Pääsiäinen - vinkit pääsiäismenuun ja pääsiäisviinin valintaan

Pääsiäinen kuuluu ehdottomasti niiden juhlien joukkoon, joihin kuuluu olennaisena osana hyvä ruoka ja viini. Pitkät pyhät antavat mahdollisuuden suunnitella nautinnollisia ruokahetkiä, joihin kuuluvat lammasruuat ja tuhdit punaviinit.

Aina sitä haaveillaan, että itselläkin olisi aikaa tehdä ruokaa oikein pitkän kaavan mukaan: alusta asti itse, laadukkaista raaka-aineista. Luonnollistesti aikaa pitäisi jäädä vielä aterian kiireettömään nautiskeluun, erityisessä seurassa ja hyvän viinin kyydittämänä, totta kai. Sitä varten meillä onneksi on arkipyhät – nuo rakastetut viikonlopun pidentäjät – joiden aikana jokainen meistä ehtii muuntautua yhden päivän ajaksi huippukokiksi.

Rennompi pääsiäinen hyvin suunniteltuna

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: poimi siis valmiiksi reseptit, jotka haluat toteuttaa ja suunnittele kauppalista huolella etukäteen. Myös itse kokkailuun kannattaa varata riittävästi aikaa etukäteen, näin ruoan valmistus sujuu ilman hikikarpaloiden muodostumista ja ehdit kokkailun lomassa vaikka jo siemailla illan viiniä. Ruoan valmistushan on osa nautinnosta – hyvin suunniteltuna se on hauska ja rento osa päivän ohjelmaa, mihin arkena ei tunnu koskaan löytyvän aikaa tai energiaa.

Vinkkejä pääsiäisen lammasviinin valintaan

Helpoin tapa valita viini pääsiäisruoille on valita se lihan valmistustavan perusteella. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että lampaan lihalle soveltuvat hyvin melko täyteläiset ja mehevät punaviinit, mutta valmistustapa vaikuttaa parhaimman viinivalinnan tekemiseen. Grillatulle lihalle toimii hienosti klassinen Ripasso, jonka mehukas hedelmäisyys ja pehmeät tanniinit tasapainottavat grillatun pinnan paahteisuutta. Kokeile esimerkiksi italialaista Zonin Valpolicella Ripasso Superiore -viiniä, joka löytyy Alkon tilausvalikoimasta kahdessa eri pullokoossa. Yrttiselle ja roseeksi jätetylle lihalle kannattaa valita hieman tanniinisempi viini. Chileläinen Santa Helena Seleccion del Directorio Cabernet Sauvignon on täyteläinen ja ryhdikäs valinta lampaanfileelle. Pitkään haudutettujen lammasruokien kanssa viini ei saisi olla kovin tanniininen, vaan ennemmin pehmeä ja kosiskelevan kypsä. Rocca di Montemassi Sangiovese sopii haudutetuille lihoille myös silloin, kun väkeä on koolla enemmän. Kolmen litran hanapakkaus myös säilyy avattuna huomattavasti pidempään kuin pulloviinit, jopa pari viikkoa korkkaamisesta.

Suklaa - pääsiäisen ehdoton jälkiruoka

Niin, ja mikäli sisäinen master chefisi kyllästyy gourmet ruokien valmistuksen ennen jälkiruokaa, ei hätää: onhan pääsiäinen myös suklaan juhla! Linkin takaa löydät tietoa viinin ja suklaan yhdistelemisestä. Onko tässä maailman helpoin jälkiruoka menu?

Valmiiksi suunnitellut menut ja reseptit kruunaavat pääsiäisen

Lue vinkkimme, joiden joukosta löytyy herkullinen pääsiäismenu, pääsiäisen alkuruokia, vinkkejä lammasviinin valintaan ja tietysti pääsiäisen parhaat lammasreseptit, joiden joukossa on muun muassa karitsan potka, karitsan kare ja herkulliset lammaspyörykät.