Tarvitset:
Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl sokeria
100 g kylmää voita kuutioituna
3 rkl jääkylmää vettä
Täyte:
5 dl raparperia pilkottuna
1,25 dl sokeria
150 g ranskankermaa
1 kananmuna
Lisukkeeksi:
vaniljavaahtoa
Valmistusohje:
- Aloita galeten leipominen pohjan valmistamisella. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja sokeri keskenään kulhossa.
- Lisää joukkoon jääkaappikylmä kuutioitu voi, ja nypi taikina tasaiseksi.
- Lisää vesi taikinan joukkoon lusikallinen kerrallaan koko ajan taikinaa vaivaten.
- Muotoile ja kokoa taikina palloksi ja kääri se napakasti kelmun sisään. Laita taikina lepäämään jääkaappiin toviksi.
- Esivalmistele raparperitäyte. Kuori ja siisti raparperien varret, ja pilko ne noin sentin kokoisiksi paloiksi.
- Sekoita ranskankerma, sokeri ja kananmuna tasaiseksi seokseksi erillisessä kulhossa.
- Ota taikinapallo kelmusta ja aseta se leivinpaperille. Kauli taikina pyöreäksi tasaiseksi levyksi.
- Kaada ranskankermaseos taikinapohjan päälle siten, että reunoista jää muutama sentti paljaaksi.
- Kumoa raparperipalat täytteen päälle tasaisesti ja käännä galeten reunat piiraan keskiosaa kohden.
- Mikäli tykkäät makeammasta piiraasta, voit ripotella vielä hieman sokeria raparperien päälle.
- Paista galettea 200 asteessa n. 35 minuutin ajan.
- Tarjoile jäähtynyt galette vaniljavaahdon kera.
Resepti ja kuva: Heidi Kjellman