Chile

Chileläisiä viiniviljelmiä.

Edullinen ilmasto pitkine kasvukausineen ja suurine yö- ja päivälämpötilojen vaihtelueroineen tekevät viininviljelystä erittäin suotuisaa Chilessä.

Viininvienti voimakkaassa kasvussa

Chilen viininviljelyllä on pitkä ja merkityksekäs historia. Varmasti ei tiedetä, tulivatko alkuperäiset köynnökset jo 1500-luvulla Chileen Perusta, Meksikosta vai suoraan Espanjasta. Mutta monet nykyisistä lajikkeita saapuivat vasta 1800-luvun puolella. Suurin osa Chilen viinitarhoista sijaitsee Central Valleyssä, Santiagon ja Temucon kaupunkien välissä. Siellä tuotetaankin noin 90% maan viineistä. Alue jakaantuu neljään viinialueeseen: Maipo, Rapel, Curicó ja Maule.

Voimakkaan viiniviennin ansiosta Chilen viiniviljelyala kasvaa vuosittain jopa 10 000 hehtaaria. Andien ja valtameren välissä eristyksissä olevan maan viiniviljelmät ovat sijaintinsa ansiosta säästyneet niin taudeilta kuin tuholaisilta. Pienet tuotantokustannukset, edullinen ilmasto pitkine kasvukausineen ja suurine yö- ja päivälämpötilojen vaihtelueroineen tekevät viininviljelystä erittäin suotuisaa Chilessä. 1990-luvun puolivälin jälkeen Chilessä investoitiin valtavia summia premium-lajikkeiden istutuksiin ja viiniä ryhdyttiin tekemään kansainvälisien standardien mukaisesti.

Helposti lähestyttäviä punaviinejä

Chilen punaviinit ovat tyypillisesti pehmeitä, hedelmäisiä ja helposti lähestyttäviä. Tunnetuin viinityyppi onkin voimakas ja herukkainen Cabernet Sauvignon, jonka maineikkaimmat edustajat tulevat Maiposta. Muita punaisia lajikkeita ovat Pinot Noir, Merlot sekä erityisesti kotimaansa pöytäviinituotantoon käytetty oma lajike Pais. Vaaleista lajikkeista tyypillisiä ovat Sauvignon Blanc ja Chardonnay. Eri toten Sauvignon Blanc on tunnetusti raikkaan hapokkaita, mustaherukanlehdelle tuoksuvia ja kuivia.

Vahva panostaminen laatuun

Laatuun panostetaan edelleen hyvin vahvasti ja myös luonnonmukaista viljelyä harjoitetaan yhä enenevissä määrin. Valmistamot ovat varustettu nykyaikaisella tekniikalla ja menetelmiä on uudistettu osin ulkomailta hankitun opin mukaisesti. Eurooppalaisperäisistä lajikkeista Chilessä tuotetut viinit ovatkin nostaneet huimasti suosiotaan Suomessa.

Chileläisiä viinitaloja

Chileläisiä viinitaloja ovat muun muassa Viña San Pedro, Viña Tabali sekä Viña Santa Helena.

Chileläisiä viinejä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!