uusin tulokas. Dining 26 tarjoaa välimerellistä ruokaa, mutta makumatka ei rajoitu Eurooppaan. Ravintolassa loikataan myös Välimeren yli Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiöihin.

Jaettavia mezejä koko seurueelle

Dining 26:n ydinidea on jakaminen. Listalla on runsaasti 4 −10 euroa maksavia kahden hengen annoksia. Illallista ei siis tarvitse suorittaa alkuruoka −pääruoka −jälkiruoka -kaavan mukaan, vaan seurue voi tilata pöydän täyteen mezejä, joita kaikki voivat maistella. Kasvisannoksia on kiitettävästi.

Olin heti myyty ravintolan filosofialle, sitä rakastan pitkiä illallisia isolla seurueella. Reissaamme suvun kanssa Kreikassa, ja siellä tilaamme joka ilta pöydän täyteen herkkuja. Kaikkea maistellaan ristiin rastiin. Ruoasta, viinistä ja keskustelusta nautiskellaan hitaasti.

Jos runsaalta listalta valitseminen on vaikeaa, tarjolla on valmiita menuita. Pääsimme nauttimaan Juomavinkin tarjoamana yhdeksän ruokalajin maistelumenun (norm. 70 e) viinipaketteineen (norm. 38 e).

Luonteikasta spumantea ja lämmintä leipää

Karistimme arkihuolet kuohuvalla. Zoninin Gran Cuvée Spumante Extra Dry kumoaa spumantekriitikon ennakkoluulot. Se osoittaa, että laadukas italialainen kuohuva on jotain aivan muuta kuin hiilihapotettua valkoviiniä. Gran Cuvéessa on rakennetta ja sävyjä. Viini on syvän keltainen, hedelmäinen ja hieman paahteinenkin.

Ruoat tuotiin pöytään kaksi annosta kerrallaan. Ilta alkoi juuri uunista nostetulla, parmesaanilla ja rosmariinilla maustetulla leivällä, joka tarjoiltiin tsatsikin kera. Mozzarellasta ja kermasta tehty burrata-juusto sai tahdittajakseen savuiseksi grillattuja viinirypäleitä, kurpitsakreemiä ja lehtikaalisipsejä. Täyteläisyys, suolaisuus ja makeus pysyivät hienosti tasapainossa.

Parhaita kasvisruokia naismuistiin

Seuraavaksi maistelimme ensimmäiset liha- ja kala-annokset. Upean punainen lammascarpaccio tarjottiin Ras El Hanout -mausteseoksen, aiolin, etikkakurkun ja parmesaanin kera. Jouluiset mausteet ja hapokkaat lisukkeet sopivat annokseen, mutta eivät peittäneet laatulihan raikkautta. Toisella lautasella oli paistettua makrillia persiljakastikkeen, kesäkurpitsasalaatin, fetakreemin ja kuivatun oliivin kera. Syntisen paahteista ja suolaista.

Tämän jälkeen vuorossa oli paahdettua kukkakaalia punajuurihummuksen, puffatun kvinoan ja ruskean sitruunavoin kera. Totesimme, että tämä oli ihanimpia kasvisannoksia aikoihin. Punajuuren maanmaku ja kaalin ja voin samettisuus sopivat hienosti yhteen. Kvinoa toi kokonaisuuteen mukavaa pureksittavaa.

Toinen annos oli Baharat-mausteseoksessa paistettua kuhaa taatelipyreen, paahdetun porkkanan ja rakuunakastikkeen kera. Makea taatelipyre oli etenkin miehen mieleen, ja ihastelimme kauniisti paistettua kalaa.

Mausteinen punkku tahdittaa possua

Tässä vaiheessa olomme alkoi olla melko täyteläinen – mutta yksi annospari oli vielä tulossa. Maistelumenusta saa siis vatsansa täyteen, ja seitsemän ruokalajin menukin (54 e, viinipaketti 32 e) taittaisi nälän.

Valkosipulilla glaseerattu possunniska, kastanjahummus, siitakesienet ja valkosipulikastike olivat kuitenkin niin herkullisia, että kaikki koko lautanen tyhjentyi. Lisuke-tabbouleh oli raikas ja sopivan simppeli. Voimakas, makeanmausteinen ruoka kaipaa tällaista tasapainottajaa.

Lihan kanssa maistelimme Castello del Poggio Barbera d´Asti DOCG -punaviiniä. Piemontelainen, Barbera-rypäleestä tehty viini on keskitäyteläinen ja mausteinen, mutta ei tanniininen. Se on ryhdikäs ja syvä, mutta ei halolla päähän -punkku joka turruttaisi makuaistin. Suosittelen tätä niille, jotka etsivät hieman kevyempää ja vivahteikkaampaa syysviiniä.

Makeansuolainen päätös

Monet ravintolat ovat siirtyneet makeista jälkiruoista makeansuolaisiin. Myös Dining 26:n jälkkärissä oli hekumallista suolaa ja voita. Suolakaramellipiiras, praliinijäätelö ja appelsiini-karamellikastike maistuivat jopa seuralaiselle, joka ei välitä makeasta, mutta Snickers on kuulemma eri asia.

Entisen bingopaikan tilaan tehty ravintola on avara, mutta tunnelmallinen. Kiinnitimme huomiota hyvään akustiikkaan, joka on suuressa salissa kaiken a ja o. Taustalla soi miellyttävä smooth jazz, joka ei peittänyt puhetta. Äänet eivät kaikuneet ja valaistus oli pehmeä.

Täällä olisi mukavaa viettää iltaa suurella seurueella, eikä salissa tulisi sellainen olo, että iso porukka on framilla tai liian äänekäs. Romanttisiin hetkiin löytyy pari hämyisää nurkkaa. Niissä voi supatella, nauttia viiniä ja muutaman suolapalan.

Hovimestari Minttu Halme malttoi jäädä juttelemaan niin meidän kuin muidenkin asiakkaiden kanssa. Kun Minttu esitteli viinejä, tatsista huomasi, että hän todella tietää, mistä puhuu. Diningissa ei tarvitse pelätä, että lasiin kaadetaan mikä tahansa ”kiva seurusteluviini”, vaan valinnat mietitään tarkoin.

Juomavinkki tarjoaa alennuksen

Lopuksi loistavia uutisia kaamossynkkyyttä piristämään: Kun teet varauksen Dining 26:n ja mainitset koodin Juomavinkki, saat tästä menusta 15 prosentin alennuksen.

Tarjous on voimassa 15.11.2017 asti, eli kun ruokailet ravintolassa viimeistään 15.11.2017. Se sisältää samat ruoat, jotka me nautimme, viinipakettiin kuuluu viisi viiniä. Herkullinen lohdutus kaikille, jotka eivät pääse syyslomalla etelään!

Pöytävarauksen pääset tekemään suoraan ravintolan sivustolta: dining26.fi

Teksti ja kuvat: Janica Brander

Janica Brander ihmettelee Tamperetta, juo viskiä ja palkitsee itsensä ravintola-illallisilla. Filosofista pohdiskelua ja älyvapaata lätinää kaikesta ruokaan, ravintoloihin ja elämään liittyvästä lisää Janican Savusuolaa-blogissa.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi