Rapujuhlat

Rapujuhlat | Vinkit viini-, cocktail ja ruokatarjoiluihin
Kuva: Heidi Kjellman
Rapuviini - kolme varmaa viinivalintaa ravuille

Rapuviini - kolme varmaa viinivalintaa ravuille

Vinkkejä rapujuhliin - järjestä kaikkien aikojen juhlat

Vinkkejä rapujuhliin - järjestä kaikkien aikojen juhlat

Rapujuhlat - kesän kohokohtia

Rapujuhlat ovat syyskesän kohokohta. Tillin kanssa reippaasti suolatussa vedessä keitetyt kotimaiset ravut ovat suuri suomalainen herkku jos mikä. Olemme keränneet tälle sivulle monipuolisia vinkkejä, joiden avulla valitset takuuvarmat rapuviinit, suunnittelet menuta ja järjestät niin pienen kuin suuren budjetin rapujuhlat. 

Rennosti mökille tai valkoisen liinan kera​

Rapujuhlissa tunnelma on rento ja mutkaton, juomalaulut raikaa samalla kun pöydän antimia maistellaan. Alkusyksyn ilta tummuu ja ilma on samettisen pehmeää – käsin kosketeltavaa. Jos rapujuhlia vietetään mökillä, voi kattaus olla hyvinkin rento. Jos taas rapujen arvokkuutta halutaan korostaa, katetaan pöytä parhailla astioilla valkoisin pöytäliinoin ja kankaisin lautasliinoin. Vieraille kannattaa vinkata minkä sorttisista rapujuhlista on kyse.

Paljon rapuja varataan?

Jos juhlien ainut ruokatarjottava ovat ravut, kannattaa saksiniekkoja varata vähintään 20 ruokailijaa kohti. Niiden kanssa tarjotaan perinteisesti paahdettua vaaleaa leipää, voita sekä paljon tillisilppua, johon paahdetun leivän voi painaa.

Jos ravut ovat aterian aloitus, riittää muutama rapu ruokailijaa kohti. Tällöin ateriaa voi jatkaa vaikkapa savustetulla kalalla tai loppukesään mainiosti sattuvilla sieniruuilla. Rapuaterialle oiva kauden raaka-aineita hyödyntävä lopetus ovat tuoreet marjat jäätelön kera.

Koska rapujen syönti on hieman sotkuista puuhaa, hyvä emäntä varaa riittävän suuren rapukaulurin, pienen vesimaljan käsien huuhtomista varten sekä riittävästi pieniä käsipyyhkeitä jokaiselle vieraalle.

Mitä juomaa ravuille?

Snapsien ohella rapujuhliin on syytä varata hieman miedompia juomia. Oluen lisäksi rapujen kanssa maistuvat viinit. Monen mielestä rapujen hentoa makuja korostaakin parhaiten hyvin jäähdytetty valkoviini. Esimerkiksi ranskalainen Alsacen alueen tyylikäs ja runsaan hedelmäinen Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg on myös miellyttäviä sellaisenaan, ja jos täydennät rapujuhlien antimia vähärasvaisilla kalaruuilla – tällä valkoviinillä voit huoletta jatkaa. Muista varata juhlaan myös riittävästi alkoholitonta juotavaa esimerkiksi kivennäisvettä. Myös raikas vesi sellaisenaan toimii.

Kuinka rapuja syödään?

Rapujen syönti on helppoa, tarvitset välineeksi rapuveitsen ja hieman kärsivällisyyttä

1. Ota rapu käsiisi ja ime keitinliemi ravun pään ja selkäpanssarin kiinnityskohdasta.
2. Katkaise sakset ja laita ne lautasellesi. Halkaise saksen kuori ja irrota saksien liha rapuveitsellä.
3. Irrota pää ja ota pään pehmeä liha ulos. Käytä apuna rapuveistä.
4. Irrota selkäpanssari. Sen seinämistä löytyy herkullinen rapuvoi, jonka raaputat kätevästi veitselläsi.
5. Irrota pyrstö ja imeskele pehmeä liha ravun keskiruumiista.
6. Irrota pyrstön kuori rapuveitsen avulla, poista pyrstölihassa oleva suoli.
7. Voit nauttia ravun lihasta siis sitä mukaa, kun se panssarin kätköistä paljastuu. Kärsivällinen herkkusuu kerää pyrstöt tillisilppuun painellun, voilla voidellun paahdetun paahtoleivän päälle, ja syö leivän vasta kun koko leipä on pyrstöpalojen peitossa.

Kuinka ravut keitetään?

Jos keität 40 rapua, tarvitset 5 litraa vettä, 1,5 dl karkeaa suolaa, 3 sokeripalaa ja runsaasti kruunutilliä (kukintoja ja varsia).

Keitä vain eläviä rapuja. Pese ravut kylmän veden alla pehmeällä harjalla huolellisesti. Keitä vesi kiehuvaksi, lisää suola, sokeri ja puolet tillistä. Siemenettömät kukinnot säästetään jäähdytysliemeä varten.

Lisää poreilevan kieuhuvaan veteen ravut yksitellen kilpi edellä. Peitä ravut lopuilla tillin varsilla, jotta saksiniekat pysyvät veden alla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä rapuja kiehuvassa vedessä 12 minuuttia. Nosta tillit kattilasta, lisää joukkoon nuppuiset kukinnot tai tuoretta tilliä. Jäähdytä ravut keitinliemessä kylmässä vesihauteessa yön yli. Tarjoa viileinä.

Rapujuhlien lauluja

Helan går!

Helan går
sjung hoppfalleri fallerallala,
helan går
sjung hoppfallerallala.
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får.
Helan går!
Sjung hoppfallerallalej!

Ett Kräftkalas

(säv: Oi kuusipuu)
Ett krätfkalas, ett kräftkalas,
det är kalas med fulla glas.
Men finns det bara tomma glas,
så är det inget kräftkalas,
Ett kräftkalas, että kräftkalas,
det är kalas med fulla glas

Tilli suussa

(Säv: Kalliolle kukkulalle)
Tilli suussa, kruunu päässä
sinut pöytään kannetaan
Paahtoleivän päällä sulle
snapsikylpy annetaan

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!