Miten valmistetaan klassinen Long Island Iced Tea?

Miten valmistetaan klassinen Long Island Iced Tea?

Long Island Iced Tea on drinkki, jonka ei pitäisi teoriassa maistua hyvältä, mutta jostain syystä se vain toimii. Viittä eri alkoholia yhdistävä Long Island Iced Tea muistuttaa sekä ulkonäöltään että maultaan jääteetä, ja se on säilyttänyt suosionsa aina 1970-luvulta asti.

Long Island Iced Tean herruudesta taistelee kaksi kaupunkia: New York City ja Kingsport, Tennessee. Kingsportin kaupungissa ollaan sitä mieltä, että juoman on kehittänyt 1920-luvulla tovereineen Charlie “Old Man” Bishop, joka toimi laittomana tislaajana Holston River -joella Kingsportissa sijainneella Long Islandilla. Hän sekoitti “erikoiseriä” rommista, vodkasta, tequilasta, viskistä, ginistä ja vaahterasiirapista. Myöhemmin 1940-luvulla hänen poikansa lisäsi reseptiin lime- ja sitruunamehua sekä colajuomaa.

New York Cityn edustajien mukaan drinkin on kuitenkin kehittänyt 1970-luvulla Robert “Rosebud” Butt, joka työskenteli Oak Beach Inn -baarissa New York Cityn Long Islandilla. Hänen reseptinsä vastaa nykypäivänäkin juotua Long Island Iced Tea -drinkkiä, kun taas Bishopin reseptissä on triple secin sijaan viskiä ja vaahterasiirappia.

Long Island Iced Tea valmistetaan näistä ainesosista

Long Island Iced Tea sekoitetaan vodkasta, tequilasta, vaaleasta rommista, ginistä ja triple sec -likööristä. Lisäksi drinkkiin tulee sitruunamehua, sokerisiirappia ja cola-juomaa.

Sitruunamehuna kannattaa ehdottomasti käyttää tuorepuristettua sitruunamehua: se tuo drinkkiin kirpeää raikkautta, toisin kuin pullotetut sitruunamehut. Sokerisiirappia saa ostettua valmiina, mutta sen valmistaminen itse on hyvin yksinkertaista: mittaa astiaan 2 osaa taloussokeria ja 1 osa kiehuvaa vettä, sekoita kunnes sokeri sulaa ja neste muuttuu kirkkaaksi. Säilytä viileässä.

Millainen alkoholi Long Island Iced Tea drinkkiin kannattaa valita?

Long Island Iced Tea drinkkiin käytetään viittä eri alkoholia. Kutakin tulee drinkkiin hyvin pieni määrä, eli kannattaa valita sellaisia tuotteita, joille on muutenkin käyttöä. Onneksi kyseessä on kuitenkin valikoima alkoholeja, jotka ovat useiden drinkkien raaka-aineita, ja niistä kotibaarin rakentaminen onnistuu hyvin.

Vodkaksi kannattaa valita laadukas tuote, jonka maku on puhdas ja tasapainoinen. Tequilaksi sopii Jaliscon alueen vaalea tequila, vaalea rommi taas kannattaa valita Kuubasta. Giniksi sopii London Dry -tyylinen kuiva gini.

Mikä on paras lasi Long Island Iced Tea -drinkille?

Long Island Iced Tea tarjoillaan korkeasta, kapeasta drinkkilasista. Tähän käyttöön sopii collins- tai highball-lasi.

Miten valmistetaan Long Island Iced Tea drinkki?

Klassisen Long Island Iced Tean resepti

1,5 cl vodkaa
1,5 cl tequilaa
1,5 cl vaaleaa rommia
1,5 cl giniä
1,5 cl triple sec -likööriä
3 cl tuorepuristettua sitruunamehua
2 cl sokerisiirappia
6 cl cola-juomaa
koristeeksi sitruunasiivu
lisäksi tarvitset cocktailshakerin, baarimitan, pitkävartisen lusikan ja baarisiivilän

  1. Mittaa cocktailshakeriin 1,5 cl vodkaa, tequilaa, vaaleaa rommia, giniä ja triple sec -likööriä.
  2. Lisää 3 cl tuorepuristettua sitruunamehua ja 2 cl sokerisiirappia. Täytä shaker jäillä, sulje ja ravista 10-15 sekuntia.
  3. Siivilöi juoma jäillä täytettyyn tarjoilulasiin ja lisää 6 cl cola-juomaa.
  4. Sekoita varovasti ja koristele juoma sitruunasiivulla.

 

Lähteet:

https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/1190/long-island-iced-tea-cocktail
https://iba-world.com/cocktails/long-island-iced-tea/
https://www.liquor.com/recipes/long-island-iced-tea/
https://abcnews.go.com/US/tennessee-york-feud-long-island-iced-teas-origin/story?id=55070206

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!