Pääsiäismenu alkaa tapaksilla ja sen kruunaa karitsanpaisti

Täydellinen pääsiäismenu alkaa espanjalaisilla tapaksilla. Herkulliset suupalat valmistetaan kevään kunniaksi parsasta ja serrano-kinkusta sekä pikkuperunoista ja aiolista.

Pääsiäisen herkkupöytään kuuluu itseoikeutetusti lammas. Tämän pääsiäismenun pääosaa esittää yksinkertaisin maustein maustettu karitsan paahtopaisti, joka nautitaan mehevien uunivihannesten sekä paahdetun valkosipulikastikkeen kera. Kastike on takuuvarma valinta lampaalle.

Pääsiäismenu kruunataan laadukkaan espanjalaisen, Campo Viejon viinitalon viineillä. Hedelmäisen mausteiset Campo Viejo Crianza ja Campo Viejo Reserva ovat maultaan verrattomia ja soveltuvat tarvittaessa säestämään myös aterian jälkeen jatkuvaa seurustelua.

Aperitiiviksi sopii Campo Viejo Cava Brut Reserva. Kuivan sitruksinen viini on myös mainio juoma kesäkauden avajaisiin.

Saman viiniperheen viinit tekevät pääsiäismenusta yhtenäisen. Näin viinit tekevät myös kattauksesta harmoonisen kokonaisuuden.

pääsiäismenu

Pääsiäismenu alkaa espanjalaishenkisillä tapaksilla

Pääsiäismenu | Paistettua parsaa ja serrano-kinkkua

2 rkl oliiviöljyä
6 viipaletta serrano-kinkkua
12 parsatankoa
pippuria

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Lorauta puolet öljystä uunivuokaan. Puolita serrano-kinkun viipaleet pituussuunnassa. Leikkaa parsojen sitkeät puumaiset päät pois. Kääri kinkkuviipale kunkin parsan ympärille. Aseta käärityt parsat uunivuokaan ja sivele lopulla öljyllä. Mausta pippurilla. Paista noin 10 min.

Pääsiäismenu | Pikkuperunoita aiolin kera

450 g pieniä uusia perunoita
1 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
suolaa ja mustapippuria

Aioli:
1 huoneenlämpöinen munankeltuainen
1 rkl sitruunamehua tai valkoista balsamicoa
2 kuorittua valkosipulinkynttä
5 rkl neitsytoliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Pane keltuainen; mehu/balsamico, valkosipuli, suola ja pippuri monitoimikoneeseen (metalliteräiseen). Sekoita ainekset. Lisää oliiviöljy koneen käydessä ensin hitaasti tipoittain ja kun kastike alkaa sakeutua. Valuta öljyä hitaasti ja tasaisesti kunnes kastike on sakeaa ja sileää. Halkaise perunat tarvittaessa, jotta saat sopivan kokoisia suupaloja. Laita perunat kattilaan, jossa on kylmää suolattua vettä. Kiehauta ja anna hautua kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta ja siirrä isoon kulhoon. Kaada aiolikastike perunoiden päälle ja pyörittele perunoita varovasti kastikkeessa. Annan marinoitua 20 min. Ripottele päälle persiljaa ja suolaa maun mukaan. Tarjoa lämpimänä.

Viinisuositus:

Campo Viejo Reserva
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, tumman kirsikkainen, kypsän karpaloinen, kevyen mokkainen, hennon paahteinen.

Pääsiäismenun kruunaa karitsanpaisti sekä lampaalle hyvin sopiva valkosipulikastike

Pääsiäismenu | Karitsanpaisti, paahdettu valkosipulikastike ja uunivihannekset

Karitsanpaisti

karitsan paahtopaistia
suolaa
mustapippuria
öljyä

Ruskista paistit ensin pannulla; mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia eli kunnes sisälämpötila on 56 astetta. Anna paistien vetäytyä folion sisällä 15 minuuttia. Tarjoile paahdetun valkosipulikastikkeen ja mieleisesi lisukkeen kanssa.

Paahdettu valkosipulikastike

1 uunissa paahdettu valkosipuli (15 min 200 asteessa)
½ dl punaviinietikkaa
4 dl demi glace -kastiketta
2 dl punaviiniä
1 tuore tomaatti
50 g sipulia
50 g salottisipulia
30 g selleriä
50 g porkkanaa
persiljaa
timjamia
arrow-juurijauhoa suurustamiseen

Kuumenna kattila ja kaada sinne etikka. Lisää viini, vihannekset sekä liemi. Keitä hiljalleen reilu tunti. Lisää lopuksi timjami. Siivilöi kastike ja suurusta tarvittaessa arrow-juurella.

Uunivihannekset

100 g porkkanaa
100 g sipulia
100 g lanttua
400 g perunaa
öljyä
rosmariinia
50 g oliiveja
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pese vihannekset ja paloittele reiluiksi tasakokoisiksi paloiksi. Lado aineet uunipannulle ja pyöräytä mausteiden kera öljyssä. Laita pannun pohjalle tilkka vettä ja anna vihannesten hautua 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Mikäli teet karitsanpaisteja pääruuaksi, voit hyvin siirtää ne kypsymään vihannesten päälle, kun olet ensin kypsentänyt vihanneksia puolisen tuntia.

Viinisuositus:

Campo Viejo Crianza
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, karhunvatukkainen, mausteinen, kevyen tamminen.

Tarjoile alkuun Campo Viejo Cava Brut Reserva -kuohuviiniä.

Campo Viejo Cava Brut Reserva
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, kevyen paahteinen, kukkainen

pääsiäismenu