Parsa ja viini - makuhermoja hellivät viinivalinnat

Parsa on kevään superherkku. Ihanat vihreät ja valkoiset parsat valtaavat kauppojen vihannesosastot ja ravintolat viettävät parsaviikkoja ympäri Suomen. Keitettynä parsa hellii makuhermoja sellaisenaan, mutta se maistuu myös salaatissa, piirakan ja munakkaan täytteenä, keitossa ja risotossa.

Parsaherkkujen viinit.

Yksinkertaisimmillaan tuore parsa nautitaan kuitenkin sellaisenaan keitettynä ja voisulan kera. Jos parsaruokaan halutaan lisää voimakkuutta tarjoa sen kumppanina Hollandaise-kastiketta.

Parsa tarjotaan usein alkuruokana, ja tavallisimmin keitettynä, sitruunalla maustetun voisulan tai jonkin kastikkeen esimerkiksi juusto-, muna-, appelsiini- tai Hollandaise-kastikkeen kera. Parsasta syntyy myös lempeä keitto, taivaallinen gratiini ja parsatangot antavat juhlavuutta salaatteihin esimerkiksi äyriäisten seurana. Ihanan yksinkertainen, mutta takuuvarma herkku on myös ilmakuivattuun kinkkuun kääräistyt parsat voisulan kera. Lähes kypsäksi keitetyt parsat voi myös laittaa hetkeksi grilliin, jolloin ne saavat kauniit raidat pintaan sekä ihanan kesäisen grillin hieman savuaromisen maun.

Parsa syödään joko haarukalla ja veitsellä tai sormin. Kun syöt tuoreet parsat käsin, ota kiinni parsan tyvestä ja kasta nuppua voisulaan tai kastikkeeseen. Puumainen tyviosa jätetään syömättä. Parsaa kannattaa varata 6–10 versoa henkeä kohti.

Hapokas ja mineraalinen viini

Parsalle kannattaa valita kumppaniksi hapokas ja mineraalinen valkoviini. Alsacen alueen viineistä esimerkiksi aromikas Gisselbrecht Riesling Tradition on tuoksultaan mineraalinen, kukkainen ja hennosti hunajainen. Maussa tuntuu omenaa sekä sitruunaa ja kaiken kruunaa herkullinen hapokkuus. Juuri hento kukkaisuus sekä hyvä hapokkuus ovat niitä ominaisuuksia, jotka täydentävät loistavasti parsan makua. Myös parsan kanssa usein tarjottava Hollandaise-kastike vaatii rinnalleen melko täyteläisen ja hapokkaan sekä kuivan valkoviinin.

Jos haluat viiniltä enemmän runsautta, myös monet Sauvignon Blanc –viinit toimivat parsan kumppanina. Uusiseelantilainen Brancott Estate Marlborough Sauvignon Blanc on juuri sopivan hapokas ja sen omasta aromimaailmasta löytyvä hienostunut parsa toimii upeasti erilaisten parsaherkkujen kanssa. Myös trooppisten hedelmien ja greipin aromit, joita löytyy toisesta uusiseelantilaisesta valkoviinistä, Brancott Estate Gisborne Unoaked Chardonnaysta tukevat parsan herkkää makuja erinomaisesti. Suositellut viinit eivät hätkähdä parsan hieman karvasta makua ja nautinnollinen ruoka ja viini -nautinto on taattu.

Parsan keittäminen

Kuori tuoreet parsat ennen keittämistä. Aloita kuoriminen nupun alta tyveen päin, poista puumainen osa tyvestä napsauttamalla parsa poikki. Se katkeaa automaattisesti puisen osan kohdalta. Pane kuoritut parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen. Valitse mieluiten korkea ja kapea keittoastia, jossa herkät nuput voivat olla veden pinnalla. Keitä parsaniput siis silmut ylöspäin suolalla maustetussa vedessä (suolaa 2 tl/1 l vettä) 5–10 minuuttia eli kunnes ne ovat juuri ja juuri pehmeitä. Valuta parsat huolella. Liian kypsä parsa maistuu vetiseltä.