Vastuullisuus

Vastuullisuus viinien ja muiden alkoholijuomien tuotannossa
Nainen pitelee viinirypäleitä kädessä

Vegaaninen viini ei sisällä pisaraakaan eläinperäisiä aineita

Vastuullinen viini tai muu alkoholijuoma säästää luontoa ja energiaa

Vastuullisuus alkoholijuomatuotannossa käsittää monta asiaa. Monelle kuluttajalle tutuin vastuullisuuskriteeri on se, että viini tai muu alkoholijuoma tehdään ympäristöä suojellen.

Alkuviinien tuotannossa ei käytetä lainkaan synteettisiä kemikaaleja. Biodynaamisessa viininviljelyssä noudatetaan tarkasti luonnon omaa rytmiä, ja luomuviljelyssä pyritään parantamaan viljelysmaan hedelmällisyyttä ja ympäröivän luonnon monimuotoisuutta.

Entistä useampi alkoholijuomatuottaja ja kuluttaja huomioi myös eläinten hyvinvoinnin. Vegaanisten viinien valmistuksessa ei käytetä eläinperäisiä raaka-aineita. Viiniä tai muuta alkoholijuomaa ei esimerkiksi kirkasteta kananmunalla tai liivatteella.

Viinin vastuullisuusastetta voidaan parantaa myös ekologisella energiankäytöllä. Kestävän kehityksen sertifikaatti edellyttää monissa maissa uusiutuvien energianlähteiden käyttöä sekä sähkön ja veden säästämistä viinintuotannossa.

Alkoholijuomapakkaus vaikuttaa hiilijalanjälkeen

Myös alkoholijuoman pakkaus ja juoman kuljetusmenetelmä vaikuttavat lasiin päätyvän juoman hiilijalanjälkeen.

Mitä vähemmän pakkaus painaa, sitä vähäisempi on sen ilmastovaikutus, sillä pakkauksen painon laskiessa laskee myös sen kuljettamiseen tarvittavan polttoaineen määrä. Ympäristöystävällisimpiä viinipakkauksia ovat esimerkiksi kartonkipakkaukset ja viinipussit. Lisäksi hanaviinit tuodaan Suomeen usein laivarahtina yhdessä suuressa viinikontissa ja pakataan hanapakkauksiin täällä. Tämä laskee viinin hiilijalanjälkeä entisestään.

Juoman ympäristövaikutuksia voidaan vähentää myös tekemällä pakkaus kierrätetystä tai biopohjaisesta raaka-aineesta.

Vastuullisuus on myös sosiaalista vastuuta

Myös viinien ja muiden alkoholijuomien tuotantoketjussa mukana olevien ihmisten työolot ja palkka ovat osa vastuullista toimintaa. Lisäksi vastuullisuus liittyy niihin ihmisiin ja yhteisöihin, jotka eivät työskentele viinitilalla, tislaamolla tai muussa juomatehtaassa, mutta joita alkoholijuomatuotanto koskettaa välillisesti.

Reilu kauppa-, Fair for Life- ja For Life -sertifikaatit huomioivat alkoholijuomatuotannon sosiaaliset ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet.

Reilun kaupan merkkiä saavat käyttää tuottajat, joiden tiloilla on todistetusti hyvät työolot, ja jotka maksavat työntekijöille lakien mukaista palkkaa. Lapsityövoiman ja pakkotyön käyttö on kielletty Reilun kaupan yrityksissä, ja myös ympäristö on huomioitava viinintuotannossa.

Fair for Life -merkintä myönnetään tuotteille, joiden tuotanto ja kauppa edistävät sosiaalista vastuuta ja Reilun kaupan periaatteita. For Life -merkintä taas myönnetään samoilla perusteilla yrityksille.

Sosiaalisesti vastuullisia tuotteita:

Näistä merkinnöistä tunnistat vastuullisen viinin ja muun alkoholijuoman

Ei siis ole olemassa yhtä sertifikaattia, joka määrittelisi, mitä kaikkea viinin ja muiden alkoholijuomien vastuullisuus tarkoittaa. Viinipakkauksissa olevat merkinnät ja Alkon kriteerit auttavat onneksi tekemään eettisiä ja ekologisia valintoja.

Alkon Vihreä valinta -merkinnän saaneet viinit kertovat, että tuottaja on sitoutunut ympäristötyöhön ja kestävään kehitykseen. Eettiset sertifioinnit taas kertovat, että tuottaja huomioi ympäristön lisäksi ihmisten hyvinvoinnin viinintuotannon eri vaiheissa.

Ekologisuudesta kertovia Vihreä valinta -merkintöjä on kuusi:

  • Alkuviini
  • Biodynaaminen
  • Luomu
  • Paikallinen kestävän kehityksen sertifiointi
  • Vegaaninen
  • Ympäristöystävällinen pakkaus

Kuvat Vihreä valinta -symboleista löytyvät Alkon sivuilta.

Paikallisesti kestävän kehityksen sertifioituja viinejä:

Sosiaalisesta vastuullisuudesta kertovia merkintöjä on kolme:

  • Reilu kauppa eli Fairtrade
  • Fair for Life
  • For Life

Kuvat sosiaalisesti vastuullisten tuotteiden symboleista löytyvät Alkon sivuilta.

Valintamme ovat osa vastuullisuusketjua

Myös kuluttaja voi vaikuttaa omalla toiminnallaan alkoholijuoman elinkaaren vastuullisuuteen.

Mitä enemmän vastuullisesti tuotettuja viinejä ja muita alkoholijuomia ostetaan ja mitä kiinnostuneempia kuluttajat ovat alkoholijuomien alkuperästä, sitä voimakkaampi on myyjille ja tuottajille välittyvä viesti: vastuullisuus on tärkeää. Vastuullisuus kannattaakin ottaa yhdeksi alkoholijuomavalinnan kriteeriksi.

Viinin ja muun alkoholijuoman hiilijalanjälkeä voi pienentää myös arkisella toiminnallaan. Useiden ajomatkojen sijaan juoma- ja ruokaostokset kannattaa hoitaa samalla reissulla. Juhliin hankittavan alkoholijuoman määrä on hyvä arvioida etukäteen, jotta hävikkiä ei tule.

Viini ja myös muut alkoholijuomat kannattaa säilyttää viileässä ja varjoisassa, jotta ne eivät pilaannu, ja sisältö tulee nautittua varmasti. Jos viinipullosta maistelee vain lasillisen, loppu viini kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Ja kun alkoholijuomapakkaus on lopulta tyhjä, se tulee kierrättää oikein Alkon ja PALPAn ohjeiden mukaisesti.

Teksti: Janica Brander

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!