Italia

Italialainen viinin viljelymaisema.
Italia on Euroopan vanhimpia ja merkittävimpiä viininviljelijämaita. Italian huippuviineillä on oma persoonallinen eloisuutensa ja tyylinsä.

Rooman valtakunta ja viininviljely

Italia kuuluu Ranskan rinnalla Euroopan merkittävimpiin viininviljelijämaihin. Italia on myös mantereen vanhimpia viininviljelymaita. Rooman valtakunnan mukana Länsi- ja Keski-Eurooppaan levisi jo pitkälle kehittynyt viininviljelyä ja valmistusta koskeva tietous. Roomalaiset kehittivät viininviljelyn myös erittäin tuottoisaksi taloushaaraksi, ja satamakaupunki Pompeiji kehittyikin antiikin maailman merkittävimmäksi viinikaupan keskukseksi.

Rooman valtakunnan luhistuttua viinin viljely ja valmistus menettivät asemaansa. Nousukauden tullen viinintuonnilla ansaitsi viljelyä paremmin ja Italian viininviljely pysyikin hengissä ainoastaan köyhän maalaisväestön harjoittamana omavaraistaloutena. Monilla seuduilla ainoastaan luostarit pelastivat viininviljelyperinteen.

Kuuluisa Barolo

Ranskan esikuvan mukaan kehitettiin viinityypit, kuten barolo, brunello ja chianti, jotka puolitoista vuosisataa myöhemmin kuuluvat maailman suosituimpiin ja parhaisiin viineihin. Suunnilleen samoihin aikoihin syntyivät nykyäänkin kuuluisat italialaiset viininviljelyopistot ja kellarit kuten Gancia, Cinzano ja Bolla.

Vasta 1960-luvulla Italiassa alkoi viininviljelyn muutos kohti entistä parempaa laatua. Uudet sukupolvet toivat maahan viininviljelyksen oppia mm. Raskasta ja Uudesta maailmasta. Kehitys seurasi viininvalmistuksesta myös enemmin viinitarhoihin, missä vanhentuneet tarhat raivattiin ja korvattiin nykyaikaisilla, laatuun tähtäävillä viiniviljelmillä.

Samaan aikaan myös viinilaki modernisoitiin vastaamaan paremmin kansainvälisiä vaatimuksia. Syntyi uusi ryhmä viinejä: maantieteellisen alkuperämerkinnän saaneet pöytäviinit (IGT) ja runsaasti entisiä pöytäviinejä voitiin uusittujen tuotantomenetelmien ansiosta markkinoina alkuperämerkinnän saaneina laatuviineinä (DOC/DOGG).

Nykypäivä

Italian viininviljelijät ovat myös viime aikoina alkaneet parantaa kotimaista lajikevalikoimaa, sillä kiinnostus kansainvälisiin rypälelajikkeisiin on alkanut vähentyä selvästi. Italian huippuviineillä onkin aivan oma persoonallinen, eloisuutensa ja tyylinsä. Ylisatoiset, mitäänsanomattomat viiniköynnökset ovat jäämässä vähemmistöksi ja keskivertoviinien laatu on kohentunut huomattavasti viime vuosina.

Italialaisia viinitaloja

Pernod Ricard Finland maahantuo Premium Wine Selectionin italialaisia viinejä. Valikoiman viinit tulevat eri viinialueilta Italiasta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!