Salmorejo on perinteinen andalusialainen tomaattikeitto, joka tunnetaan myös gazpachon paksumpana ja samettisempana serkkuna . Pasi Kurosen herkullisesta reseptistä valmistuu neljä pienempää keittoa tai 2 isompaa annosta vaikkapa lounaaksi. Tämä kylmä keitto sopii hienosti tarjottavaksi myös vaikkapa pienistä shottilaseista tapaksista koostuvassa noutopöydässä.
Tämä resepti on helppo muuntaa myös vegaaniseksi, kun jätät kananmunan pois. Salmorejo-keiton seurassa maistuvat viininä esimerksi Sauvignon Blanc -valkoviinit sekä raikas espanjalainen cava.
Tarvitset:
250 g luumutomaatteja
1 valkosipulin kynsi
2 siivua vaalea maalaisleipää
1 rkl sherryviinietikkaa
½ dl oliiviöljyä
2 rkl vettä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 kananmuna keitettynä
Keiton pinnalle:
paahdettua pistaasipähkinää
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
Valmistusohje:
- Leikkaa tomaatit neljään osaan.
- Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi.
- Leikkaa kananmuna puoliksi tai neljään osaan riippuen annosten määrästä.
- Koristele keitto paahdetuilla pistaasipähkinöillä ja basilikalla.
- Viimeistele lorauksella oliiviöljyä.