Pasta ja viini | Mikä viini pastalle?

Pasta ja viini | Mikä viini kannattaa valita pastalle?
Valitse viini pastalle pastakastikkeen perusteella.

Mikä viini kannattaa valita pastalle? Pastan kanssa tarjoiltava viini valitaan ensisijaisesti pastakastikkeen raaka-aineiden mukaan. Hyvänä yleisohjeena valinnat voi tehdä näin: valitse kasvis-, kala- ja äyriäispastoille mieluusti kevyt ja raikas valkoviini. Voimakkaammille, esimerkiksi lihaa sisältäville pastaruoille, kannattaa puolestaan valita keskitäyteläinen punaviini. Tietenkin pastojen kanssa, kuten lähes kaiken muunkin ruuan kanssa, sopii myös kokeilla kuplivaa, joko samppanjaa tai kuohuviiniä.

Yleinen uskomus on, että Marco Polo toi pastan Kiinasta vuonna 1295, kun hän palasi löytöretkeltään Italiaan. Väitetään myös, että jotkut Rooman keisareista nauttivat pastasta jo vuosisatoja ennen kuin Marco Polo oli syntynyt. Niin tai näin, pasta liitetään vahvasti Italiaan, jossa se onkin yksi heidän kansallisruoista ja sitä käytetään lähes kaikilla aterioilla.

Täyteläiset pastakastikkeet

Klassisten täyteläisten pastaruokien kuten Pasta Carbonaran sekä Alfredon kanssa sopii kokeilla Carmenère-rypäleestä valmistettuja punaviinejä. Erinomainen yhdistelmä on esimerkiksi valmistaa Gnoccheja gorgonzolakastikkeella ja parmesaanilla sekä yhdistää aterian kanssa lasillinen ihanan pehmeää Carmenère-rypäleestä valmistettua punaviiniä kuten chileläistä Santa Helena Siglo de Oro Carmenère Reservaa.

Viinit täyteläisille pastakastikkeille:

Äyriäis- ja kalapastat

Jos olet tekemässä äyriäispastaa valitse kumppaniksi Chardonnay tai Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu viini. Äyriäiset ovat luonnostaan hieman makeita, ja ne sopivat yleensä hyvin täyteläisten tynnyrissä kypsytettyjen valkoviinien kumppaniksi. Kokeilemisen arvoisia viiniä äyriäispastojen kanssa ovat Uuden Maailman valkoviinit kuten uusiseelantilainen klassikko Brancott Estate Marlborough Sauvignon Blanc tai australialainen Jacob’s Creek Chardonnay. Myös aika usein haasteelliseksi osoittautuva latva-artisokka toimii hyvin vaikkapa bruscetta-alkupaloina Jacob’s Creek Chardonnayn kanssa. Tässä viinissä on myös hieman pähkinäisiä aromeja, ja jos lisäät kastikkeeseen hyppysellisen paahdettuja pähkinöitä, huomaat kuinka mukavasti viinin aromit korostuvat.

Viinit äyriäis- ja kalapastoille:

Tomaattipohjaiset pastakastikkeet

Tomaattipohjaisen pastakastikkeen seuraksi yhtenä vaihtoehtona kannattaa kokeilla Merlot-rypäleestä valmistettua viiniä. Tämän rypäleen pehmeys, vähähappoisuus ja matalampi tanniinisuus tekevät siitä hyvän kumppanin pastalle. Esimerkiksi Alkon valikoimista löytyvä chileläinen luomupunaviini 35 South B.O. Merlot on hyvä valinta. Jos käytät tomaattipohjaisessa pastakastikkeessa äyriäisiä tai muita meren eläviä, voit valita hedelmäisen ja hapokkaan Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistetun valkoviinin. Kokeile vaikkapa suomalaisten suosikkiviinibrandia chileläistä Gato Negro Sauvignon Blancia.

Viinit tomaattipohjaisille pastakastikkeille:

Pesto- ja juustopohjaiset kastikkeet

Kun tarjoilet pastan kanssa pestokastiketta tai juustoisen kermaista kastiketta, valitse kumppaniksi hieman voimakkaampi valkoviini. Ruuat, joissa on riittävästi kermaa ja voita pitävät viinin kermaisesta koostumuksesta, ja pärjäävät myös sen lievästi makean ensivaikutelman rinnalla. Monet täyteläiset ja tammikypsytetyt Chardonnay-viinit ovat hyviä kumppaneita näille ruuille. Kokeile vaikkapa chileläistä luomuvalkoviiniä 35 South B.O. Chardonnayta tai argentiinalaista Graffigna Chardonnayta. Voimakkaan juustoisten kastikkeiden kanssa toimivat usein myös Cabernet Sauvignon -rypäleestä valmistetut punaviinit kuten chileläinen Santa Helena Varietal Cabernet Sauvignon tai vaikkapa Pato Amado. Jälkimmäisen tunnistat Alkossa helposti etiketistä, jossa on Kaj Stenvallin Ankkamaalaus.

Viinit pesto- ja juustopohjaisille kastikkeille:

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!