Sushi ja viini - valitse kirpakkaa ja kuivaa

Sushi on japanilainen pienikokoinen riisiruoka, jonka muoto on lähellä leivonnaista. Sushissa riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi kalaa, äyriäisiä, kasviksia tai kananmunaa. Täyte voi olla raakaa tai kypsennettyä, ja riisi voi olla palleroksi puristettu eli nigiri tai merilevään rullattu eli maki.

Viinit suhshille ja sushiohjeita

Sushin suosio on kasvanut kovaa vauhtia myös Suomessa. Uusia sushiravintoloita on avattu viime vuosien aikana useita ja trendi näytää edelleen olevan kasvussa. Sushi onkin terveellinen ja raikas ruokalaji, ja graaviin kalaan tottuneille suomalaisille helppokin herkku.

Etikkainen sushi on periaatteessa vaikea yhdistää mihin tahansa viiniin, ja perinteisesti sushia tarjoillaan vihreän teen ja japanilaisen riisiviinan eli saken kanssa. Jos haluat kuitenkin nauttia sushin kanssa viiniä, valitse tällöin kirpakoita sekä raikkaita puolikuivia tai kuivia valkoviinejä. Hyvä valinta on Moselland Riesling Trocken -valkoviini, mutta myös kuiva samppanja ja kuohuviini ovat sushin kanssa toimiva pari. Sushin valmistus kotioloissa on myös sen verran työlästä puuhaa, että se ansaitsee seurakseen kunnon juoman, lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen ja kumppanina voi hyvällä omalla tunnolla nauttia myös aitoa samppaanjaa vaikkapa G.H. Mumm Cordon Rouge Brutia.

Sushin valmistus

Tärkeintä sushin valmistuksessa on raaka-aineiden tuoreus. Kalan kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä raakana syötävän kalan on oltava ehdottoman tuoretta. Tiedustele kalatiskiltä milloin kala on kauppaan tullut ja kerro, että olet tekemässä sushia. Yleensä kauppiaat osaavat jo siinä vaiheessa antaakin tuoreinta mahdollista kalaa. Kerro myyjälle myös kuinka monelle aiot susheja tehdä, he osaavat neuvoa millaisia määriä kalaa tarvitset.

Sushin valmistuksessa tarvitset

- sushiriisiä ja sushietikkaa (tai valmista kastiketta riisin maustamiseen)
- sushinorilevää ja soijakastiketta
- wasabia ja hillottua inkivääriä
- raakaa merikalaa ja jättikatkaravun pyrstöjä
- kurkkua ja avokadoa
- seesaminsiemeniä

Tänä päivänä näitä kaikkia aineksia saa jo suurimmista marketeista, joissa on useissa jopa oma hyllynsä sushiaineksille. Voit myös itse valita sinulle parhaiten maistuvia ja sopivimpia raaka-aineita. Sushejahan voi täyttää oman mielensä mukaan vaikka pelkästään kasviksilla, jos niin haluaa.

Lisäksi valmistukseen tarvitset ainakin

- bambumaton rullien käärimiseen
- puikot jokaiselle ruokailijalle

Sushiriisin keittäminen

500 g sushiriisiä
1/2 dl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa

Pese riisiä kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Nosta riisi kylmään veteen ja anna seistä noin 10 min. Kiehauta miedolla lämmöllä noin 15 min. Siirrä kattila levyltä ja jätä riisi hautumaan kannen alle vielä noin 10-15 minuutiksi. Nosta riisi laakeaan vuokaan ja sekoita sitä pitkittäin ja poikittain, jotta se jäähtyy nopeammin. Mausta riisi sushiviinietikalla. Lisää etikka vähitellen riisin joukkoon hyvin sekoittaen, jottei siitä tule liian märkää.. Sekoittele riisiä kunnes se on jäähtynyt.

Nigirien valmistus

Varaa kuppiin kylmää vettä. Kostuta käsiä vedessä, jolloin riisi ei tartu sormiin kiinni. Ota sormilla sopivan kokoinen nokare riisiä, ja muotoile siitä kämmenen pohjalla suorakaide. Puristele tiukaksi. Päällystä nigirit haluamallasi täytteellä, ja kiepsauta halutessasi ohut leväsuikale nigirin ympäri.

Makien valmistus

Makirullaa varten tarvitaan bambumatto sekä nori-leväarkkeja ja täytteteitä. Makirullan täytteeksi voi laittaa esimerkiksi avocadosuikaleita, kurkku- ja porkkanasuikaleita ja kalasuikaleita. Vain taivas ja oma mielikuvitus on rajana täytteille.
Aseta leväarkki bambumatolle. Levitä riisi leväarkille niin, että toiseen reunaan jää muutama sentti tyhjää. Levitä riisiä enintään sentin paksuinen kerros. Aseta n kynän paksuinen täytesuikale joko rullan keskelle tai alareunaan. Kierrä rulla kiinni bambumaton avulla, ja sulje rulla kostuttamalla levää vedellä. Puristele rulla varovati tiukaksi.
Käytä terävää veistä kun leikkaat makirullasta siivuja. Voit kastella veistä vähän vedellä jottei se tartu riisiin kiinni.

Ensimmäisillä kerroilla rullista ei välttämättä tule maailman hienoimpia taideteoksia, mutta harjoittelemalla oppii eikä ulkonäkö niinkään makuun vaikuta.

Onnea sushien valmistukseen ja nautinnollisia sushi- viinihetkiä!