Alex Nurmi

Sinisimpukkakeittoa ja simpukkasalaattia

Simpukkaliemi

1 kg eläviä sinisimpukoita
0,75 dl kuivaa valkoviiniä (esim. Brancott Estate Gisborne Chardonnay)
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 ranka varsiselleriä
½ fenkoli
1 dl tuoretta timjamia
5 laakerinlehteä
rypsiöljyä

Simpukkakeitto

½ fenkoli
2 rankaa varsiselleriä
2 sipulia
4 valkosipulia
50 g voita
rypsiöljyä
5 dl kermaa
(1/2 dl maitoa)
n.1,5-2 l simpukkalientä

Simpukkasalaatti

simpukoiden lihat
salaattia
kevätsipulia hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä

Simpukkaliemi

Huuhtele simpukat ja heitä kuolleet pois. Pilko sipulit, valkosipulit, fenkoli sekä varsiselleri isohkoiksi paloiksi ja kuullota ne kattilassa öljytilkan kera noin viisi minuuttia. Lisää timjami sekä simpukat ja kuullota kunnes osa simpukoista alkaa aukeamaan. Lisää valkoviini, mausteet sekä vettä niin paljon, että simpukat peittyvät. Kiehauta ja laske lämpötilaa niin että liemi kiehuu juuri ja juuri. Keitä 10 minuuttia ja siilaa liemi talteen. Säästä myös simpukat.

Simpukkakeitto

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää pilkotut fenkolit ja varsisellerit ja kuullota noin kolme minuuttia. Lisää liemi ja keitä niin että nesteestä haihtuu 2/3 ja maku voimistuu. Lisää kerma, kiehauta ja keitä hiljalleen viisi minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Sekoita voi mukaan sauvasekoittimella. Jos haluat keittoon enemmän kuohkeutta, lisää maitoa kuumaan keittoon juuri ennen vaahdottamista.

Simpukkasalaatti

Sekoita raaka-aineet keskenään ja tarjoile keiton päällä.