Valkoviini ja ruoka – Pasi Kurosen resepti Castillo de Molina Reserva Chardonnaylle

Valkoviini ja ruoka – Pasi Kurosen resepti Castillo de Molina Reserva Chardonnaylle

Valkoviini ja ruoka. Millainen valkoviini sopii vaalealle kalalle? Entä jos kastike on täyteläinen? Chardonnay on monipuolinen ruokaviini, sillä siinä on sekä raikkautta että paahteisuutta. Puhutaan viinistä -sarjan viidennessä osassa kerrotaan, miten valkoviini yhdistetään ruokaan. Keittiömestari Pasi Kuronen valmistaa kala-aterian Castillo de Molina Chardonnaylle, ja luomusta maistelevat mediapersoona Sami Kuronen ja ruokatoimittaja Janica Brander.

Valkoviini ja ruoka | Valkoviini, joka sopii kalalle ja lihalle

Chardonnay on maailman suosituin rypäle. Se viihtyy niin kotiseudullaan Ranskan Burgundissa kuin Chilen Casablanca Valleyssa, eivätkä rypäleet ole kovin alttiita home- ja sienitaudeille. Chardonnay on viinimaailman kameleontti, jonka mausta erottaa, millaisessa maaperässä ja ilmastossa rypäle on kasvanut. Chardonnaysta voidaan tehdä sekä todella kuivia että samettisia viinejä, jotka sopivat kalalle ja lihalle.

Chardonnaysta tehty Chablis on tyylikäs, kuiva ja mineraalinen viini. Se sopii vaaleille kaloille, äyriäisille ja kasviksille. Lisukkeet kannattaa pitää yksinkertaisina ja hapokkaina. Esimerkiksi raikas salaatti ja oliiviöljyssä kuullotetut kasvikset sitruunan kera sopivat Chablikselle.

Täyteläisempää Chardonnay-tyyliä edustaa pähkinäinen Corton-Charlemagne. Montrachet ja Mersault ovat suorastaan toffeisia ja kermaisia. Pähkinäiset ja kermaiset Chardonnayt sopivat rasvaiselle kalalle, vaalealle lihalle ja juustoille. Lisukkeissa voi käyttää rasvaa. Testaa rotevaa ja briossista Chardonnayta ruskistetun voin, makeaksi kuullotetun sipulin ja kermaisen sienikastikkeen, sienipastan tai risoton kera.

Chardonnay on myös yksi kolmesta samppanjarypäleestä. Chardonnay-samppanjoistakin voi löytää monenlaisia aromeja mineraalisuudesta lempeään pähkinäisyyteen. Kermainen, hieman jäännössokeria sisältävä Chardonnay-samppanja sopii vaikkapa joulupöytään, jossa on kalaa, vaaleaa lihaa ja täyteläisiä laatikoita.

Chardonnay on loistava ruokaviini

Castillo de Molina Chardonnay on elegantti valkoviini. Siinä on kaikki klassisen Chardonnayn elementit: kuiva sitruksisuus, kevyt tammisuus, pähkinä ja voi. Aromit ovat keskenään tasapainoissa, joten Castillo de Molina Chardonnay sopii niin kalalle kuin vaalealle lihalle.

Castillo de Molina Chardonnay suorastaan loistaa ruoan kanssa. Viinin moniulotteisuuden ansiosta ruoassa voi olla sekä kevyitä että täyteläisiä makuja. Testaa esimerkiksi vaaleaa kalaa kermaisen kastikkeen kera tai salaattia, jossa on vuohenjuustoa, hunajaa ja pähkinöitä. Vegaaninen valkoviini sopii myös kasvisaterialle.

Kuha-annos, jossa kaikki natsaa

Pasi Kuronen loi Castillo de Molina Chardonnaylle annoksen, jossa huomioidaan sekä viinin sitruksinen merellisyys että voin ja kerman sävyt. Annoksessa on paistettua kuhaa, kermaista siitakesienikastiketta ja pähkinävoissa paahdettuja perunoita. Täyteläinen annos raikastuu, kun siihen yhdistetään kuullotettua parsikaalia.

Videosta näet, miten kuha on helppo perata V-leikkauksella. Pasi neuvoo myös, miten hera erotetaan voista, ja kotikeittiössä syntyy hienostunut pähkinävoi. Keitetyt perunat kannattaa painaa nyrkillä lyttyyn ennen kuin kuorrutat ne pähkinävoilla. Kun perunan pinta on hieman rikkoontunut, se imee itseensä enemmän makuja.

Testimaistajat innostuvat jo Pasin kertoessa, miten ruoka on tehty.

- Chardonnayn peruselementtejä ovat paahteisuus ja kermaisuus, mutta siinä on myös sitruksisuutta ja terävyyttä. Kun kerroit, mitä kaikkea lautasella on, minulla on kovat odotukset sen suhteen, että ruoka sopii viinille, Janica intoilee.

Odotukset täyttyvät, kun ensimmäiset haarukalliset maistetaan.

- Tässä on se tunne, että kaikki vain soljuu suussa ja napsahtaa paikalleen. Annoksessa on oivallisesti ymmärretty sekä Chardonnayn täyteläisyys että sitruksisuus, kehuu Janica.

Samoilla linjoilla on myös Sami.

- Täydellisesti natsaavat taas molemmat, ruoka ja viini!

Katso video klikkaamalla alla olevaa kuvaketta:

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!