Kata samppanjatuokio pariisilaisittain

Lasi samppanjaa saattelee aina juhlaan. Kuohujuoma näyttää kauniilta pelkistetyssä lasissa, mutta pikku lisäkoristelulla luot sen nauttimishetkestä unohtumattoman. Poimimme Pariisin antiikkimarkkinoilta erilaisia ideoita kattaa pöytä unohtumatonta samppanjakokemusta varten.

1. Hyödynnä lasivaihtoehtoja

Samppanja säilyttää parhaiten kuplansa tulppaanimaisessa lasimallissa, mutta amerikkalaisena samppanjalasina tunnettua vaihtoehtoa löytää usein antiikkimarkkinoilta ja kirpputoreilta. Tämä laakea lasimalli luotiin tosin jo 1700-luvulla, jolloin samppanjan sokerimäärä oli korkeampi ja kakkupalan kastaminen kuohujuomaan kuului asiaan. Lasin mallina kuulemma käytettiin huimimpien legendojen mukaan Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n rakastajattaren, Madame de Pompadourin rintaa. Laakean lasin uusi renessanssi koitti 1920-luvulla, jolloin se istui elegantisti art deco -tyylin estetiikkaan.

Laakea samppanjalasi sopii loistavasti samppanjaa saattelevien pikkupurtavien tarjoiluun. Voit täyttää vaikka yhden lasin marinoidulla oliiveilla ja toisen mansikoilla sekä asetella kolmanteen hammastikkuja, joilla vieraasi voivat napsia herkkuja.

2. Etsi laseille arvoisensa aluset

Lasinalunen on loistava keksintö, sillä sen myötä niin vieraat kuin isäntäväkikin voivat unohtaa stressin pöydän pintaan helposti ilmestyvistä renkaista. Lasinalusina voit käyttää myös somia pikku lautasia. Esimerkiksi tee- ja kahvikuppien parittomia, kukkakuvioisia aluslautasia voit saada vain eurolla tai kahdella.

3. Valitse kukkien sävyt samppanjan mukaan

Brut vai rosé? Valitse kattauksesi kukat samppanjan sävyn mukaan. Keltaiset ruusut luovat erilaisen tunnelman kuin pinkit pionit. Vältä asettamasta massiivista maljakkoa minnekään muualle kuin sivupöydälle, sillä se tukkii näkymän ja estää katsekontaktin muodostumisen keskustelun aikana. Antiikkimarkkinoilta voit ostaa vaikka somia pikku liköörilaseja, jotka palvelevat yhden kukan maljakkoina.Niitä voit ripotella runsaasti pitkin pöytää.

4. Hanki komea jäähdytin

Tyylikäs jäähdytin mahdollistaa sen, ettei isäntäväen tarvitse poistua joka kerta keittiöön halutessaan kaataa täydennystä vieraiden laseihin. Kaunis metalli- tai kristallijäähdytin jäillä täytettynä hoitaa hienosti viilennystehtävän ja luo juhlan tunnelmaa.

5. Luo kynttilöillä tunnelmaa

Keskikesän valossa kynttilänliekkiä tuskin huomaa, mutta elokuun iltojen pimetessä tuikut luovat tunnelmaa ja voit asetella niitä mitä erilaisempiin laseihin. Tärkeää kuitenkin on, että tuikkukynttilä sijoitetaan maljaan, joka on tehty palamattomasta materiaalista. Kirpputoreilta voit bongata koristeellisesti hiottuja kristallilaseja, joiden koristekuvioita kynttilänvalo toistaa kauniisti.

Juomavinkki.fi suosittelee unohtumattomiin samppanjahetkiin G. H. Mummin Cordon Rouge Brut -samppanjaa, joka on valittu monissa vertailussa maailman parhaaksi. Pinot Noir -rypäle tuo siihen täyteläisyyttä, Chardonnay puolestaan raikkautta.

Teimme Pariisissa antiikkilöytöjä sunnuntaisin pidettäviltä Porte de Vanvesin ja Saint-Ouenin eli Porte de Clignancourtin markkinoilta. Suomen kesässä mainioita antiikkibongauksia voit tehdä esimerkiksi Billnäsin perinne- ja antiikkipäiviltä tai Fiskarsin Antiikkipäiviltä, jotka molemmat järjestetään 7.−10.7.

Artikkelin kirjoittaja Mirva Saukkola on tyyli- ja tapa-asiantuntija, joka on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015).

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi