Alkuvuodesta herkutellaan blineillä

Huippukokki Alex Nurmi yhdistää talven herkutteluun olennaisena osana blinit. Kun valmistat samalle kattaukselle kolme erilaista täytettä, tulee menusta ruokaisampi, ja jokainen ruokailija löytää oman suosikkinsa. Näiden kolmen Alex Nurmen reseptin lisäksi voit kattaa pöytään kylmäsavustettua lohta, mätiä, smetanaa ja sipulia.

Bliniviinin valinta kannattaa tehdä huolella, sillä tuhdit blinit vaativat seurakseen riittävästi raikkautta ja hapokkuutta.

Valitse bliniviini oikein

Tuhdit blinit vaativat juomalta paljon: parhaiten niiden seuraksi sopivat raikkaat ja hapokkaat juomat kuten samppanja. Parhaiden ystävien kanssa nautittavaksi Alex valitseekin Mumm Cordon Rouge Brut -samppanjan.

Toinen kupliva vaihtoehto blinien seuraksi on trendikäs uutuusjuoma Jacob's Creek Aperitivo Spritz, joka sopii erityisen hyvin savulohitäytteisten bilinen seuraan.

Vaihtoehtoisesti blinin rasvaisuutta taittavat hyvin raikkaat ja hapokkaat riesling-viinit kuten Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg sekä Jacob´s Creek Riesling.

Punaviinien ystävä voi valita bliniensä seuraksi Brancott Estate Marlborough Pinot Noir -punaviinin, joka toimii erityisesti sienitäytteen kera.

Mumm Cordon Rouge Brut
39,99 € / 75 cl

Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, omenainen, aprikoosinen, tasapainoinen, raikas

Jacob's Creek Aperitivo Spritz
13,48 € / 75 cl

Makea, keskihapokas, aromikas, veriappelsiininen, sitruksinen.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg
19,99 € / 75 cl

Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, kevyen greippinen, hennon koivunlehtinen, mineraalinen

Jacob's Creek Riesling
Australia
10,59 € / 75 cl

Kuiva, hapokas, limettinen, viheromenainen, suolaheinäinen, hennon mineraalinen

Brancott Estate Marlborough Pinot Noir
Uusi-Seelanti
14,49 € / 75 cl

Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän kirsikkainen, karpaloinen, mausteinen, hennon toffeinen, kevyen tamminen

Reseptit 4:lle

Blinitaikina

4 dl maitoa
20 g tuoretta hiivaa
2 dl kermaviiliä
2 dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
50 g kirkastettua voita sulatettuna

Liota hiivaa kädenlämpöiseen maitoon ja lisää kermaviili, jauhot, keltuaiset sekä suola. Sekoita taikinaa kevyesti kunnes se on pehmeän tasaista. Anna taikinan levätä yön yli peitettynä huoneenlämmössä. Vatkaa seuraavana päivänä valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon. Paista taikinasta pieniä blinejä kirkastetussa voissa.


Savuporotäyte

100 g savuporoa
50 g purjosipulia
2 rkl pippurilla maustettua tuorejuustoa

Leikkaa savuporo ja purjo pieniksi kuutioiksi. Kuullota ensin sipuli pehmeäksi ja lisää lopuksi pannulle porokuutiot. Mausta kevyesti suolalla ja siirrä seos kulhoon. Lisää pehmeä tuorejuusto lämpimän seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja koristele tuoreilla yrteillä. Lusikoi täytettä blinien päälle ja koristele haluamallasi tavalla.


Siitakesalaatti

200 g siitakesieniä tuoreena
1 pieni salottisipuli
4 kevätsipulin vartta
50 g smetanaa
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna koristeluun

Kuullota pannussa sienet sekä sipulit ja mausta ne hyvin. Anna seoksen hieman jäähtyä ja lisää lopuksi vaahdotettu smetana joukkoon. Koristele salaatti ruohosipulilla ja tarjoile blinien päällä.


Raputäyte

150 g jokiravunpyrstöjä
1-2 rkl majoneesia
1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 rkl kalan mätiä (siian, muikun tai sammen)
1 lime
suolaa
mustapippuria

Sekoita kulhossa ravunpyrstöt, majoneesi, tilli sekä puristettu limen mehu. Lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria ja tarkista maku. Lusikoi täytettä blinien päälle ja koristele mädillä.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi