Punaviini ja ruoka – tv- ja radiopersoona Sami Kurosen suosikkiresepti

Punaviini ja ruoka – tv- ja radiopersoona Sami Kurosen suosikkiresepti

Minkä ruoan rakastettu tv-persoona Sami Kuronen yhdistää jyhkeään Cabernet Sauvignon -punaviiniin? Ja miten keittiöhommat sujuvat tältä kotikokilta? Se selviää, kun Sami valmistaa toimittaja Janica Branderille lempiruokansa, jota maistellaan Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon -viinin kanssa.

Cabernet Sauvignon on pihvipunkku

Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehty punaviini kantaa myös lempinimeä punaviinien kuningas. Se on perinteinen pihviviini, joka sopii tummalle lihalle, kuten naudalle ja riistalle. Myös lisukkeissa saa olla kunnolla makua, sillä voimakas punaviini kestää sen.

Cabernet Sauvignon on syntynyt Ranskan Bordeaux´ssa, ja se on alueen tunnetuin rypäle. Synnyinsijoillaan Cabernet Sauvignonista tosin tehdään usein sekoiteviinejä. Klassinen sekoitus syntyy yhdistelmästä Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc.

Cabernet Sauvignon on löytänyt tiensä myös muihin viinimaihin, kuten Chileen, jonka viinintuotannosta peräti puolet on nykyään Cabernet Sauvignonia. Chilessä siitä tosin tehdään harvemmin sekoitteita. Chileläiset Cabernet Sauvignonit ovat erinomainen valinta, jos etsit hyvää punaviiniä lihalle, ja haluat oppia, millaisia makuja juuri tästä rypäleestä löytyy.

Täydellinen viini grilliruoalle

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon -punaviinissä on kaikki Sauvignonin tyypilliset elementit. Viinin hallitseva tuoksu on mustaherukka. Tuoksussa on myös kirsikkaa ja pehmentävä aromina hippunen vaniljaa.

Viinin maku on keskitäyteläinen ja keskitanniininen. Tämä tarkoittaa sitä, että punaviini on voimakas, mutta ei niin tuhti, että se hallitsisi täysin koko ateriaa ja jyräisi kasvisten ja yrttien maun päälle. Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignonista nimittäin löytyy runsaasti erilaisia kerroksia. Maussa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, viikunaa ja häivähdys kahvia. Sana ”aromikas” kuvaa tätä punaviiniä erinomaisesti.

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon on heti valmis juotavaksi, mutta tämä punaviini kestää myös ikäännyttämisen. Kun säilytät viinin kyljellään viileässä ja varjoisassa paikassa, se kestää viiden vuoden säilytyksen ja pidempäänkin.

Näin Kuronen grillaa Flank steakin

Sami Kuronen kokkaa pihviviinin kaveriksi Flank steakin, joka tarjoillaan Salsa verde -tyyliin valmistettujen kasvisten ja bataattiranujen kera. Videosta saat vinkit lihan oikeanlaiseen maustamiseen ja näet, miten bataattiranskalaiset onnistuvat kotona. Rapeiden bataattiranskalaisten salaisuus on leivityksessä, joka on helppo tehdä pussissa ravistelemalla.

-Kannattaa vielä poimia pussista pari ranua ja tarkistaa, että oliiviöljy ja maissitärkkelys ovat levittäytyneet tasaisesti bataatin pintaan, Sami neuvoo.

Kevyesti kuullotetut kasvikset saavat makua Salsa verde -kastikkeesta, jossa on runsaasti yrttejä, valkosipulia ja ehkä hieman yllättävä ainesosa – muutama anjovisfile. Lopputuloksena syntyy syvän mausteinen marinadi, joka sitoo kasvikset vahvaan lihaan ja viiniin.

Lopuksi tarvitsee enää grillata pihvit. Sami grillaa lihaa 3–4 minuuttia per puoli, jotta lihasta ei tule kuivaa.

-Sinne se sujahti Kurosen grilliin!

Grillattuaan lihan Sami antaa sen vetäytyä foliossa 10 minuuttia ja leikkaa lihan vasta tämän jälkeen annospaloiksi.

Punaviini, joka ei peitä kasvisten makua

-Olen ymmärtänyt, että vahva viini tarvitsee vahvan taisteluparin ja ajattelin, että grillattu liha sopisi tälle viinille, Sami esittelee annoksen.

Jo pelkkä annoksen ulkonäkö hurmaa Janican.

-Pakko sanoa, että äärimmäisen kauniisti kypsennetty liha.

Myös annoksen maku vakuuttaa. Cabernet Sauvignon on täydellinen viini grillatulle lihalle, kasviksille ja mausteiselle kastikkeelle.

-Salsa verde on aivan ihanaa, se kokoaa kasvikset ja lihan yhteen. Viinissä on sen verran yrttisyyttä, että se juttelee tosi kivasti kastikkeen kanssa. Mikään maku ei huku, eikä ruoan ja viinin yhdistelmästä tule häiritseviä sivumakuja, Janica analysoi.

Katso Puhutaan viinistä -sarjan seitsemäs jakso klikkaamalla alla olevaa kuvaketta:

Tutustu Castillo de Molinan viineihin:

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!