Patasorsa ja riistakauden juurekset á la Viinimies

Syksyisestä sorsasaaliista ja puutarhan juureksista valmistuu nautinnollinen ateria, jota maukas kastike ja hyvä lintuviini täydentävät. Tarjolla on parasta lähiruokaa, jossa maut ovat kohdallaan.

Patasorsa

4:lle

2 patavalmista sorsaa
1 sipuli
pala juuriselleriä
2 pientä porkkanaa
4 dl lihalientä
voita paistamiseen
hieman punaviiniä
suolaa, pippuria

Huuhtele sorsat, kuivaa ja ruskista voissa padassa. Ota linnut padasta ja ruskista seuraavaksi kuutioitu porkkana, selleri, sipuli sekä linnun kaula- ja siipipalat. Nosta sorsat pataan rintapuoli ylöspäin. Lisää pataan lihaliemi ja viini. Anna lintujen hautua uunissa kannen alla 180 asteessa noin puolitoista tuntia, kunnes ne tuntuvat kypsiltä. Nosta sorsat padasta ja anna vetäytyä foliolla peitettynä. Ota liemi talteen kastiketta varten. Leikkaa linnut valmiiksi annospaloiksi ja tarjoa niiden kanssa syksyn juureksia sekä paistiliemestä suurustettua kastiketta.

Sipulilla höystetyt yrttiporkkanat

pieniä porkkanoita
nippu nuoria sipuleita
2 valkosipulinkynttä
ruohosipulia
pala purjosipulia
persiljaa
muutama rakuunan oksa
0,5 dl vettä
tilkka öljyä
suolaa ja sokeria

Pese ja kuori porkkanat. Kypsennä ne suolalla maustetussa vähässä vedessä. Silppua valkosipulinkynnet, sipulit ja kuullota ne kevyesti öljyssä. Lisää yrtit ja anna hautua. Kumoa porkkanoiden päälle tarjoiluvadille.

Pienet naurispaistikkaat

Valitse pieniä nauriita tai puolita isommat, kuori ne ja keitä lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Nauriille saa kauniin ruskean värin kun niitä ruskistaa paistinpannulla voissa. Tilkka hunajaa tai tummaa siirappia paistamisen yhteydessä pehmentää makua mukavasti.

Kastike

1 dl puolukoita
1 dl sorsien paistolientä
2 dl kermaa
1 tl sokeria
hieman soijaöljyä
suolaa, pippuria
maissitärkkelystä

Lisää survotut puolukat paistoliemeen ja keitä kokoon. Siivilöi lientä pieneen kattilaan noin desilitra. Lisää sokeri sekä kerma ja anna kastikkeen kevyesti kiehahtaa. Halutessasi voit suurustaa kastikkeen maissitärkkelyksellä. Viimeistele kastikkeen maku suolalla sekä pippurilla ja väri soijaöljyllä.

Resepti: Heikki Remes www.viinimies.com
Kuva: Eeva Remes