Portugali

Portugalin viinilaakso, jota halkoo joki.
Foinikialaiset aloittivat viininviljelyn juuri Iberian niemimaalla ensimmäisellä vuosituhannella ennen Kristusta. Ja juuri kreikkalaiset ja lopulta roomalaiset jatkoivat viininviljelyn edistämistä.

Portugalin laatuviinivallankumous

Pitkän ja maineikkaan viinihistorian omaava Portugali vaipui monien muiden Euroopan maiden tapaan liki vuosisadaksi uneen viinikirvan tuhottua vanhat köynnökset 1800-luvun lopussa ja diktatuurin kannustaessa osuuskuntien massatuotantoa satoisista lajikkeista.

Viime vuosituhannen lopulla Portugalin liityttyä EU:n alkoi laatuviinivallankumous. EU-tukien avustuksella syntyi räjähdysmäisesti uusia viinitiloja ja viinejä, sillä suurten portugalilaisten merenkulkijoiden ja löytöretkeilijöiden jälkeläiset ovat vasta viime aikoina alkaneet ymmärtää maansa kukoistuskauden aikaisten viinitilojen arvon. Paitsi täysin uusia viinitiloja, uudet omistajat ovat nykyaikaistaneet satoja vuosia vanhoja viinitiloja, jotka nyt tuottavat omaa viiniään. Rahoitukset mahdollistivat myös tarhojen uudelleenistutuksen laadukkaammilla köynnösmateriaaleilla. Tämän seurauksena viinien laatu ja suosio kääntyivät nousuun.

Mateus Rosé

Parhaiten Portugali tunnetaan sen portviineistä, mutta siellä tuotetaan punaviinien lisäksi myös pirskahtelevia roseeviinejä ja kevyttä, nuorena juotavaa valkoista vinho verdeä. Maailman menestyksekkäin ja innovatiivisin viini, puolikuiva ja helmeilevä Mateus Rosé on kenties tunnetuin portugalilainen viini kautta aikojen.

Persoonallisia viinejä

Kosteassa ilmastossa viiniköynnökset ovat elinvoimaisia, ja rypäleiden hapokkuus on korkea ja sokeripitoisuus suhteellisen vähäinen. Tästä syystä sekä puna- että valkoviineissä on alhainen alkoholipitoisuus, purevaa ärhäkkyyttä ja ehdottoman paikallinen maku. Maan eristäytyneisyyden aika on edesauttanut satojen omien rypälelajikkeiden säilymisen. Näistä sekoittamalla saadaan aikaan vivahteikkaita ja luonteikkaita viinejä hyvinkin edullisesti. Euroopasta tuskin mistään löytää yhtä hyvää hinta-laatusuhdetta.

Tulevaisuus

Väitetyn noin 500 kotimaisen rypälelajikkeen, lukemattomien vanhojen istutusten ja viininvalmistajien sitoutuneisuuden ansiosta Portugalilla on edessään suuri tulevaisuus nykyaikaisessa viinimaailmassa. Viiniköynnös ei myöskään ole maan ainoa viinin kannalta kiinnostava kasvi. Maan eteläosassa ovat maailman suurimmat korkkitammimetsät, ja Portugali onkin viinipullonkorkkien pääasiallinen tuottaja.

Portugalilaisia viinitaloja

Portugalin yksi tunnetuista viinitaloista on muun muassa Sogrape Vinhos SA.

Portugalilaisia viinejä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!