Tapakset ovat espanjalaisia alkupaloja tai pieniä suupaloja. Ne voivat olla kylmiä tai lämpimiä, ja yleensä niitä tarjoillaan kerralla useita erilaisia. Tapaksista voi alkupalojen sijaan halutessaan koota kokonaisen aterian. Ne sopivat erinomaisesti myös illanistujaisten pikkusuolaiseksi tarjoiluiksi tai vaikka aperitiivin kanssa tarjoiltavaksi ennen illallista.
Mitä viiniä tapasten seuraan?
Koska tapakset ovat espanjalaisia, on hyvä idea tarjoilla niiden kanssa espanjalaisia viinejä. Alun perin tapaksia on tarjoiltu sherryjen kanssa. On myös hyvin tavallista, että tapasten seurana tarjoillaan espanjalaista kuohuviiniä, cavaa, tai espanjalaista keskitäyteläistä punaviiniä.
Tapasideoita tapaspöytään
Tapaspöytään voi kattaa oman maun mukaan erilaisia suupaloja kylminä tai lämpiminä. Tapasaterian voi koota joko kaupasta valmiina saatavista aineksista, mutta espanjalainen keittiö tarjoilee myös toinen toistaan herkullisempia reseptejä. Usein tapasreseptit ovat helppoja ja nopeita valmistaa.
Valmiiksi kaupasta saatavia tapasideoita:
- Juustot, kuten Manchego- tai vuohenjuusto
- Oliivit
- Aurinkokuivatut tomaatit
- Isot kaprikset
- Cocktail suolakurkut
- Leikkeleet, kuten Chorizo tai Serranonkinkku
- Suolakeksit, patonkiviipaleet
- Hedelmät valmiina lohkoina tai annospaloina
Katso alta myös lajitelma tapasresepteistä, joista useat ovat helppoja ja nopeita valmistaa.