8 hengelle
Tarvitset:
n. 1 kg naudan ulkofilee
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita
3-4 rosmariininoksaa
2-3 valkosipulinkynttä
Hasselbackan perunat
16 pientä, jauhoista perunaa
100 g voita
2 rkl silputtua rosmariinia
1 tl sormisuolaa
Konjakkikastike
2 dl Demi-glace -kastiketta
2 dl ruokakermaa (esim. sipulilla maustettua)
1 rkl balsamicoviinietikkaa
1 tl hunajaa
1/2 dl konjakkia
paistoliemi vuoasta ja foliosta
mustapippuria myllystä
Lisäksi parsakaalia ja rypsiöljyä paistamiseen.
Tee näin:
- Ota filee hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit sitoa paistin halutessasi.
- Valmista Hasselbackan perunat. Leikkaa perunoihin tiheästi viiltoja hieman yli puolivälin. Laita perunat uunivuokaan. Sulata voi, sekoita joukkoon rosmariini ja suola, valuta seos perunoiden päälle.
- Paista naudan filee öljy-voi -seoksessa kauttaaltaan ruskeaksi. Nosta paisti uunivuokaan ja laita paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan. Paista samalla pannulla muutama rosmariinin oksa ja murskatut valkosipulinkynnet, ja kaada seos fileen päälle.
- Laita naudan filee uunin ylätasolle ja perunat omassa astiassaan uunin alaosaan. Kypsennä fileetä 140 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Laita filee folioon 10 minuutiksi. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen, nosta perunat ylätasolle ja kypsennä vielä (koosta riippuen) n. 20 minuutin ajan. Valele voilla muutaman kerran kypsentämisen aikana.
- Valmista kastike mittaamalla kaikki ainekset kattilaan ja anna kastikkeen kiehua kasaan n. 15 minuutin ajan. Lisää paistoliemet kastikkeen joukkoon.
- Leikkaa parsakaalin nuput ohuiksi siivuiksi ja pikafriteeraa ne rapeiksi runsaassa rypsiöljyssä (1/2 cm pannulla).
- Leikkaa naudan fileestä ohuita siivuja ja tarjoa ateria Gato Negro 9 Lives Reserve Cabernet Sauvignon -punaviinin kanssa.
Resepti ja kuva: Mari Moilanen