Viinipullon avaaminen - vinkit eri avaajien käyttöön

Luonnonkorkillisen viinipullon avaaminen jännittää, sillä jos avaajan käyttäminen ei ole tuttua, avaaja voi jäädä korkkiin jumiin. Korkki voi myös katketa tai murtua pullon sisälle. Kuohuviinipullon avaaminen voi myös olla hankalaa, kun korkki voi poksahtaa avaajan silmään. Hanapakkauksen hana on joskus vaikea kaivaa esille.

Viinipullon avaaminen helpottuu, kun tunnet erilaiset avaajat ja tekniikat. Puhutaan viinissä -sarjan ensimmäisessä jaksossa viininnautiskelija Sami Kuronen ja viiniharrastaja Janica Brander esittelevät kolme erilaista viinipullonavaajaa ja näyttävät, miten myös hanapakkaus ja kuohuviinipullo aukeavat helposti. Sami joutuu todelliseen tulikokeeseen: onnistuuko kuohuviinipullon avaaminen sapelilla?

Muista esitellä pullon etiketti

Kierrekorkillinen viinipullo avataan kuin mikä tahansa kierrekorkillinen juomapullo. Kierrekorkkipullon avaamiseen saa juhlavan tunnelman, kun esittelet pullon ennen kuin avaat sen. Pidä pulloa paikoillaan hieman kallellaan, etiketti yleisöön päin. Kierrä rauhallisesti korkkia, älä pulloa. Näin viininnauttijat näkevät, mitä heidän laseihinsa tullaan kaatamaan.

Viinipullon avaaminen | Kapselileikkuri leikkaa metallikuoren turvallisesti

Luonnonkorkillisen viinipullon avaaminen aloitetaan irrottamalla korkkia suojaava metallikuori. Metallisuojan voi leikata irti veitsellä, mutta jos pelkäät teräviä esineitä, kapselileikkuri on turvallisin vaihtoehto. Aseta kapselileikkurin korkin päälle ja pyöräytä pulloa. Metallikuori leikkaantuu siististi irti.

Osta kapselileikkuri Decanterin verkkokaupasta tästä linkistä.

Decanter-myymälät löytyvät Helsingin keskustasta osoitteesta Yrjönkatu 34 ja Espoosta Ison Omenan kauppakeskuksesta.

Viinipullon avaaminen | Tuellinen ruuviavaaja estää korkin murtumisen

Klassinen ruuviavaaja jää helposti kiinni korkkiin. Korkki voi myös vääntyä ja murtua, jos ruuvi ei ole aivan korkin keskellä.

Moderni ruuviavaaja ratkaisee nämä ongelmat, sillä avaajan reunoilla on tuet, jotka kiinnitetään pullon kaulaan. Tukien ansiosta ruuvi osuu varmasti korkin keskelle. Kun olet asettanut avaajaan paikoilleen, otat vain tukevan otteen pullosta ja ruuvaat, kunnes korkki nousee irti. Tuellinen ruuviavaaja on kotikäyttöön helpoin vaihtoehto.

Osta tuellinen ruuviavaaja Decanterin verkkokaupasta tästä linkistä.

Viinipullon avaaminen | Tarjoilijamallin avaaja on klassikko, joka vaatii harjoittelua

Tarjoilijamallin viinipullonavaajassa on sekä veitsi että korkkiruuvi. Pienehkö avaaja mahtuu taskuun, mutta käyttö vaatii vakaita käsiä ja rauhallisuutta.

Ensin leikataan irti korkin metallisuojus. Aseta avaajan veitsi tiiviisti pullon suulla olevaan uurteeseen, jota metallikuori suojaa. Pidä pulloa pöydällä, älä sylissä tai vain kädessä, jotta veitsi ei lipsahda. Pyöritä pulloa, kunnes veitsi on leikannut metalliin viillon pullonkaulan ympäri. Leikkaa vielä viilto metallikuoren sivuun, jotta saat nostettua kuoren helposti pois korkin päältä.

Aseta seuraavaksi ruuvi mahdollisimman keskelle korkkia. Kierrä ruuvi syvälle korkkiin. Aseta avaajassa oleva ensimmäinen apuvipu pullon kylkeä vasten. Ala nostaa korkkia varovasti ylös. Vipu pitää avaajan paikoillaan ja estää korkkia vääntymästä sivuun. Kun korkki on noussut noin puoliväliin, aseta vivun toinen pykälä pullonkaulaan ja vedä korkki kokonaan irti.

Tarjoilijamallin viinipullonavaaja vaatii eniten harjoittelua, ja käyttöä on helppo opetella videon avulla.

Osta tarjoilijamallin viinipullonavaaja Decanterin verkkokaupasta tästä linkistä.

Viinipullon avaaminen | Vipuvarsiavaaja vaatii vain kahvan kääntämisen

Vipuvarsiavaaja on melko suuri ja painava, mutta sitä ei tarvitse asetella. Ruuvi osuu automaattisesti korkin keskelle sivulla olevan tuen ansiosta.

Ota seuraavaksi toisella kädellä napakka ote avaajan tukikahvasta ja toisella kädellä avausvivusta. Nosta avausvipu ensin ylös, jolloin ruuvi työntyy korkkiin. Paina seuraavaksi sama vipu alas, ja korkki nousee irti.

Osta vipuvarsiavaaja Decanterin verkkokaupasta tästä linkistä.

Hanapakkaus on helppo avata ylösalaisin

Hanapakkauksen avaamisessa hankalinta on kaivaa hana esille. Avaaminen helpottuu, kun käännät laatikon ylösalaisin. Näin viinin paino ei kohdistu hanaan ja sormiisi. Irrota kartonkilippa, kaiva hana esille ja aseta sen paikoilleen. Käännä lopuksi laatikko ja laske viiniä lasiin.

Kuohuviinin avaaminen | Älä kierrä kuohuviinipullon korkkia, vaan pulloa

Kuohuviinipullon siisti avaaminen vaatii vakaita käsiä. Poista ensin korkkia suojaava folio. Pyöritä seuraavaksi auki korkin päällä oleva metallilanka. Ota tukeva ote pullosta ja pidä sitä hieman kallistettuna, korkki poispäin itsestäsi ja muista.

Älä revi korkkia pullosta, vaan pyöritä pulloa rauhallisesti irti korkista. Korkki irtoaa hallitusti, eikä se poksahda kenenkään kasvoille.

Kuohuviinipullon sapelointi on ohjelmanumero

Kuohuviinipullon voi avata näyttävästi sapelilla tai veitsellä. Pullon tulee olla hyvin jäähdytetty.

Irrota korkin päältä folio ja kierrä metallilanka auki. Ota pullosta tukeva ote ja aseta se kallelleen, korkki poispäin itsestäsi ja muista. Etsi pullon kaulasta saumakohta ja iske siihen sapelilla napakalla, liu´uttavalla otteella.

Kuohuviinipullon sapeloinnin oppii parhaiten katsomalla ohjeet videolta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!