Pizza ja viini | Mikä viini pizzalle?

Pizza ja viini - mikä viini pizzalle?

Pizzalle paras valinta on mutkaton viini. Pizzan kanssa maistuva viini riippuu suuresti pizzan täytteistä. Kuten muunkin ruuan kanssa, äyriäistäyteiselle pizzalle valitaan eri viini kuin pepperonitäytteiselle pizzalle. Pizzaviiniksi ei kenties kannata valita mitään erikoisen hienoa tai kallista viiniä.

Viinivinkit eri pizzoille

Pizzan kanssa tarjoiltavan viinin valinta riippuu suuresti pizzan täytteistä. Kuten muunkin ruuan kanssa äyriäistäyteiselle pizzalle valitaan eri viini kuin pepperonitäytteiselle pizzalle. Pizzaviiniksi ei kannata valita mitään erikoisen hienoa tai kallista viiniä. Pizza on mutkatonta ruokaa ja sellaista tulee sen kanssa nautittavan viininkin olla.

Joskus myös kuulee sanottavan, että tomaatin kanssa ei saa juoda viinejä, mutta raikkaat punaviinit vastaavat tähän haasteeseen. Ne ovat hyvin usein yksinkertaisten, välimerellisessä keittiössä tunnettujen ja suosittujen ruokien mutkattomia seuralaisia. Joten jos suosikkisi on perinteisen Margarita-pizza, jossa täytteenä on pelkästään juustoa ja tomaattia, kokeile hieman paahteista chileläistä Castillo de Molina Cabernet Sauvignonia. Se on mitä mainioin pizzan kyytipoika. Myös etelä-afrikkalainen runsaan hedelmäinen Namaqua Smooth Dry Red -punaviini on parhaimmillaan iloisilla pizzalounailla.

Suomalaisen makuun sopivan, ja jo lähes klassikoksi nousseen kinkku-ananaspizzan kanssa (Americana, Hawaijin pizza) maistuu puolestaan hapokkaan raikkaat Riesling-viinit. Riesling-viinien hienoinen makeus sekä sitruksen ja persikan aromit sopivat loistavasti tälle pizzalle. Alkon valikoimasta löytyy vaikkapa ranskalainen Gisselbrecht Tradition Riesling tai saksalainen Moselland Riesling Trocken.

Jos pizzassa on lisukkeena rasvaisempaa ja suolaisempaa pekonia tai vaikkapa espanjalaista serranokinkkua ja oliiveja niin viiniksi voit Tempranillo-rypäleestä valmistettuja viinejä. Esimerkiksi espanjalaisessa Campo Viejo Crianzassa Tempranillo-rypäleen pyöreys ja pehmeys sekä täyteläinen hedelmäisyys ovat täydellinen yhdistelmä tämän tyyppiselle pizzalle.

Äyriäispizzan seuraan suosittelemme viiniksi raikkaan kesäisiä roseeviinejä tai vaihtoehtoisesti ei-tammista valkoviiniä vaikkapa Jacob´s Creek Rieslingiä. Roseeviineistä pizzan kanssa toimivat loistavasti chileläiset Castillo de Molina Reserva Rosé ja Santa Helena Varietal Rosé sekä pirteähappoinen ja helmeilevä Mateus Rosé Original.

Muita hyväksihavaittuja pizza-viini yhdistelmiä ovat:

Mausteinen BBQ-kanatäytteinen pizza ja Chardonnay-rypäleestä valmistetut valkoviinit australialainen Jacob’s Creek Chardonnay tai chileläinen Castillo de Molina Reserva Chardonnay ovat mainio parivaljakko.

Kasvistäytteisten pizzojen kuten tomaatti-basilika-pizzan tai herkkusienipizzan kanssa sopivat loistavasti kepeähköt Pinot Noir -punaviinit kuten australialainen Jacob’s Creek Pinot Noir tai chileläinen Castillo de Molina Pinot Noir.

Pepperonipizzan kanssa mukavia makumatkoja antavat Jacob's Creek Granache Shiraz sekä chileläinen luomupunaviini 35 South Organic Cabernet Sauvignon Merlot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!