Halloween

Halloween | Vinkit viini-, cocktail ja ruokatarjoiluihin

Halloweeniin sopivia drinkkejä

Halloween tarjoaa mahdollisuuden kutsua ystäviä ja sukulaisia yhteen sekä viettämään hauskaa naamiaisjuhlaa pimeän ja kylmenevän vuodenajan keskellä.

Juhlapäivä on alkujaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, samhain, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi "samhain" tulee luultavasti sanoista kesän (samrad) loppu (fain), ja se oli kesäkauden ja sadonkorjuun päättymisen juhla, jota vietettiin loka-marraskuussa. Kelttien uskomusten mukaan tämän ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa ja tuohon aikaan henget yrittivät houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Vainajille uhrattiin sadon antimia ja eläimiä, ehkä jopa ihmisiä. Kokkoja sytytettiin sekä vainajien tien valaisemiseksi että heiltä suojautumiseksi. Avoimesta portista pääsi samalla elävien maailmaan monenlaisia manalan asukkeja – kummituksia, keijuja, pahoja henkiä.

Halloween nimi on lyhenne englannin sanoista “All Hallows’ Eve” eli pyhäinpäivän aatto. Halloweenia vietetään anglosaksisissa maissa lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. Suomessa Halloween-päivänä (31.10) vietetään Pyhäinpäivää mikäli se on lauantai, ja muussa tapauksessa seuraavana lauantaina, siis aina lauantaina 31.10. – 6.11.

Suomessa Halloween tunnetaan ennen kaikkea amerikkalaistyylisestä karnevaalimaisesta juhlasta. Halloween onkin Yhdysvalloissa Joulun jälkeen suosituin juhla. Se on Yhdysvalloissa ennen kaikkea lasten juhla, naamiaisasusteineen ja "karkki tai kepponen" -lausahduksineen. Suomessa juhla on vielä enemmän aikuisten juhla: Halloween teeman alla järjestään naamiaisia ja kauhuelokuvien katselumaratooneja. Halloweenin naamiaispuvuissa ja muussa tarpeistossa toistuvat muun muassa muun muassa paholais-, luuranko- ja viikatemieshahmot. "Karkki tai kepponen" jatkaa Suomessa siihen totutulla paikallaan pääsiäisenä, jolloin noidat lentävät.

Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein halloweenin tunnus. Irvistävä kurpitsa tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa, kuten muuallakin maailmassa, nauris on vaihtunut aikojen saatossa kurpitsaksi.
Kurpitsan kovertaminen onnistuu parhaiten suuren lusikan ja veitsen avulla. Pehmeä sisus koverretaan pois ja silmät ja suuaukko leikataan terävällä veitsellä.

Aikuisten Halloween juhlat

Kutsut

Kaupoista löytyy valmiita kutsupohjia vaikka millä mitalla, mutta voit myös tehdä oman persoonallisen kutsun.

Leikkaa kutsut mustasta kartongista esimerkiksi luudan malliseksi ja kirjoita teksti oranssilla tai valkoisella kynällä. Teksti voisi mennä vaikka näin:

Halloween Juhla!
Aika pelätä ja peloitella x.xx klo xx alkaen
Paras asu palkitaan.
Tule, jos uskallat (Jos et niin ilmoita siitä x.xx mennessä)
Olisi silkkaa hulluutta jättää tulematta!
(ystävällisesti järjestäthän lapsille muuta puuhaa)- tämä siis jos et halua lapsia mukaan juhliin

Juomat ja ruuat

Halloweenin juhlajuomaksi kannattaa valita esimerkiksi mustaakin mustempi Äijäbooli. Koristeeksi voit laittaa jotakin jännittävää, kuten pääkallon ja luiden muotoisia jääpaloja. Tai vuoraa vaikka koko kulho ulkopuolelta hämähäkin seitillä. Vain mielikuvitus on rajana! Jos teet drinkkejä vieraillesi,värjää niitä elintarvikeväreillä. Esimerkiksi Malibu Lemonade on heti paljon erikoisemman ja jännittävämmän näköinen, kun siihen laittaa muutaman tipan vihreätä elintarvikeväriä.

Ruoka kannattaa koristella ja värjätä elintarvikeväreillä mahdollisimman erikoisesti teemaan liittyen. Jos laitat menun esille, nimeä ruuat karmiviksi: katkenneita sormia (nakkeja), silmämunasalaatti (kananmuna-tonnikalasalaatti), haamun töräys(mustaherukka-suklaamousse)...

Somistus

Somistuksessa käytä mustaa, hopeata ja oranssia. Kynttilöitä tunnelman luomiseen kannattaa varata riittävästi, jottei valoja tarvitse kesken illan laittaa päälle. Pelottavia somisteita löytyy nykyään melkein kaupasta kuin kaupasta. Askarteluliikkeistä löytää hyvin ja edullisesti kaikenlaista pientä: muovisia kärpäsiä, hämähäkkejä, seittiä, yms.

Tee yhdestä isosta ja mahdollisimman leveästä kurpitsasta hauska cooleri illan juomia varten. Leikkaa kurpitsan yläosa (noin 1/3 osa) pois ja koverra kurpitsan sisus pois. Laita kurpitsan sisään esim. muovinen kulho, jottei kurpitsa vety illan aikana puhki. Täytä kurpitsa jäillä ja juhlajuomilla ja laita näyttävästi esille.

Jos olet kovin innokas askartelija, leikkaa mustasta kartongista lepakon ja hämähäkkien muotoisia silhuetteja ja laitta ne roikkumaan siimalla puunoksaan, joko ulos tai sisään.

 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!