Gisselbrecht

Ranska
Gisselbrecht tuottaa riesling-valkoviinejä Ranskassa.

Ranskan ja Saksan rajamaille jäävää Alsacea on vuosisatojen ajan riepoteltu kahden suurvallan välillä. Historian kerrostumat maistuvat Alsacen viineissä, joilla on paikka myös monen suomalaisen sydämessä. Aurinkoisilla viinitarhoilla syntyvät raikkaan hedelmäiset valkoviinit ovat todellisia ruokapöydän moniottelijoita. Pannulla paistuvat ahvenfileet, rapeat silakat tai mausteinen aasialaisruoka saavat mainion kumppani klassisista alsacelaista tyyliä edustavista Gisselbrechtin viineistä.

Koillis-Ranskassa sijaitseva Alsace on Ranskan tunnetuin valkoviinien tuotantoalue. Saksan rajan tuntumassa sijaitseva Alsace on kiehtova sekoitus ranskalaista ja saksalaista tunnelmaa, joka näkyy muun muassa paikallisessa kielessä sekä ruoka- ja viinikulttuurissa. Jopa alsacelaisen viinipullon pitkä ja kapea muoto viittaa itäisen naapurimaan voimakkaaseen vaikutukseen. Jos viinejä pitäisi verrata saksalaisiin serkkuihinsa, Ranskan puolella syntyvät valkoviinit ovat saksalaisia rehevämpiä ja runsaampia. Yksi syy Alsacen saksalaisia viinejä runsaampaan hedelmäisyyteen on viinintuotantoalueen lämpimämpi ilmasto, jonka ansiosta rypäleet kypsyvät Saksan viinilaaksoja makeammiksi.

Itävallasta Alsaceen kotiutuneen Gisselbrechtin perheen tarina Ranskan tunnetuimmalla viinintuotantoalueella alkaa 1600-luvulla. Perhe viljeli viiniä omistamillaan tarhoilla ja myivät valmistamansa viinit naapureidensa tapaan bulkkina. Vuonna 1936 perheyrityksen johdosta otti vastuun Willy Gisselbrecht, jota pidettiin omana aikanaan visionäärinä ja rohkeana miehenä. Willy Gisselbrecht teki päätöksen perheen tuottamien viinien itsenäisestä pullotuksesta ja myynnistä. Päätös oli oikea, sillä tänä päivänä Gisselbrecht on yksi maineikkaimmista viinintuottajista Alsacessa.

Gisselbrecht omistaa nykyisin 17 hehtaaria viinitarhoja Dambach-La-Ville -kylän ympäristössä. Perheen kruunujalokivi ovat grand cru -palstat Franksteinin tarhalla. Négociant-tuottajien tapaan Gisselbrecht myös ostaa rypäleitä paikallisilta tuottajilta, muun muassa Muenchberg-viinitarhan grand cru -palstoilta. Lukuisat viininystävät ympäri maailmaa ovat ihastuneet Alsacen viineihin. Gisselbrechtin viineistä yli puolet menee vientiin ja maineikkaan viinitilan asiakkaita ovat yksityiset viiniharrastajat, korkeatasoiset ravintolat sekä viinikaupat. Dambach-La-Villessä sijaitsevalla Gisselbrechtin viinitilalla syntyy vuosittain noin miljoona pulloa viiniä.

Tänä päivänä Gisselbrechtin viinin valmistuksesta vastaa 42-vuotias Philippe Gisselbrecht, joka on valmistunut viinintekijäksi Ranskan Burgundissa. Ennen asettumistaan töihin perheensä viinitilalle vuonna 1993, mies hankki työkokemusta Burgundista, Beaujolaisista ja Champagnesta. Viinifanaatikoksi ja väsymättömäksi työntekijäksi kuvailtu mies uskoo, että Alsacen salaisuus ovat lukuisat eri lajikkeet ja niiden viljely kullekin lajikkeelle parhaiten soveltuvalla palstalla.

Vaikka Alsace on perinteinen viinintuotantoalue, uusi teknologia on löytänyt tiensä useille viinitiloille. Willy Gisselbrechtin johtamassa kellarissa viini saa käydä perinteisissä suurissa tammitynnyreissä, sementtitankeissa ja moderneissa vesivaipoilla jäähdytetyissä terästankeissa. Willy Gisselbrecht uskoo, että jos rypälemehu käy hitaasti viileässä lämpötilassa, viinin kaikki aromit saavat rauhassa herätä henkiin ja viinit säilyttävät raikkautensa. Viileässä käynyt viini myös säilyttää maaperästä lähtöisin olevan persoonallisuuden.