Jacob's Creek WAH - sushille suunniteltu viini

Jacob's Creek -viinit sushille
18.02.2019

Sushin tekeminen on helppoa ja hauskaa. Tavallisia sushireseptejä voi tuunata haluamallaan tavalla ja tehdä makunautinnoista entistä jännittävämpiä. Sushiaterian kruunaa nimenomaan japanilaiselle ruualle ja sushille suunnitellun Jacob's Creek WAH -valkoviini.

Testaa ruokatoimittaja Mari Moilasen herkulliset sushireseptit ja nauti!

Minisushibowlit

4-6 hengelle

2,5 dl sushiriisiä
100 g lohta
6 retiisiä
1 keskikokoinen porkkana
pala (n. 6 cm) retikkaa
6 jättikatkarapua suolaliemessä
3-4 tl merileväkaviaaria

Mausteliemi:

1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa

Wasabiranskankerma:

1 prk (150 g) ranskankermaa
1 rkl wasabia

Lisäksi:

sushi-inkivääriä

Valmistus:

1. Valmista ensin sushiriisi. Huuhtele riisiä juoksevan veden alla huolellisesti, kunnes pois valuva vesi on kirkasta. Laita riisi laakeaan kattilaan veden kanssa, kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä kannen alla hiljaa kiehuen 15 minuutin ajan. Kun riisi on kypsää, ota kattila pois hellalta, mutta anna riisin vielä levätä hetki ennen maustamista kannen alla.

2. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola kattilassa. Kiehauta seos niin, että suola ja sokerit sulavat. Kaada riisi laakeaan vuokaan, kaada päälle etikkaseos ja nostele etikkaseos riisin joukkoon. Jäähdytä.

3. Riisin jäähtyessä kuutioi lohi pieniksi paloiksi. Suikaloi porkkanat, retiisi ja retikka. Kokoa annokset pieniin annoskulhoihin. Laita pohjalle riisi ja päälle suikaloidut kasvikset, lohi, jättikatkarapu, inkivääri sekä koristeeksi merileväpohjaista kaviaaria. Tarjoa sushipöydässä wasabilla maustetun ranskankerman kanssa.

Sushi ja viini - Sushibowl -resepti

Parsa-kylmäsavulohimakit ja punainen inkivääri

2 hengelle

2,5 dl mustaa kvinoaa

Mausteliemi:

5 dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa

Lisäksi:

1 dl punajuurimehua
sushi-inkivääriä
sushimatto
1 nippu vihreää parsaa
1 pkt norilevyjä
150 g kylmäsavulohta

Valmistus:

1. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada laakeaan astiaan ja anna jäähtyä hetki. Kuumenna sillä aikaa mausteliemi. Kun sokeri sekä suola ovat sulaneet, sekoita liemi kvinoan joukkoon. Jäähdytä.

2. Napsauta parsoista kova kanta pois ja kuori ne tarvittaessa. Leikkaa parsat pituussuunnassa puoliksi ja keitä nopeasti kiehuvassa vedessä noin minuutin verran. Jäähdytä kylmässä vedessä. Laita sushi-inkiväärit likoamaan desilitraan punajuurimehua. Anna värjäytyä suhsien valmistamisen ajan. Valuta.

3. Valmista makit. Nosta norilevy sushimatolle. Levitä kvinoaa norilevylle. Molempiin reunoihin tulisi jäädä tyhjää noin 1-2 cm. Levyn yläreunaan saa jäädä noin 5 senttimetrin tyhjä alue, jolle ei levitetä kvinoaa.

4. Painele kvinoa kostutetulla lusikalla tiiviiksi matoksi. Kuivaa parsat ja sipaise niihin wasabia. Nosta kaksi parsan puolikasta keskelle kvinoaa ja lisää päälle kylmäsavulohi. Kostuta norilevyn leveät reunat varovasti vedellä. Rullaa norilevy maton avulla tiukaksi kääreeksi ja leikkaa annospaloiksi.

5. Tarjoa soijakastikkeen, wasabin ja punajuurimehussa värikkääksi värjätyn sushi-inkiväärin kanssa.

Sushi ja viini - Kvinoasushit parsalla ja lohella -resepti

Jättikatkarapu-mangonigirit

4 hengelle
5 dl sushiriisiä tai puuroriisiä
5 dl vettä

Mausteliemi:

2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
2 tl yuzua
1 pieni kypsä mango

Lisäksi:

wasabia
1 pkt tiikeriravun pyrstöjä (pakasteesta)
soijakastiketta
garia eli marinoitua sushi-inkivääriä

Valmistus:

1. Huuhtele riisiä juoksevan veden alla huolellisesti, kunnes pois valuva vesi on kirkasta. Laita riisi laakeaan kattilaan veden kanssa, kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä kannen alla hiljaa kiehuen 15 minuutin ajan. Kun riisi on kypsää, ota kattila pois hellalta, mutta anna riisin vielä levätä hetki ennen maustamista kannen alla.

2. Sekoita riisiviinietikka, yuzu, sokeri ja suola kattilassa. Kiehauta seos niin, että suola ja sokerit sulavat. Kaada riisi laakeaan vuokaan, kaada päälle etikkaseos ja nostele etikkaseos riisin joukkoon.

3. Pilko mango pieniksi kuutioiksi ja sekoita riisin joukkoon. Valmista nigireiksi joko muotilla tai kädellä muotoillen. Sipaise riisin päälle wasabia ja viimeistele tiikeriravun pyrstöllä. Tarjoa soijakastikkeen ja sushi-inkiväärin kanssa.

WAH on Jacob's Creekin viinintekijä Rebekah Richardsonin ja japanilaisen yhden Michelin-tähden keittiömestari Mamoru Sugiyaman yhteistyön taidonnäyte, joka on kehitetty varta vasten sushiaterian moninaiselle makukokonaisuudelle sopivaksi seuralaiseksi. Etiketin on suunnitellut japanilainen taiteilija Naoki Sakai.

Viinin nimellä WAH on monta merkitystä. Se tarkoittaa japanilaista ruokakulttuuria sekä tarinaa/kertomusta ja kehää/ympyrää/linkkiä. Se on myös ensimmäinen kirjain japaninkieliselle vastineelle sanasta "viini". Sen valinta viinin nimeksi symboloi vahvaa yhteyttä viinin ja japanilaisen keittiön herkkujen välillä. Se sopiikin erinomaisesti japanilaisten herkkujen, kuten sushin, sashimin, äyriäisten ja japanilaisten kalapyöryköiden seuraksi. Se tasapainottaa hedelmäisyydellään sopivasti soijan suolaisuutta ja kestää voimakkaan wasabin maun.

Jacob´s Creek Wah on Chardonnay-, Pinot Grigio- ja Sauvignon Blanc-rypäleiden sekoitus. Viiniin on valittu parhaat rypäleet pääosin Barossan laaksossa sijaitsevilta viinitarhoilta, joilta poimitaan rypäleet myös Jacob´s Creek Reserve -sarjan viineihin. Kuorikäymistä on vältetty viinin hedelmäisyyden säilyttämiseksi. Osa viinistä on läpikäynyt malolaktisen käymisen.

Sushi ja viini - Jättikatkarapunigiri -resepti

Kuvat ja reseptit: Mari Moilanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!