Särkymätön juomapakkaus on ekoteko

hanallinen pahvipakkaus ja viinilasi
Ympäristöystävällisen pakkauksen merkki

Kartonkitölkkeihin, hanapakkauksiin, kierrätettäviin muovipulloihin ja viinipusseihin pakatut juomat ovat kevyitä ja käteviä pakata. Kevyet pakkaukset ovat myös ekoteko, sillä niillä on pieni hiilijalanjälki.

Kevyt pakkaus keventää myös hiilijalanjälkeä

Viinien ja muiden alkoholien ympäristövaikutukset syntyvät valmistuksen lisäksi pakkauksesta ja kuljetuksesta. Hiilijalanjälkeään pohtivan kuluttajan kannattaakin kiinnittää huomiota juoman valmistustavan lisäksi pakkaustyyppiin.

Juomapakkauksen osuus tuotteen ympäristövaikutuksista yllättävän suuri, peräti 40 prosenttia. Alkon teettämän selvityksen mukaan särkymättömillä pakkauksilla on grammoissa pienin hiilijalanjälki juomalitraa kohden (hiilidioksidiekvivalenttigrammat per litra):

  • Hanapakkaus 70 g CO2e/l
  • Kartonkitölkki 80 g CO2e/l
  • Viinipussi 96 g CO2e/l
  • Kierrätettävä PET-muovipullot 245 g CO2e/l

Pakkauksen ympäristövaikutukset on helppo hahmottaa, kun ajattelee, että yhden minuutin suihkun tuottama hiilijalanjälki on noin 80 CO2e/l.

Särkymättömät pakkaukset ovat ekologisia, koska ne eivät paina paljon. Kevyemmän materiaalin tuominen valmistusmaasta Suomeen vaatii vähemmän energiaa kuin painavan kuljettaminen. Näin myös päästöjä syntyy vähemmän.

Hanapakkaus vähentää päästöjä ja hävikkiä

Myös logistiikka ja kuljetus vaikuttavat alkoholin tuottamaan hiilijalanjälkeen.

Hanaviinit kuljetetaan Suomeen usein noin 25 000 litran flexitankeissa, jotka ovat kuin erittäin suuria hanaviinipakkauksia. Flexitankit tuodaan Suomeen yleensä jäähdyttämättömissä tai kylmäkonteissa laivalla, joka on lentorahtia vähäpäästöisempi kuljetustapa. Viini pullotetaan pienempiin kuluttajapakkauksiin vasta määränpäässä. Laivalla suuressa tankissa kuljetettu hanaviini on siis kuljetus- ja pakkausyhdistelmänä päästömäärältään pienin. Hanapakkaus vähentää myös hävikkiä ja tätä kautta tuotteen ympäristökuormitusta.

Hanapakkauksen pussi ja hana on suunniteltu ilmatiiviiksi, joten viini ei altistu hapelle ja pilaannu nopeasti. Hanapakkaukseen tai viinipussiin säilötty viini pysyy jääkaapissa hyvänä jopa kuukauden. Näitä pakkausvaihtoehtoja kannattaa suosia etenkin, jos tiedät, ettei kaikki juoma kulu kerralla.

Lisätietoa alkoholien tuotanto- ja pakkaustavan ekologisuutta koskevista merkinnöistä löytyy Alkon sivuilta.

Kierrätä pakkaus oikein

Jotta pakkauksen ympäristökuormitus olisi mahdollisimman pieni, se tulee kierrättää oikein. Kierrätettynä PET- eli kestomuovista tehty pullokin on ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Pantillisten pakkausten kierrätysjärjestelmää ylläpitävän Suomen Palautuspakkaus Oy PALPAn mukaan pantillisten PET-muovipullojen kierrätysprosentti on Suomessa erittäin hyvä, yli 90. Pantilliset muovipullot eivät siis jää kovinkaan usein roskaksi luontoon.

Pantittomat pakkaukset tulee lajitella materiaalin mukaan kartonki-, seka-, muovi-, lasi-, energia- ja metallijätteeseen.

Useita eri materiaaleja sisältävä hanapaukkaus on kierrätettävä erityisen huolellisesti. Kartonkiosa kuuluu kartonkijätteeseen, muovinen sisäpussi, hana ja kahva muovijätteeseen ja alumiinia sisältävä sisäpussi, viinipussi, hana ja kahva sekajätteeseen. Viinipussit ja hanapakkausten sisäpussit voi palauttaa myös yli 200 Alkon myymälään.

Tarkemmat kierrätysohjeet löytyvät Alkon ja PALPAn sivuilta. Ohjeissa on jonkin verran paikkakuntakohtaisia eroja, jotka kannattaa huomioida.

 

Muita alkoholijuomia kierrätettävissä muovipulloissa:

Huippuviinejä helpoissa pakkauksissa

Keveys tekee särkymättömistä juomapakkauksista myös helppokäyttöisiä. Kartonkitonkat, viinipussit ja muovipullot ovat hyviä vaihtoehtoja, jos haluat nauttia punaviinilasillisen laavulla vaelluksen päätteeksi, mutta rinkkaan ei saa tulla liikaa painoa.

Kartonki- ja muovipakkaukset eivät paina repussa, ja viinitonkkaa on helppo kantaa kahvasta. Neliömäisiä tonkkia on myös helppo pinota päällekkäin, jos viet juomia vaikkapa suuriin juhliin, mutta kuljetustilaa on rajallisesti.

Särkymättömiin pakkauksiin pakattujen viinien valikoima kasvaa koko ajan. Hanapakkauksissa myydään useita laatuviinejä, jotka säilyvät pitkään hyvinä ilmatiiviissä pakkauksissa. Leirinuotiollakin voi siis siemailla huippuviiniä.

Viinit ja kuohuviinit kevyissä lasipulloissa

Myös lasipullo voi olla tavallista kevyempi. Kevyitä lasipulloja on niin still-viineissä kuin kuohuviineissäkin.

Viinejä kevyissä lasipulloissa:

Kuohuviinejä kevyissä pulloissa:

Teksti: Janica Brander

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!