Albondigas - espanjalaiset lihapullat - tehdään naudan ja porsaan jauhelihasta, ja tarjoillaan tomaattikastikkeen kanssa. Tarjoile pastan kanssa tai osana tapaslajitelmaa.
Tarvitset:
500 g naudanjauhelihaa
500 g porsaanjauhelihaa
1/5 dl kuivattuja leivänmuruja
3 kananmunaa
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl + 1 rkl paprikajauhetta
suolaa
pippuria
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 tl anjovistahnaa
1 tl sokeria
1/4 dl sherry-viinietikkaa
1 prk tomaattimurskaa
Valmistusohje:
- Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
- Sekoita keskenään suuressa kulhossa jauhelihat, leivänmurut, munat, persilja, puolet valkosipulista ja 1 rkl paprikajauhetta. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Tee seoksesta halkaisijaltaan 4 cm kokoisia lihapullia.
- Lämmitä öljy isossa paistinpannussa.
- Paista lihapullat osissa niin, että niillä on hyvin tilaa paistua paistinpannulla. Käännä lihapullia välillä. Paista yhteensä noin kolmen minuutin ajan yhtä lihapullaerää.
- Kun lihapullat ovat paistuneet, siirrä ne sivuun odottamaan.
- Lisää jäljelle jäänyt 1 rkl oliiviöljyä pannulle. Kun öljy on kuumaa, lisää sipuli ja kuullota 3-5 minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja kuullota 30 sekuntia lisää. Sekoita joukkoon 1 rkl paprikajauhetta, anjovistahna ja sokeri. Lisää vielä viinietikka.
- Sekoita ja lisää tomaattimurska. Anna kiehahtaa.
- Laita lihapullat pannulle tomaattikastikkeen joukkoon. Siirrä lihapullat kastikkeineen joko uunivuokaan tai jos käytössäsi on pannu, jonka voit laittaa uuniin, nosta lihapullat kastikkeineen pannussa uuniin. Anna paistua 45-50 minuutin ajan.
- Koristele persiljalla ja tarjoile heti.